Ystads kommuns upphandlingar Marinbiologiska kontroller

Marinbiologiska kontroller

Ystads kommun, Ystad

Provtagning av bottenfauna inom täktområde på Sandhammar bank samt yngeltrålning inom grunda områden i Ystad Sandskog och Löderups Strandbad, Ystads kommun

Behovsbeskrivning, köp av tjänst

Ystads Kommun inbjuder er att lämna anbud på direktupphandlingen av ”Provtagning av bottenfauna inom täktområde på Sandhammar bank, samt yngeltrålning inom grunda områden i Ystad Sandskog och Löderups Strandbad, Ystads kommun"

Sista anbudsdag

Anbudet ska vara oss tillhanda senast 2020-06-15

Anbud lämnas via systemet Visma direktupphandlingar. Eventuella frågor ställs i systemet.

Anbudets giltighet

Anbudet ska vara giltigt i tre (3) månader efter sista anbudsdag.

Upphandlande myndighet

Ystads Kommun (org.nr. 212000–1181).

Samhällsbyggnadsförvaltningen/Stadsbyggnad

Upphandlingsförfarande

Upphandlingen genomförs som en direktupphandling enligt lag (2017:1145) om offentlig upphandling (LOU).

Besked om resultat

Efter avslutad anbudsutvärdering fattas beslut som visar vilken anbudsgivare som lämnat det anbud som är ekonomiskt mest fördelaktigt. Meddelande om detta skickas ut till samtliga anbudsgivare.

Krav på registreringar mm

Anbudsgivare ska vara registrerade för redovisning av mervärdesskatt och inneha F-skattebevis samt vara fri från skulder för skatter och andra sociala avgifter. I det fall anbudsgivaren avser att använda underleverantörer ska även dessa företag uppfylla ställda krav.

Teknisk och yrkesmässig kapacitet

Anbudsgivare ska inneha och visa att de har dokumenterade resurser, kompetens och erfarenhet att utföra uppdraget. Detta ska framgå av anbudet som ska innehålla en kortfattad beskrivning av det anbudsgivande företaget. Anbudsgivaren ska vara verksam inom efterfrågat område och ska med minst en referens, gärna flera, kunna styrka erfarenhet av genomförda uppdrag. Uppdragen ska motsvara den tjänst som beskrivs i detta underlag och ska ha utförts under de tre (3) senaste åren.

Avtal

Bindande avtal mellan parterna uppstår först sedan kommunen och leverantören undertecknat särskilt upprättade skriftliga kontrakt.

Bakgrund

Ystads kommun har under lång tid arbetat för att skydda kusten och minimera effekterna av erosion. Som en följd av detta har Ystads kommun fått tillstånd att genomföra en rad olika kustskyddsåtgärder vid två strandavsnitt, Ystad Sandskog och Löderups Strandbad. Såväl hårda (hövder, vågbrytare och stenskoningar) som mjuka (strandfodring) kustskyddsåtgärder har genomförts. Med tillstånden för åtgärderna följer villkor om ett kontrollprogram som kommunen är skyldig att upprätta för att kunna följa upp effekterna av kustskyddsåtgärderna.

En del av kontrollprogrammet innefattar marin bottenfaunainventering. Inventeringen omfattar a) provtagning av bottenfauna inom ett marint täktområde där det sker uttag av sand och grus för strandfodringsändamål samt b) yngeltrålning längs kusten i de områden där det skett strandfodning. Kontrollens syfte är att:

a) beskriva effekterna av släpmuddringens inverkan på bottenfaunan inom täktområdet och inom ett referensområde i anslutning till täktområdet

b) beskriva hur faunan inom de grunda bottnarna (<10 meters djup) inom påverkansområdet, förändras och utvecklas som en följd av sandutläggningen vid Ystad Sandskog och Löderups Strandbad.

Kontrollerna ska även fastslå att de i tillstånden givna villkoren innehålls.

Uppdragsbeskrivning

Uppdraget omfattar två separata delar som benämns a) och b). Kontrollerna ska genomföras på motsvarande sätt som gjorts tidigare (se bifogad rapport Marinbiologisk kontroll – Infaunaprovtagning och provfiske till kontrollprogram för kustskyddsåtgärder i Ystad 2019, Clinton Marin Survey).

Del a) utgörs av en bottenfaunaprovtagning inom ett marint täktområde där det sker uttag av sand och grus för strandfodringsändamål.

Del b) utgörs av yngeltrålning längs kusten i de områden där det skett strandfodring.

I följande avsnitt beskrivs omfattning, undersökningsparametrar, provtagningsmetodik, tidpunkt samt dokumentation av de två delarna.

Omfattning

a) Provtagningen av bottenfauna i täktområdet ska göras i samma punkter som vid tidigare provtagningar. Enligt vedertagen metodik ska prov slumpas ut på de 10 provtagningslokalerna.

b) De strandnära undersökningsområdena vid Ystads Sandskog (inklusive Natura 2000-området) och Löderups Strandbad utgörs huvudsakligen av strandavsnitt som i mer eller mindre utsträckning bedöms komma att påverkas av sandutläggningen, d v s grunda bottnar från strandlinjen ut till ca sex meters djup. I praktiken innebär detta att fauna undersöks i den i huvudsak mest ”biologiskt aktiva zonen” på mellan 0,5 och minst 3 meters djup. Den stora vågexponeringen och ständiga omlagringen av sediment på bottnarna närmast land, gör dessa biotoper förhållandevis triviala och artfattiga. Länsstyrelsen Skåne anser att yngeltrålning kan användas som indikation på tillståndet hos bottenfaunan då de flesta fiskarter som fångas äter de bottenlevande organismerna. En nedgång i bottenfaunan skulle sannolikt speglas i en nedgång av t.ex. plattfisk.

