Maria Karlsson har länge varit ett välkänt ansikte hos oss på Opic. Det är nämligen på den vägen Maria blivit en av Sveriges hetaste anbudskonsulter - genom yrkeslivserfarenhet och med hjälp av de Opic-utbildningar hon idag håller i. 

 

- Jag kommer verkligen ihåg den första utbildningen i offentlig upphandling som jag gick. Det var jag och 4-5 personer till, helt novisa och ovetandes om vad som komma skulle. Nu i efterhand förstår jag att det var Magnus Josephson som föreläste på den utbildningen. 

Maria Karlsson, Anbudskonsult


När Maria år 1998 fick veta att hon skulle ställa om och börja sälja till offentliga kunder hade hon inte mycket till val - det vara bara kavla upp ärmarna och gilla läget. Hon tog sin an Opics utbildningspaket och började göra sina första affärer med offentlig sektor. Och på det spåret fortsatte det. Alla utbildningar som Maria idag föreläser på har hon en gång varit med på som deltagare.

 

- Jag tror inte det finns en utbildning på Opic som jag inte gått. Public Bid Manager, Certifierad Anbudsgivare, och så vidare. Säg en utbildning så har jag gått den, säger Maria med ett skratt. 

Vad krävs för att sälja till offentlig sektor? 

Maria har gjort en resa från innesäljare till anbudskonsult och har egentligen uppfyllt mallen för vad vi vill att Opic-utbildningarna ska leda till. När hon år 2011 blev Senior Public Bid Manager på Pulsen-koncernen hade hon tillskansat sig tillräckligt med praktisk erfarenhet och teoretisk kunskap för att hålla i internutbildningar samt utbilda underleverantörer och samarbetspartners. 

 

- Ofta är det första steget lättare att ta än vad många tror. Har du viss erfarenhet av försäljning och utbildar dig i LOU & Anbudsskrivning är du egentligen redo att börja. Du har nu grunden för att ta en dialog och lärt dig grunden om vad du kan säga och inte säga. Lär du dig den delen, då har du lättare att nå ut till upphandlarna. Samtidigt har du en lång väg kvar till att bli expert, men grunden är lagd. 

 

Trygga säljare skapar förutsättningar för bra affärer

 

Även om startsträckan för att börja sälja till offentlig sektor inte behöver vara särskilt lång så finns det saker som skiljer sig från att sälja till privata kunder. Utöver LOU och processen för anbudsskrivning tillkommer en del andra aspekter - som kan ses som utmaningar, men som snabbt kan vändas till möjligheter.

 

-Du kan få så mycket mer insikt i en offentlig kund jämfört med en privat kund och verkligen skapa förutsättningar för gynnsamma affärer. Men för att lyckas med det behöver du säljare som är trygga i att bearbeta den offentliga kunden. Utan kompetens och trygghet, som ofta går hand i hand, är det lätt att känna sig vilsen.  

 

Det låter som att du pratar om Certifierade Anbudsgivare?

 

- Ja, för all del. Ofta kommer man till den utbildningen med viss erfarenhet och målet är ju att du ska kunna gå därifrån och känna dig mycket tryggare med att ta dig an marknaden. Att känna att man vågar gå in och ta en dialog, våga ringa en upphandlare och känna att "jag får ringa dig, det är inga konstigheter med det". Utan de bitarna på plats missar du den proaktiva försäljningen och möjligheten att bearbeta din kund. 

Våga satsa under pandemin

 

Maria hann med att starta sitt företag bara några veckor innan Corona-viruset svepte över världen. Sett till läget tycker Maria att det har gått bra. Och som utbildare skickar hon nu med en uppmaning till andra företagare om att ta sig tiden att satsa på offentlig sektor, det är ju nu många behöver det. 

 

- De som nu upplever att de har stilltje i sina affärer ångrar att de inte haft offentlig sektor som kund, men framför allt ser de framåt och ger sig själva tiden att utbilda sig och sen hitta ut på marknaden. För det är nyckeln framåt - bli det där företaget som flyttar fokus och bli en proaktiv leverantör som för en aktiv dialog med köparsidan. 

 

Maria Karlsson kommer hålla i utbildningarna LOU & Skriva anbud, Strategisk proaktiv försäljning och Certifierad Anbudsgivare. Stort lycka till och välkommen till vårt utbildningsteam, Maria!