Ystads kommuns upphandlingar Miljöteknisk undersökning och provtagning av badvattenkvalitet längs kusten vid Ystad tätort

Miljöteknisk undersökning och provtagning av badvattenkvalitet längs kusten vid Ystad tätort

Ystads kommun, Ystad

Allmän information

Allmän inbjudan

Ystads kommun, inbjuder intresserade leverantörer till anbudsgivning gällande miljöteknisk undersökning och provtagning av badvattenkvalitet mellan avloppsreningsverket Sjöhög och Västra kajen, Ystad hamn ref.nr (20220902 2021/117). 

Ystad Marina har tidigare haft problem med höga halter av framför allt PAH:er i sedimentet vid mynningen till hamnen. Vid den senaste provtagningen (januari 2022) låg det stora flertalet av PAH:erna högt (avvikelseklass 5), men även halten av TBT (tribetyltenn) återfanns i de ytliga proven i avvikelseklass 5. Tillståndsklassningen enligt SGU 2017:12 säger att allt över 50 μg/kg är inom avvikelseklass 5, men enligt HVMFS 2019:25 är det effektbaserade värdet i sediment 1,6 μg/kg torrvikt. Det är alltså mycket höga halter som har uppmätts.

I anslutning till området med de förhöjda föroreningshalterna pågår ett detaljplanearbete för delar av Hamnen 2:1 och 2:2. Detaljplanen syftar bland annat till att möjliggöra uppförandet av ett kallbadhus samt införa allmän plats (NATUR) för ett tidigare ej planlagt område som enligt gällande detaljplan gränsar till område för hamnändamål. I området finns en strand där badvattenkvaliteten inofficiellt testas under sommaren. Under sommaren 2022 har badvattenkvalitetsproverna visat på tjänligt med anmärkning vid tre tillfällen.   

Kommunen avser nu att genomföra en miljöteknisk undersökning genom att provta och analysera sediment avseende föroreningar (metaller, PAH, PCB, pesticider, metallorganiska föreningar etc) samt ta badvattenkvalitetsprover utanför badsäsong i ett område längs kusten. I uppdraget ingår att analysera och sammanställa resultaten från sediment- och badvattenprovtagningen i rapporter. 

Denna direktupphandling ska leda till ett avtal som tecknas med en leverantör. Anbudsgivning sker enligt villkor i detta underlag.

Upphandlande myndighet

Ystads kommun,

Org. nr 212000-1181

Nya Rådhuset, Österportstorg

271 80 YSTAD

Upphandlande myndighet benämns hädanefter Beställaren.

Allmän information om upphandlingen

Anbudet ska vara oss tillhanda senast 2022-09-30.

Anbud lämnas via systemet Mercell direktupphandlingar.

Eventuella frågor ställs i systemet Mercell direktupphandlingar. Frågor ska lämnas senast 2022-09-19 och kommer att besvaras senast 2022-09-26.

Anbudet ska vara giltigt i tre (3) månader efter sista anbudsdag. 

Upphandlingsförfarande

Upphandlingen genomförs som en direktupphandling enligt lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU).

Besked om resultat

Efter avslutad anbudsutvärdering fattas beslut som visar vilken anbudsgivare som lämnat det anbud som är ekonomiskt mest fördelaktigt enligt utvärderingen nedan. Meddelande om detta skickas ut till samtliga anbudsgivare

Krav på registreringar m.m.

Anbudsgivare ska vara registrerade för redovisning av mervärdesskatt och inneha F-skattebevis samt vara fri från skulder för skatter och andra sociala avgifter. I det fall anbudsgivaren avser att använda underleverantörer ska även dessa företag uppfylla ställda krav.

Teknisk och yrkesmässig kapacitet

Anbudsgivare ska inneha och visa att de har dokumenterade resurser, kompetens och erfarenhet att utföra uppdraget. Detta ska framgå av anbudet som ska innehålla en kortfattad beskrivning (max en A4) av det anbudsgivande företaget. Anbudsgivaren ska vara verksam inom efterfrågat område och ska med minst en referens, gärna flera, kunna styrka erfarenhet av genomförda uppdrag. Uppdragen ska motsvara den tjänst som beskrivs i detta underlag och ska ha utförts under de tre (3) senaste åren.

Avtal

Bindande avtal mellan parterna uppstår först sedan kommunen och leverantören undertecknat särskilt upprättade skriftliga kontrakt.

Kravspecifikation av tjänst

Sedimentprovtagning

Provtagning av sediment ska ske vid ett tillfälle på totalt 6 provtagningspunkter mellan avloppsreningsverket Sjöhög och Västra kajen, Ystad hamn. Exakt tidpunkt för provtagningen och positionering av provtagningspunkterna tas fram i samråd mellan kommun och upphandlad utförare. 

