Analysera din bransch för att vinna fler offentliga upphandlingar

10 september, 2020

Lästid: 2 min

Analysera din bransch för att vinna fler offentliga upphandlingar

Just nu erbjuder vi alla företag en 30 minuters kostnadsfri analys av just er bransch. I bloggen beskriver jag mer om vilken information som finns att hämta och varför den är av största vikt när man gör affärer med offentlig sektor.

Till ett värde av drygt 700 miljarder SEK annonseras över 18 000 upphandlingar per år i Sverige. I varje upphandling finns information om nuvarande leverantör, nuvarande pris, köpare och tidigare kravställning att ta del av. Sådan fakta är jag säker på att alla vi leverantörer kan vara överens om att det ökar chansen att få till det perfekta anbudet och vinna den kommande affären. 

För den som inte tidigare gjort en affär med offentlig sektor låter det för bra för att vara sant. Det är väl ingen som vill dela med sig av den informationen? Så må det vara med en privat inköpare. Inför en offentlig upphandling däremot finns all den informationen, och mer därtill, att ta del av.

Analysera offentliga upphandlingar

Rent teoretiskt skulle alla leverantörer kunna tillskansa sig samma information och samma förutsättningar för att vinna en affär. Vi vet dock att utfallet sällan blir så i praktiken. För att bli en vinnare i offentlig sektor gäller det att ligga steget före. I vår analystjänst Opic Analys kan du analysera tidigare upphandlingar för att bli den leverantör som ligger steget före. I snitt tävlar du dessutom bara med 4,2 anbudsgivare per affär. Något förenklat har ditt företag alltså 25% chans att vinna en affär redan innan den startar.

Bild på hur analysverktyget kan användas

Väl förberedd inför en upphandling växer sig nämnda 25% bara större. Skapa en säljkalender, vässa ditt budskap, boka upp ett dialogmöte med rätt myndighet och dela med dig av din kompetens. Vi som leverantörer är experter inom just vår bransch. Använd den expertisen till att hjälpa köparen att köpa rätt.

Offentlig sektor för din bransch?

Vi kan ta en snabb titt på it-sektorn, där vi bara idag finner 101 pågående offentliga upphandlingar att lämna anbud på. Inom 12 månader löper ytterligare 613 avtal ut. Råkar ditt företag leverera Internettjänster? Då finns 99 utlöpande avtal att analysera och bearbeta inför en anbudsskrivning. Samma data finns inom alla branscher.

Med denna data kan du redan nu agera och ta rätt beslut och ligga steget före dina konkurrenter - ”Bäst förberedd vinner”. 

Fredrik Kristiansson, Sales Manager, LA Opic & Business Advisor Mercell Commerce

 


Fredrik Kristiansson, Sales Manager & Business Advisor Mercell Commerce