Händelserikt och viktigt när branschen samlades för Mercell LIVE 2023

Den 14 november var det återigen dags att samla både inköpare och företagare inom offentliga affärer för en heldag fullspäckad med inspiration, nätverkande, debatt och viktig kunskap. Här sammanfattar vi allt som hände under Mercell LIVE 2023 – en dag där allt handlade om att maxa dialogen.

Mercell LIVE 2023 Terje

Årets upplaga av Mercell LIVE kickades igång med Mercell Corner, då Cirkus anrika restaurang fylldes av mingelsugna inköpare och företagsrepresentanter. Efter en god frukostmacka och lite kaffe var det dags för speedating. Alla delades upp i mindre grupper och diskuterade en viktig fråga i taget, under stort engagemang och högt sorl: Varför är det viktigt att ha en dialog och vem ska driva den? Vad kan upphandlare göra för att få fler leverantörer att lämna anbud? Och vad kan leverantörerna göra för att skapa bättre offentliga affärer?

Efter att dialogen verkligen fått en rivstart fortsatte programmet på scenen inför över 250 personer på plats i publiken och 300 digitalt. Känslan i rummet var, enligt en undersökning på Menti, förväntansfull, spännande, nyfiken och glad. Moderator Karin Zingmark utlovade en dag med högt tempo, heta debatter och exempel på upphandlingar i världsklass.

Föredrag och paneldiskussioner

Först ut på scenen var Terje Wibe, CEO för hela Mercell Group, som invigde hela dagen. Därefter var det dags för en trendspaning med Fredrik Kristiansson, group director customer success på Mercell. Han kunde bland annat dela med sig av nyheten att antalet anbud per upphandling har ökat något sedan förra året, och att Mercell nu kommer att fokusera mycket på att erbjuda anbudsstöd.

Programmet fortsatte med ett föredrag om den optimala offentliga upphandlingen av Anders Karlin på Upphandlingscenter i Falun/Borlänge, det optimala anbudet ur Josephine Claveroth på Löfbergs perspektiv och sedan en efterföljande paneldiskussion. I debatten, som till stor del handlade om vikten av att maxa dialogen, deltog också Ann-Heléne Klasson från Falkenbergs Kommun och Magnus Johansson från Företagarna.

Innan det var dags att inta en god lunch från Cirkus restaurang berättade Ola Kroon om hans resa från upphandling till inköp och därefter bjöds vi på en spännande AI-spaning från Karin Zingmark. Hon pratade om den enorma utveckling vi sett bara det senaste året och vilka möjligheter och farhågor det finns med den nya tekniken. Slutligen ville hon skicka med en uppmaning om att ha nyfikenhet, en vilja att testa och källkritik.

LIVE Battle på scenen

Efter en lunchpaus, där många också tog chansen att mingla och nätverka, inleddes eftermiddagens program med en framgångshistoria från Miki Tabakovic och Ikea, följt av det viktiga hållbarhetsperspektivet av Peter Nohrstedt från Adda. Därefter var det dags för en av dagens höjdpunkter – LIVE Battle på scen kring heta upphandlingsämnen. Debatterade gjorde Ann-Heléne Klasson från Falkenbergs Kommun mot Magnus Johansson från Företagarna, Christina Ridderström från Samhall mot Ida Larsson från HBV, och Magnus Nilsson från Peak Procurement mot Jimmy Carnelind från MAQS Advokatbyrå. Flera viktiga ämnen hann avhandlas men debattörerna höll också till stor del med om varandra om att dialogen är viktig, att AI kommer med både fördelar och nackdelar och att social hållbarhet går att uppnå med rätt kravställningar.

Hur skapar man egentligen ett vinnande anbud? Om det pratade proffsen Johan Svedberg och Maria Hägnander från Anbudspodden. De delade också med sig av massor av tips, som att ta reda på fakta, ställa frågor vid rätt tidpunkt och att verkligen svara konkret på det som efterfrågas.

Eftermiddagen pausades med en välbehövlig fika innan publiken för sista gången samlades på Cirkus läktare. Då bjöds det på ett intressant föredrag av Inger Ek från Upphandlingsmyndigheten, färska siffror från Företagarnas undersökning om offentlig upphandling från Magnus Johansson och två framgångssagor: Karl-Johan Hjertén från K-IT Sweden, som fångade publikens intresse med sin surfplatta storlek XXL, och Sandra Simms från Insight Nordics, som med ledningen i ryggen lyckades förvandla vision till strategi.

“Det kommer bli bättre och bättre”

Målet med Mercell LIVE 2023 var att inspirera och motivera både inköpare och företag att maxa dialogen. Innan det var dags för middag och rundabordssamtal på Hasselbackens restaurang avrundades scenprogrammet med att CEO Terje Wibe åter äntrade scenen för att dela med sig av sina tankar efter dagen:

– Så länge alla har samma fokus kommer det att bli bättre och bättre, och vi på Mercell lovar att göra det vi kan för att säkra att vårt bidrag till branschen är det bästa möjliga.

Tack till alla fantastiska besökare från företags- och inköparsidan som förgyllde Mercell LIVE med engagemang, nätverkande och viktiga diskussioner. Nu ser vi fram emot ett 2024 med maxade dialoger för fler och bättre offentliga affärer!

Några viktiga siffror från dagen:

  • Antalet företag som lämnat anbud det senaste året har ökat från 27-32 procent.
  • Nästan hälften av företagen tycker att det har blivit krångligare att delta i offentliga upphandlingar.
  • 50% av alla offentliga upphandlingar publiceras genom Mercells plattformar.

 

Sälj rätt till offentlig sektor

Nu bjuder vi på en digital kurs för dig som är Opic-kund och som vill göra affärer med Sveriges största marknad. Målet med kursen är att ge dig tillräckligt med kunskap för att ta första steget mot att lämna anbud till offentlig sektor.

Läs mer och anmäl dig här