Vanliga frågor och svar

Jag har glömt mitt lösenord, hur får jag ett nytt?

Gå till inloggningssidan (opic.com/login). Klicka på Glömt lösenord och följ instruktionerna. Du kommer därefter att få ett mejl med en länk till en sida där du får skapa ditt nya lösenord.

Mitt lösenord till Visma Opic fungerar inte till Visma TendSign?

Det är olika inloggningsuppgifter till Visma Opic respektive Visma TendSign. Det är två olika verktyg som därför kräver olika inloggningar.

Kan jag spara mina inloggningsuppgifter för att slippa logga in varje gång jag ska gå in i Visma Opic?

Ja, genom att bocka i rutan Kom ihåg mig i inloggningsformuläret blir du automatiskt inloggad nästa gång du går in i tjänsten via mejlet (Detsamma gäller rutan Kom ihåg mig i TendSigns inloggningsformulär). Du kan i mejlet gå direkt till en annons genom att klicka på den aktuella upphandlingsannonsens rubrik (blåfärgad) eller gå till din bevakningslista genom att klicka på Logga in och ta del av de senaste upphandlingarna >>.

Hur gör jag för att byta lösenord?

Byte av lösenord gör du under toppmenyvalet Mina inställningar (huvudet och kugghjulet-ikonen). Du kan välja vilket lösenord du vill. Tänk på att välja ett säkert lösenord för att säkerställa att ingen obehörig kommer åt din information. Vi rekommenderar att du väljer ett lösenord som innehåller både stora och små bokstäver och siffror. Lösenordet bör inte gå att knyta till dig genom namn, födelsedatum, personnummer eller dylikt.

Vilka är avtalsvillkoren?

Läs avtalsvillkoren för våra tjänster här

Jag har funderingar angående min faktura?

Ring 010-14 13 300 eller maila till info.commerce@visma.com

Behöver du en kopia på din faktura, kontakta Visma Collectors, 0771-23 24 00.

Hur kan jag lära mig mer om hur jag använder Visma Opic?

På samtliga sidor finns en frågetecken-ikon. Detta är en hjälpknapp som du kan klicka på för att få mer information om hur du använder den del av tjänsten du befinner dig i. Ett annat bra sätt är att läsa igenom denna FAQ.

Vill du bli utbildad i hur du får maximal nytta av Visma Opic kan vi komma till dig. Kontakta vår säljavdelning, 010-14 13 318 alt. sales.opic@visma.com för att få mer information om våra utbildningar.

Hur gör jag för att ändra min bevakningsprofil?

För att säkerställa att du blir informerad om de annonser som är relevanta för dig hjälper Visma Commerces support till att förbättra din bevakningsprofil. Du kan inte på egen hand göra ändringar i din bevakningsprofil. Kontakta vår support, 0771-440 200 alt. support.opic@visma.com för en diskussion kring hur vi kan optimera din bevakningsprofil.

Gå in under Mina inställningar i toppmenyn (Huvudet och kugghjulet) och klicka på fliken Min bevakning för att se dina bevakningsprofiler med CPV-koder och sökord samt tillhörande regioner. I fliken Översikt ser du vilka tjänster du har behörighet till och deras giltighetstider.

Hur sorterar jag bort ointressanta upphandlingar?

Upphandlingskoll fungerar inte som en inkorg där du kan radera annonser utan som en sökning där din bevakningsprofil matchas mot annonserna i databasen. Din bevakningslista uppdateras i realtid. Varje gång du går in i din bevakningslista görs en kontroll för att se om några nya annonser publicerats.

I Upphandlingskoll väljer ut de upphandlingar som är intressanta genom att markera dem som favoriter. Det gör du genom att klicka på stjärna-ikonen på annonskortet eller i verktygsmenyn i annonsen.

Genom att göra upphandlingen till favorit aktiveras automatiskt bevakning av kompletteringar för upphandlingen. Du kommer då automatiskt att få ett mejl då annonsen och/eller tillhörande dokumentation uppdateras.

På så sätt sker såväl urval som aktivering av bevakning med en knapptryckning. Dina favoriter hittar du under Mina favoriter i menyn. Genom att använda filtreringsformuläret kan du enkelt hitta specifika upphandlingar i såväl bevakningslistan som i favoritlistan.

Hur gör jag för att enklast hitta en specifik upphandling i min bevakningslista?

Det finns i Upphandlingskoll tre olika filter för att söka i din bevakningslista – Senast publicerade, Kort anbudstid och Lista alla. Filterformulären visas över bevakningslistan.

Känner du till upphandlingens titel eller den upphandlande myndigheten/enhetens namn hittar du annonsen enklast genom att skriva in något av detta i sökfältet i filtreringsformuläret.

Du kan göra kombinerade fritextfiltreringar genom att fylla i ex. upphandlingens titel i namnet på den upphandlande myndigheten. Detta gör du genom att ange ett +-tecken mellan sökorden (ex. Larm + Linköping). Känner du inte till hela titeln eller myndighetsnamnet kan du skriva in ett ord.

