2020 - En återblick av ett förändringens år

Om det är någon lärdom jag tar med mig från 2020 så är det hur imponerad jag är över alla förändringar som människor anpassat sig till och i många fall kommit ut starkare. För ett förändringens år har det onekligen varit. Hur summerar man egentligen detta? Jag har gjort mitt bästa. 

Hemmakontor innan julledigheten

I år är det omöjligt att skriva en julhälsning utan att sammanfatta året som krävande och utmanande. Vården har gått på knäna, företag har lidit sig igenom året och ur ett mer personligt perspektiv har återseenden med nära och kära skjutits upp.  Någonstans trodde jag ändå att julen skulle få firas som vanligt. Det såg ju faktiskt ganska ljust ut där i oktober, men det vände snabbt. Tur i oturen att vi vant oss vid förändringar vid det här laget. 

För oss började omställningen lika tidigt som för alla andra. Hemmakontoret inreddes, kameralinsen putsades ren och sen var vi i gång: hur gör någonting bra av detta?

Vi vill skapa ett sunt upphandlingsklimat - hur gör vi det under en pandemi? 

Någonstans fick pandemin oss på Opic att känna ett ännu större driv att hjälpa fler företag att ta klivet in på den offentliga marknaden. Det är ju nu många företag behöver det som mest. Längre kontraktstider, tryggare betalningar och många affärsmöjligheter har gjort att offentlig sektor blivit räddningen för många företag under tidigare lågkonjukturer eller situationer som skakat om samhället. 

Så hur skulle vi få ut det budskapet till de företag som inte tidigare varit intresserade av att lämna anbud på offentliga upphandlingar men som nu behöver det som allra mest?

Vi började med mitt webbinar Kom igång med din försäljning till offentlig sektor, och vilken respons vi fick! För över 1000 deltagare har vi slagit hål på myter om och förklarat de utmaningar och möjligheter som finns i den offentliga affären. 9 av 10 deltagare skulle rekommendera webbinariet till någon de känner, och jag hoppas att vi har lyckats hjälpa de 9 av 10 att börja sälja till offentlig sektor. 

Anbudsbarometern visade att arbete kvarstår

Framsida av vår undersökning Anbudsbarometern

Precis innan sommaren släppte vi vår årliga Anbudsbarometer. Med den blev det tydligt att även existerande kunder behöver hjälp - inte med att komma i gång, men med att ta nästa steg och börja sälja proaktivt. De som idag upplever att de inte vinner sina anbud kan ibland behöva insikt i att det inte är deras produkt eller anbudsskrivning det är fel på, utan att konkurrenterna förmodligen jobbar mer proaktivt. Här kunde vi slå två flugor i en smäll: erbjud ett nytt webbinar för att introducera våra kunder till proaktiv försäljning och hjälp dem på vägen med en kostnadsfri analys av deras marknad.

Man skulle kunna tro att jag efter 2020 lärt mig läxan om att saker inte alltid blir som förväntat, men om jag får ge mig på att spå framtiden så tror jag att vi år 2021 kommer ha fler kunder än någonsin som nyttjar Opic Analys till dess fulla potential.

Följ med i utvecklingen

Året som gått har visat att utvecklingen går i rasande takt, och affärer med offentlig sektor visar också att det är ett affärsområde påväg åt rätt håll. Historiskt sett har det varit en förhållandevis låg konkurrens på offentliga upphandlingar och man kanske kommit undan med att inte sälja proaktivt eller föra dialog med upphandlande myndighet. Vi börjar närma oss en framtid där så kanske inte blir fallet. Hos upphandlarna står dialog högt upp listan och allt fler företag inser vikten av att göra affärer med offentlig sektor - de hittar nämligen inte en tryggare kund. 

Det kan gå snabbt för nya företag att komma ikapp. Det är inte bara att de har utbildningar att välja och vraka på, de kan också lära sig av er, de tidigare vinnarna, genom att analysera era upphandlingar och dra lärdomar av er kompetens. Så se till att fortsätta ligga steget före era konkurrenter. I år har vi knutit till oss några av Sveriges bästa anbuds- och upphandlingskonsulter för att hjälpa er med det.

Även vi utvecklas

Även internt på Visma har hösten varit mycket händelserik. I november övergick Produkt och Utveckling i Visma Labs till Visma Commerce. Månaden efter det förvärvades vi av Mercell och blev Mercell Commerce. Proceedo gick dock inte med i förvärvet och kvarstår i Visma i det nybildade bolaget Visma Proceedo AB. Båda verksamheter fortsätter leverera samma tjänster till våra respektive kunder somförut. För oss i Opic och TendSign som följde med till Mercell Commerce känns möjligheterna ännu större än tidigare.

Läs intervjun med vår nya CCO, Lars Vangen Jordet på Mercell Group, som delar med sig av sina tankar kring uppköpet. 

God jul och gott nytt år, önskar

Oscar Axelsson, Product Marketing Manager på Mercell Commerce

Oscar Axelsson, Product Marketing Manager på Mercell Commerce. 

Ligg steget före - anmäl dig till en utbildning här