Kundcase: Proaktivt analysarbete skapar organisk tillväxt

Opics verktyg hjälper A&O Ansvar och Omsorg AB att växa organiskt trots konkurrensen från allt större konkurrenter. Att missa möjliga affärer skulle därför kunna vara allvarligt för företaget.

Med Opic Upphandlingskoll och Opic Analys upplever Sakarias Mårdh att han och ledningsgruppen har den koll de behöver på marknaden. Speciellt med den senaste versionen av analystjänsten Opic Analys tycker Sakarias Mårdh att verktyget blivit ett väldigt värdefullt hjälpmedel.

Nyckeln är att hitta rätt upphandlingar
1993 startade A&O Ansvar och Omsorg AB som ett familjeföretag inom äldreomsorg och sedan dess har man vuxit till att idag ha 628 vårdplatser och 900 medarbetare. Det har skett via organisk tillväxt utan inblandning av riskkapitalbolag eller andra externa ägare.

Målet är att fortsätta vara ett familjärt företag och att fortsätta växa i en takt som organisationen klarar av. Utmaningen är att ändå kunna konkurrera med de stora drakarna på en marknad där en viss storlek är ett måste.

- Kraven ökar ständigt på vår interna kompetens och det kan vara svårt att hitta den kunskap som krävs för att få vara med i upphandlingarna, säger Sakarias Mårdh, vd på A&O Ansvar & Omsorg AB.

Så A&O Ansvar och Omsorg AB letar ständigt efter möjligheter att växa och en av nycklarna till framgång ligger i att kunna hitta just de upphandlingar som passar organisationen bäst.

- För att det ska vara intressant för oss måste enheten vara tillräckligt stor för att kunna bära sig själv och så måste den finnas i vårt närområde. Vi vill att ledningen ska vara en del av den dagliga verksamheten ute på enheterna och då behöver vi kunna åka till dem på ett par timmar åtminstone för att det ska fungera.

Rätt hjälpmedel gör försäljning till offentlig sektor roligare
För att kunna arbeta proaktivt använder A&O Ansvar och Omsorg AB Opic Analys. Det ger företaget bättre möjligheter att förbereda sig för hur man ska arbeta med upphandlingar i framtiden.

- Opic Analys visar vilka intressanta upphandlingar som är på gång. Det hjälper oss att ligga steget före och exempelvis undvika att lägga resurser på en upphandling när det snart kommer en annan som passar oss bättre.

Speciellt med den nya versionen av Opic Analys tycker Sakarias Mårdh att verktyget blivit ett väldigt värdefullt hjälpmedel.

- Det nya gränssnittet har inneburit ett jättelyft tycker jag. Informationen presenteras på ett mycket lättöverskådligt sätt med grafer och diagram som visar exakt den information vi behöver.

Rätt hjälpmedel gör försäljning till offentlig sektor roligare - Upptäck Opic Analys
Organisk tillväxt. Opics verktyg hjälper A&O Ansvar och Omsorg AB att växa organiskt trots konkurrensen från allt större konkurrenter.

Det har också blivit enklare att få fram all information som kan vara intressant.
- Förut var jag tvungen att veta exakt vad jag skulle söka på för att få fram relevant information. Om jag missade att ta med något i sökningen kunde jag gå miste om viktig information. Nu kan jag få fram all relevant information direkt på startsidan, som jag tidigare var tvungen att fritextsöka efter och jag riskerar inte att missa något längre.

Det bättre användargränssnittet har även gjort arbetet roligare.

- Nu kan jag enkelt klicka mig vidare för att få fram mer information om exempelvis en kommun eller en upphandling, något som det gamla systemet inte inbjöd till. Det har blivit mycket roligare att använda verktyget nu och det är lite grand som att ta ett steg 20 år framåt i tiden när man börjar använda den här versionen.

A&O Ansvar och Omsorg AB använder också Opic Upphandlingskoll som i stort sett varje morgon skickar ett mail med en rapport som visar potentiellt intressanta upphandlingar.

Proaktivt analysarbete hjälper att vinna guldklimparna
Opics verktyg hjälper A&O Ansvar och Omsorg AB att expandera i den takt som företaget vill och kan växa. De hjälper dem hitta guldklimparna i berget av möjliga upphandlingar och gör att de inte behöver slösa tid på att gå igenom upphandlingar som av en eller annan orsak är helt ointressanta.

- Vi vill bara vara med där vi tror vi kan göra något riktigt bra. I praktiken betyder att vi vissa år lägger sex-sju anbud och andra år bara två-tre anbud.

Att missa möjliga affärer skulle därför kunna vara allvarligt för företaget. Men med Opic Upphandlingskoll och Opic Analys upplever Sakarias Mårdh att han och ledningsgruppen har den koll de behöver på marknaden.

- Upphandlingskoll visar oss varje morgon vad som kan vara intressant och vi går vidare och tittar närmare på åtminstone ett par upphandlingar i månaden. Vi har precis lämnat in anbud på två nya enheter som vi såg i Upphandlingskoll så det är en stor hjälp för oss.

 

Opic Analys är tjänsten för dig som vill arbeta strategiskt och proaktivt med din försäljning till offentlig sektor. Läs mer om vår tjänst Opic Analys. 

Sakarias Mårdh, vd på A&O Ansvar & Omsorg AB

"Opic Analys visar vilka intressanta upphandlingar som är på gång. Det hjälper oss att ligga steget före och exempelvis undvika att lägga resurser på en upphandling när det snart kommer en annan som passar oss bättre".

- Sakarias Mårdh, vd på A&O Ansvar & Omsorg AB.