Är du osäker på titeln eller myndighetsnamnet kan du söka på ord*, på så sätt får du genom att ex. skriva in larm* få upp alla annonser i din bevakningslista som har ett ord som börjar på larm i rubrik, diarienummer eller beskrivningstext (Ex. larmmottagning).

Känner du till leveransorten kan du under rullistan Region välja den aktuella regionen för upphandlingen och på så sätt enklare hitta upphandlingen.

Hur gör jag för att endast se pågående upphandlingar i min bevakningslista?

Välj filtret Lista alla och klicka på Pågående under Välj upphandlingar. Du kan under Välj upphandlingar välja att enbart titta på pågående upphandlingar, avbrutna upphandlingar eller upphandlingar där anbudstiden utgått samt annonser utan sista anbudsdag (Bland dessa annonser finns annonser av typen förhandsannonser, meddelande om frivillig förhandsinsyn, periodiska meddelanden, inbjudningar eller meddelanden, kvalificeringssystem) samt Meddelande om valfrihetssystem (LOV). Du kan även välja att se kombinationer av flera av dessa kategorier.

Hur gör jag för att bevaka eventuella kompletteringar på en upphandling?

Detta kan du göra på tre sätt.

• Genom att ladda ner eller öppnar upp ett dokument/zip aktiveras automatiskt bevakning av kompletteringar för upphandlingen.
  • Genom att klicka på bjällra-ikonen för den aktuella upphandlingen i bevakningslistan eller i verktygsmenyn i annonsen.
  • Genom att lägga en upphandling som favorit aktiveras automatiskt bevakning av kompletteringar. Detta gör du genom att klicka på stjärna-ikonen i bevakningslistan eller i verktygsmenyn i annonsen.

Att bevakning av kompletteringar har aktiverats ser du genom att bjällra-ikonen tänts för den specifika upphandlingen i bevakningslistan och i verktygsmenyn i annonsen. Observera att i de fall där det i annonsen hänvisas till annan plats för rekvirering av förfrågningsunderlag (ex. TendSign, e-Avrop eller EU-supply) ska du aktivera bevakning av kompletteringar i den tjänst där du hämtar underlaget.

Jag får alltid upp en varning, ”Datorn skyddas genom att filer från den här webbplatsen blockeras från att hämtas. Klicka här om du vill se alternativ...", när jag ska ladda ner en dokumentfil eller en zip, hur gör jag för att slippa den?

Det beror på säkerhetsinställningarna i din webbläsare. Om du använder webbläsaren Internet Explorer kan du undvika varningen i fortsättningen genom att följa instruktionerna nedan.

• Klicka på menyvalet Verktyg i din webbläsare
  • Välj alternativet Internetalternativ.
  • Klicka på fliken Säkerhet.
  • Klicka på Tillförlitliga platser.
  • Klicka på knappen Platser.
  • Skriv in *.upphandlingskoll.com. i fältet Lägg till följande webbplats i zonen: och klicka på knappen Lägg till.
  • Klicka på Stäng.

Jag använder mobiltelefonen för att läsa mina bevakningsmejl, går det att exkludera beskrivningstexterna på upphandlingarna så att mejlen blir mer lättlästa?

Ja, du kan välja att antingen inkludera beskrivningstexten i dina bevakningsmejl eller inte. Du ändrar inställningarna för detta genom att klicka på Mina inställningar (Huvudet och kugghjulet-ikonen) och klickar därefter på fliken Min bevakning. Där väljer du att bockar i/ur rutan Visa upphandlingens beskrivningstext i bevakningsmejlet

Varför kan jag inte vidarebefordra mitt bevakningsmejl till en kollega?

Det bevakningsmejl som du får är personligt. Länken i mejlet fungerar endast för ditt konto (inloggningsuppgifter). Du som har Upphandlingskoll Plus eller Pro kan i annonsen, genom funktionen Tipsa, mejla en länk till en person som du vill ska kunna se annonsen och hämta förfrågningsunderlaget.

Personen får, vid ett första tillfälle registrera ett kostnadsfritt s.k. gästkonto för att kunna ta del annonser och förfrågningsunderlag via den här typen av länkar. För att aktivera bevakning av kompletteringar för upphandlingen kan gästkontoanvändaren antingen klicka på bjällra-ikonen i annonsens verktygsmeny.

Bevakning av kompletteringar aktiveras också automatiskt när användaren öppnar upp eller laddar ner ett dokument eller zip.

När jag använder funktionen Tipsa och skickar en länk till en annons till min kollega kan hon bara se flikarna Annons och Dokumentation, varför ser hon inte flikarna Tilldelning och Överprövning?

Tanken är inte att denna funktion, primärt, ska användas i ett skede då upphandlingen är avslutad utan som ett stöd i anbudsskrivningsprocessen. Finns det ett behov att flera i din organisation ska kunna ta del utav tilldelnings- och rättsfallsinformation, kontakta vår säljavdelning, 010-14 13 318 alt. sales.opic@visma.com, för ytterligare användarlicenser till Visma Opic Upphandlingskoll Plus eller Pro.