Provtagning ska ske minst enligt den standard som anges i SGF Rapport 2:2013 Fälthandbok - Undersökningar av förorenade områden. I varje provtagningspunkt ska prover insamlas i två olika djupnivåer: 1 styck ytprov (översta 100 mm sediment) samt 1 styck djupprov (350-450 mm djup). Provtagningen genomförs med fördel med vakuumprovtagare i varierande längder (för att nå olika djupt) alternativt med likvärdig metod. Val av metod ska beskrivas och motiveras i anbudet. Sedimentproverna ska förvaras kallt och lämnas till ackrediterat laboratorium för analys. Sedimentets karaktär, utseende och lukt ska observeras i fält och beskrivas i rapporten.

Ämnen som ska analyseras framgår av bifogad fil. 

Provtagning av badvattenkvalitet

Provtagning av badvattenkvalitet ska ske vid två provtagningspunkter vid Ystad Marina: En provpunkt i anslutning till stranden och en provpunkt vid den tänkta placeringen av ett kallbadhus (se bifogade handlingar: Samråd Planbeskrivning/Plankarta för delar av Hamnen 2:1 och 2:2). Exakt positionering av provtagningspunkterna tas fram i samråd mellan kommun och upphandlad utförare. 

Provtagningen ska ske en gång i månaden under hösten/vintern med start omgående efter undertecknat avtal till och med januari 2023. Provtagnings- och analysmetodik ska motsvara det som finns angivet i Havs- och vattenmyndighetens författningssamling HVMFS 2012:14 Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om badvatten bilaga 1 och 3 (inkl ändringar i HVMFS 2016:16). Proverna ska lämnas till ackrediterat laboratorium för analys. 

Redovisning av resultat

Två rapporter ska sammanställas och levereras vid olika datum. I avsnitten nedan listas vad respektive rapport ska redovisa. Gemensamt för rapporterna är att de ska innefatta bedömningar gällande troliga källor till föroreningarna samt förslag och rekommendationer om vidare utredningar. Förslag på åtgärder för att minska halten föroreningar i sedimenten samt förslag på åtgärder som kan medföra förbättringar av badvattnets kvalitet ska redovisas. Åtgärdernas syfte ska vara att allmänt förbättra badvattenkvaliteten samt att möjliggöra hantering av massor för anläggningsändmål.

I uppdraget ingår startmöte med platsbesök samt ett avslutande möte med redovisning av resultat. Datum för startmöte bestäms efter att båda parter har undertecknat avtal för uppdraget.   

Sedimentprovtagning

Resultaten av sedimentprovtagningen ska sammanställas i en rapport som ska levereras senast 31 december 2022.

Rapporten ska, utöver ovan ställda krav, redovisa jämförelser mellan uppmätta värden vid sedimentprovtagningen i förhållande till riktvärden och tillståndsklasser enligt:

- SGU:s Rapport 2017:12 Klassningen av organiska miljöföroreningar i sediment. Klassningen är avsedd att användas som stöd vid tolkning av analysresultat för sedimentprover för att få en uppfattning om föroreningsgraden i det undersökta området, och ger möjlighet att identifiera områden med förhöjda halter. 

- SGU:s kartvisare Maringeologi, metaller och näringsämnen där bakgrundshalter/jämförelsevärden samt tillståndsklasser för metaller och näringsämnen kan inhämtas.

- Naturvårdsverkets rapport 5976 Riktvärden för förorenad mark, modellbeskrivning och vägledning. Riktvärden anges för mindre känslig (MKM) respektive känslig markanvändning (KM).

- Naturvårdsverkets handbok 2010:1 Återvinning av avfall i anläggningsarbeten. Riktvärden anges för halter i avfall som återvinns för anläggningsändamål och som utgör mindre än ringa risk - MRR.

Provtagning av badvattenkvalitet

Resultaten av badvattenkvalitetsproverna ska sammanställas i en rapport som ska levereras senast den 28 februari 2023. Kommunen ska få ta del av analysrapporter efter varje provtagning. 

Rapporten ska, utöver ovan ställda krav, innehålla en bedömning av badvattnets kvalitet utifrån halten av bakterierna E. Coli och Intestinala Enterokocker enligt:

- Havs- och vattenmyndighetens vägledning för badvatten enligt direktiv 2006/7/EG. 

Pris

Pris ska lämnas som fast pris i vilket samtliga kostnader ska ingå för att genomföra uppdraget. Priset anges i SEK exklusive mervärdesskatt. Anbudet ska specificera kostnaden för provtagningen av badvattenkvalitet. 

Utvärdering

En helhetsbedömning av inkomna anbud kommer att göras och kommunen kommer att välja den anbudsgivare vars anbud är det ekonomiskt mest fördelaktiga. I bedömningen kommer pris (50%) samt genomförandebeskrivning, tidigare referensuppdrag och relevant kompetens att bedömas (50%).

Sista anbudsdag
Anbudstiden utgått

(2022-09-30)

Förfarande

Direktupphandling

Publicerad

2022-09-22

Dokumenttyp

Direktupphandling

Leveransorter

Skåne län

Diarie-/referensnummer

20220902 2021/117