Undersökningsparametrar

a)

Biomassa/m2

Antal arter/m2

Totala antalet individer/m2

b)

Antal individer per art/100 m2

Längdfördelning hos individer för arter med mer än ca 20 individer

Provtagningsmetodik

a) Inom varje positionerad provtagningsstation tas 10 slumpmässigt utvalda bottenfaunaprover med cylinderprovtagare. Bottenprovens placering i förhållande till eventuella släpsugspår ska anges om möjligt. Prover tas och sållas i 1,0 mm såll. Sållresten konserveras med 96 % etanol. Vid tidigare provtagningar har en Haps-corer med 0,013 m2 provtagningsyta använts. Provtagningsdjupet har uppgått till minst 10 cm ner i sanden. Om det förekommer hårdbottenpartier ska inga prov tas, dokumentation ska då göras med video eller foto.

Läget för provtagningslokalerna visas i figur 1 med djup och koordinater i tabell 1. Figurer samt tabell finns i bifogad Bilaga 1 - Figurer.         

b) Uppskattning av mängden fisk på grunda sandbottnar skall göras med hjälp av bomtrålning. Bomtrålen bör lämpligen vara ca 2 meter bred med en maskstorlek på 5 mm i fångstdelen. Trålningen utförs på ca 0,5 till minst 3 m vattendjup. Varje tråldrag görs med 2-3 knops hastighet under ca tre minuter. Inom respektive provområde görs sammanlagt 25 drag, med angivande av start och slutposition för varje enskilt drag. (Se figur 2 i bifogad Bilaga 1 - Figurer.) Fångad fisk ska artbestämmas och räknas. All plattfisk ska längdmätas till närmaste millimeter.

Tidpunkt

Den marina bottenfaunainventeringen utförs lämpligen efter den varma årstidens biologiska ”tillväxttopp” under augusti-september månad. Sista dag för genomförande är den 30 september. Kontrollerna kan utföras vid valfritt datum under denna period, dock med förbehållet att väderförhållandena vid tillfället är så pass goda att arbetet kan slutföras inom avsedd tid.

Dokumentation/redovisning

Resultaten av kontrollerna ska jämföras med och tolkas utifrån kontroller från tidigare år. Resultaten av utförda undersökningar skall sammanställas i rapport/er och levereras till Ystads kommun senast den 1 dec 2020. Rapporten/rapporterna ska motsvara det bifogade underlaget (Marinbiologisk kontroll – Infaunaprovtagning och provfiske till kontrollprogram för kustskyddsåtgärder i Ystad 2019, Clinton Marin Survey). Samtliga resultat ska kunna delges tillsynsmyndigheterna vid förfrågan. Även rådata ska tillställas kommunen.

Uppdraget ställer krav på god kommunikation med ansvariga på Ystads kommun.

Miljökrav

Vid transporter för uppdraget ska uppdragstagaren i största möjliga mån välja miljömässigt fördelaktiga alternativ.

Äganderätt och nyttjanderätt

Ystads kommun äger allt material och har alla eventuella immateriella rättigheter till det som framställs av uppdragstagaren inom avtalet. Ystads kommun har därmed ensamrätt att bestämma när, hur och i vilken form materialet ska publiceras och mångfaldigas. Det innebär att Ystads kommun fritt får förfoga över materialet och till exempel kan ändra i arbetsresultat, publicera och mångfaldiga data och bilder som framställts under uppdraget på kommunens webbplats med mera. Uppdragstagaren har inte rätt att nyttja det framställda materialet utan att först ha fått Ystads kommuns medgivande.

Uppgifter om offertlämnaren

Ange följande uppgifter i offerten:

- Namn, kontaktperson, telefonnummer och adress

- Person-/organisations-/registreringsnummer

- Företagsform

- Firmatecknare

- Huvudsaklig verksamhet

- Antalet anställda i företaget

- Uppgifter om företaget/aktören avser att anlita underentreprenörer att delta i arbetet, och i så fall namn på dessa

- Kopia av gällande F-skattebevis.

Offertens innehåll

Offertlämnaren ska lämna ett totalpris på uppdraget

Priserna ska inkludera samtliga kostnader för uppdragets utförande och inga kostnader utöver dessa får faktureras Ystads kommun. Priset ska anges i svenska kronor, exklusive mervärdesskatt.

Avtalets löptid och värde

Avtalet avser ett tillfälle under 2020. Kontrollerna ska genomföras någon gång under månaderna juli-september. Det finns ingen möjlighet till förlängning av avtalet.

Kravspecifikation

Under förutsättning att de krav som ställs i uppdragsbeskrivningen uppfylls, så kommer anbuden utvärderas utifrån det som är ekonomiskt mest fördelaktigt.

Utvärdering

Ekonomiskt mest fördelaktigt

En helhetsbedömning av inkomna anbud kommer att göras och kommunen kommer att välja det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet. I bedömningen kommer pris, kompetens och erfarenhet att vara viktiga, varför en tydlig beskrivning ska lämnas i anbudet.

Sista anbudsdag
Avbruten

(2020-06-15)

Förfarande

Direktupphandling

Publicerad

2020-05-15

Dokumenttyp

Direktupphandling

Leveransorter

Skåne län

Diarie-/referensnummer

20200515-1