Vänersborgs upphandlingar Direktupphandling av lönekartläggnings och befattningsvärderingsverktyg

Direktupphandling av lönekartläggnings och befattningsvärderingsverktyg

Uddevalla kommun, Uddevalla

Uddevalla kommun inbjuder er att lämna anbud på direktupphandlingen av Lönekartläggnings- och befattningsvärderingsverktyg

Uddevalla kommun är en offentlig verksamhet med ca 4 900 anställda. Verksamheten är politiskt styrd och uppdelad på fem förvaltningar: barn och utbildning, kommunlednings-kontoret, kultur och fritid, samhällsbyggnad och socialtjänsten.

Allmän information

Kommunen önskar direktupphandla ett webbaserat IT-system som är processbaserat för att kunna genomföra lönekartläggning där arbetsvärdering ingår som ett moment.

Arbetsvärderingen ska möjliggöra en lönekartläggning inom kommunens alla befattningsområden och arbetsidentifikationer (AID). Systemet ska följa de lagkrav som finns och ska kunna hantera både befattningsbeskrivning och AID. Vidare ska systemet vara könsneutralt i sin helhet och ge båda könen lika möjligheter att få arbetet sakligt värderat. För att uppfylla diskrimineringslagen krävs åtgärder för att säkerställa en analys av nuläge och framtida löneläge avseende kommunens alla yrkeskategorier.

Obligatoriska krav på systemet

I lönekartläggningen ska arbetsgivaren kunna kartlägga och analysera 

- bestämmelser och praxis om löner och andra anställningsvillkor som tillämpas hos arbetsgivaren 

- löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika arbete 

- löneskillnader mellan kvinnor och män som utför likvärdigt arbete

- löneskillnader som finns mellan ett kvinnodominerat arbete och ett arbete som inte är

kvinnodominerat, om arbetet som inte är kvinnodominerat har lägre krav men högre lön.

- löneskillnader som finns mellan ett kvinnodominerat arbete och ett arbete som inte är kvinnodominerat, om arbetet som inte är kvinnodominerat har lägre krav men högre lön

Viktiga moment i systemet är följande:

Lika arbete

Arbetsgivaren ska analysera löneskillnader som förekommer inom lika arbete, det vill säga mellan kvinnor och män som utför samma eller i det närmaste samma arbetsuppgifter. Det är arbetsuppgifterna som ska styra denna gruppindelning, inte avtals- eller organisationstillhörigheten. Alla arbetstagare, även chefer och arbetsledare, ska omfattas av gruppindelningen. Anställningsformen har ingen betydelse.

Analysen av löneskillnader mellan kvinnor och män i lika arbete ska mynna ut i en bedömning av om den har direkt eller indirekt samband med kön. Hela löneskillnaden ska kunna förklaras på ett sakligt sätt. Vid individuell lönesättning är det som regel nödvändigt att göra bedömningen på individnivå.

Likvärdigt arbete

Löneskillnader ska också kartläggas och analyseras mellan grupp med arbetstagare som utför kvinnodominerat arbete och grupp med arbetstagare som utför likvärdigt arbete som inte är eller brukar anses vara kvinnodominerat. När andelen kvinnor uppgår till eller överstiger 60 procent kan arbetet betraktas som kvinnodominerat.

Arbetstagare som utför likvärdigt arbete utför arbete som, utan att innebära samma eller i det närmaste samma arbetsuppgifter, ändå kan anses ha lika värde utifrån en sammantagen bedömning av de krav som arbetet ställer samt dess natur. Kriterier såsom kunskap och färdigheter, ansvar och ansträngning ska beaktas vid bedömningen av de krav som arbetena ställer. Vid bedömning av arbetets natur ska särskilt arbetsförhållanden beaktas.

Det finns inget krav i lagen på en systematisk arbetsvärdering men det kan underlätta arbetet med kartläggning och analys. Bedömningen av kraven i arbetena ska ske utan hänsyn till vem som utför arbetet.

Analysen av löneskillnaden sker normalt på gruppnivå i syfte att upptäcka den strukturella undervärdering som kan vara förknippade med arbetsuppgifter som är eller har varit typiska för kvinnor. Analysen kan innefatta lönenivåer, lönespridning och andra jämförelser som är adekvata att göra på gruppnivå.

Högre värderat men lägre lönesatt kvinnodominerat arbete

Kartläggningen och analysen av löneskillnader mellan kvinnor och män har utökats till att särskilt peka ut ytterligare en situation. När en grupp med arbetstagare som utför arbete som är att betrakta som kvinnodominerat har lägre lön än en grupp som inte utför sådant arbete trots att kraven i det senare arbetet bedömts vara lägre, ska analysen innefatta en bedömning av denna löneskillnad.

Det är samma typ av lönejämförelser som ska göras i den här situationen som mellan likvärdiga arbeten.

Arbetet med lönekartläggning är en del i arbetsgivarens aktiva åtgärder. Aktiva åtgärder är ett begrepp i lagen som innebär ett förebyggande och främjande arbete för att motverka diskriminering och på annat sätt verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund.

Övrigt

Kommunen vill köpa till en arbetsvärdering som bygger på snittvärdet av Sveriges kommuners arbetsvärderingar. Detta för att ha som utgångspunkt i kommunens egen arbetsvärdering. Funktionen ska implementeras i systemet vid uppstart.  

IT-krav:

Systemet ska driftas externt hos leverantören en s k kallad molntjänst. Leverantören ska ansvara för regelbunden säkerhetskopiering av systemet.

Systemet ska fungera i Uddevalla kommuns datatekniska miljö, senaste versionen, se bilaga.

Den tekniska lösningen ska vara webbaserad.

Systemet ska stödja filöverföring via SFTP.