Kan mina kollegor som har Visma Opic Upphandlingskoll läsa mina anteckningar?

Ja, om ni tillhör en anteckningsgrupp kan de personer som tillhör domänen läsa varandras anteckningar. Om du inte tillhör en anteckningsgrupp kan endast du själv läsa dina anteckningar. Kontakta vår support så hjälper vi dig att skapa en anteckningsgrupp för dig och dina kollegor.

Stämmer det att jag kan ha flera bevakningsprofiler i nya Visma Opic Upphandlingskoll?

Ja, du kan ha flera bevakningsprofiler (gäller Upphandlingskoll Plus och Pro). Detta kan vara lämpligt om du enkelt vill kunna dela upp din bevakning på olika affärsområden eller på olika regioner. För varje bevakningsprofil skickas ett separat bevakningsmejl ut. Vill du titta på dina profiler, klicka på Mina inställningar (huvud och kugghjul-ikonen) i toppmenyn. Klicka därefter på fliken Min bevakning. Där visas en lista för varje profil. Vill du utöka din bevakning med ytterligare en profil, kontakta vår säljavdelning, 010-14 13 318 alt. sales.opic@visma.com.

Kan jag bevaka när tilldelningsbeslut publiceras på upphandlingsannonser som rör mitt affärsområde?

Ja, du kan bevaka när såväl tilldelningsbeslut som domstolsavgöranden (beslut och domar gällande överprövningar) publiceras på upphandlingar som matchar din bevakningsprofil. Information om när nya tilldelningsbeslut eller rättsfall publiceras får du i ditt bevakningsmejl under avsnitten Tilldelning och Överprövning. Kontakta vår säljavdelning, 010-14 13 318 alt. sales.opic@visma.com

Varför publicerar ni inte tilldelningsbesluten tidigare?

Vi beställer tilldelningsdokumenten en given tid efter en upphandlings sista anbudsdag. Detta görs för att säkerställa att tilldelning skett och att upphandlingsprocessen har avslutats. Vi vill inte publicera tilldelningsinformation som av olika skäl kan komma att bli inaktuell.

Syftet är inte att tillhandahålla tilldelningsdokument under den s.k. tiodagarsfristen. De leverantörer som deltagit i upphandlingen får tilldelningsdokumenten direkt från den upphandlande myndigheten.

Syftet med att tillhandahålla dessa dokument är att ge dig information om vilka företag i din bransch som deltar i offentliga upphandlingar, vilka företag som tilldelas kontrakt och varför de tilldelas kontrakt samt att ge indikationer på prisnivåer i branschen. . I tjänsten Marknadskoll kan du, under avsnittet Anbudsgivare, söka på anbudsgivare för att se de upphandlingar där ett visst företag deltagit/tilldelats kontrakt.

Hur gör jag för att få reda på vilka avtal som är på väg att löpa ut inom mitt affärsområde?

I Marknadskoll (Gör analys) under avsnittet Avtalstider kan du söka på vilka avtal inom din bransch som löper ut under en given tidsperiod. Du kan här välja att söka på enbart den ordinarie avtalstiden eller inkludera de eventuella förlängningar av avtalstider som det finns option på i avtalet.  Du kan också söka på företagsnamn i fältet Anbudsgivare. Marknadskoll kräver en separat licens.

Vill du få en sammanställning över avtalstiderna för samtliga upphandlingar i din bransch, vem som är kontaktperson för den genomförda upphandlingen och vilket företag som har avtalet idag kan vi tillhandahålla en Marknadsrapport (i Excelformat).

Vill du veta mer om Marknadskoll eller Marknadsrapport, kontakta vår säljavdelning, 010-14 13 318 alt. sales.opic@visma.com

Kan jag beställa anbud för upphandlingar där ni saknar tilldelningsbeslut?

Självklart, mejla oss på dokumentbestallning.opic@visma.com. Skriv ner namnet på den aktuella upphandlingen, annons-id och vilket vilka anbud som du är intresserad av så kontaktar vi dig!

Upphandlare/inköpare

Är du på den köpande sidan och behöver support för TendSign? Klicka här!

Öppettider support

Helgfria vardagar kl. 7-17, med undantag för skärtorsdag och valborgsmässoafton då vi stänger kl.15.

Sista tid för att skicka in nya annonser för garanterad* publicering samma dag är kl.15 under helgfria vardagar, med undantag för skärtorsdag och valborgsmässoafton då sista tid är kl.12.00. Andra tider kan förekomma vid enstaka tillfällen och meddelas då nedan.

*vid eventuella fel, som bristfälligt underlag vid CPV-kodning eller liknande, kan inte publicering samma dag garanteras. Annonsen kvalitetsgranskas innan publicering. Säkerställ att du finns tillgänglig för eventuella frågor tills dess att du fått besked om att annonsen är publicerad.