Systemet ska fungera för aktuella versioner av Internet Explorer, Edge, Chrome, Firefox och Safari. Med aktuella versioner avses de versioner som leverantören av webbläsaren vid var tid erbjuder support och säkerhetsuppdateringar för.

Systemet ska stödja Responsive Web Design (RWD) som gör att layouten förändras beroende på skärmupplösning.

Användaren ska vara identifierad genom ett unikt användarkonto i systemet.

Kommunen efterfrågar två systemadministratörlicenser som ska ha full behörighet i systemet och ska kunna arbeta samtidigt i samma kartläggning.

Kommunen ska kunna välja om inloggning ska ske antingen i två steg via tvåfaktorsinloggning

(anv.id och sms t ex) eller via e-legitimation. Anbudsgivare ska ha båda

inloggningssätten.

All data som matas in i systemet ska vara tillgänglig för samtliga systemadministratörer och inte knuten till en enskild användare.

Systemet och all dess data ska finnas i Sverige eller annat EU-land.

Uddevalla kommuns data ska behandlas logiskt separerad från andra kunders data. Tjänsten ska vara konstruerad på ett sådant sätt vad gäller logisk separering att förväxling av data ej kan ske.

Leverantören ska ha rutiner för att i samband med avveckling eller återanvändning, se till att lagringsmedia som innehåller kundrelaterad information förstörs eller skrivs över på ett säkert sätt.

Systemförvaltaren i Uddevalla kommun ska godkänna informationsutbyte som sker mellan Systemet och andra system

Leverantören ska ha rutiner och funktioner för säkerhetskopiering och återställande av information. Säkerhetskopior ska skyddas på motsvarande sätt som originalinformationen samt förvaras åtskilt.

Samtliga backuper lagras på fysisk plats som är åtskild från originaldata och erbjuder samma skyddsnivå som originalplatsen, både i form av logiska och fysiska skydd

Uddevalla kommun ska aldrig kunna förlora någon data.

Anbudsgivare ska beskriva hur systemet fungerar och hur kraven uppfylls. Om något krav inte kan uppfyllas så ange skälet.

Mervärde:

Uddevalla kommun ser det som ett mervärde om något eller båda kriterierna nedan uppfylls:

Det är ett mervärde om systembehörigheten i framtiden kan hämtas från Uddevalla kommuns Azure AD.

Det bör finnas möjlighet för kommunen att medverka i utvecklingen av systemet genom t ex diskussionsforum, användarmöten, nätverksträffar etc. arrangerade av leverantören.

Anbudsgivare ska beskriva vilka mervärden som uppfylls.

Krav på anbudsgivaren 

Anbudsgivaren ska uppfylla lagenligt ställda krav avseende skatt och avgiftsskyldigheter. Uppgifter kommer att hämtas från Skatteverket. 

Krav på erfarenhet 

Anbudsgivare ska ange minst två referensuppdrag från privat eller offentlig verksamhet som har genomförts under de senaste tre åren. Dessa ska helst vara storleksmässigt jämförbara med Uddevalla kommun, dvs. Ca 4 900 anställda. 

Anbudsgivaren anger följande: 

Företagets namn, org.nr och kontaktperson 

Kort beskrivning av uppdragets omfattning 

Tidsperiod under vilket uppdragets genomfördes 

Kollektivavtal 

Direktköp ska i första hand ske hos företag med tecknade kollektivavtal. Anbudsgivaren ombeds därför att i anbudet uppge:  

Har anbudsgivaren tecknat kollektivavtal?  

Om svaret är ja, ange den eller de fackliga organisationernas namn (i de fall kollektivavtal tecknats med flera fackliga organisationer).  

Uppstart / Implementering 

Leverantören ska implementera systemet i samråd med Kunden snarast efter avtalstecknandet. I anbudet ska bifogas ett förslag till tidplan för införandet. 

Utbildning av administratörer ska genomföras och ingå i offererat pris. Utbildningen ska genomföras på plats i Uddevalla i samband med införandet av systemet. 

Provdrift och leveransgodkännande 

Provdriften betyder leveranskontrollperiod där kunden testar och ser att alla funktioner fungerar.  

Systemet ska vara i skarp drift senast 30 september. 

Pris 

Anges i SEK exklusive moms. I angivet pris ska ingå alla kostnader för förberedelser, eventuella resor, traktamenten, kursdokumentation m.m. Inga övriga kostnader får tillkomma. 

Ange pris för: 

Införande och uppsättning av systemet inklusive samtliga funktioner samt utbildning enligt tidplan 

Systemlicens inklusive support och underhåll. Anges per år 

Licens för 2 administratör. Ange pris per licens och år 

Anbudsprövning 

I bedömning av anbuden ingår beskrivning av systemet och kravuppfyllnad, vilka mervärden som erbjuds, referensuppdragens relevans samt prisbild. 

Samtliga anbud som inte bedöms lämpliga eller där kostnaderna överstiger förväntad prisnivå kan komma att förkastas. Förhandling kring anbudets innehåll kan komma att genomföras. 

Anbudet ska vara giltigt minst 2 månader från sista anbudsdag. 

Acceptans av underlag 

Kommunen bifogar förslag till avtalsvillkor och support- och underhåll. Dessa gås igenom och ev. kompletteringar/justeringar görs vid avtalsskrivning. 

Anbudsgivare ska bifoga efterfrågad dokumentation.

Bilagor:

Avtalsvillkor

Förslag till support och underhåll

Sista anbudsdag
Avbruten

(2021-04-30)

Förfarande

Direktupphandling

Publicerad

2021-03-23

Dokumenttyp

Direktupphandling

Leveransorter

Västra Götalands län

Diarie-/referensnummer

2021/00207