Trollhättans Stad Utredning/förstudie om biosfärområde

Utredning/förstudie om biosfärområde

Uddevalla kommun, Uddevalla

Uddevalla kommun inbjuder er att lämna anbud på direktupphandlingen av utredningstjänst inför eventuell ansökan om kandidatur till biosfärområde

Uddevalla är porten mellan hav och land i hjärtat av Bohuslän. Drygt 56 000 invånare och ca 5 400 företag i stråket mellan Köpenhamn och Oslo skapar möjligheter för spännande dynamik.

Allmän information

Göteborgs Universitet tillsammans med Uddevalla kommun och övriga kommuner i Bohuslän önskar en förstudie (genomförandeanalys) om en kandidatur till Unescos Man and Biosphere program (MAB), vilket i Sverige administreras av Naturvårdsverket. Det tänkta biosfärområdet bygger på flera insatser under åren, exempelvis Blå ÖP i norra Bohuslän, Mellankommunal kustzonsplanering och Maritima klustret i Västsverige.

Mer information om vad en kandidatur innebär finns på www.biosfarprogrammet.se

För denna förstudie förväntas Fyrbodals kommunalförbund och Västra Götalandsregionen tillsammans satsa 450 000 kr.

Förstudien syftar till att undersöka möjligheter och förutsättningar för en ansökan om att Bohuslän eller delar av området utvecklas till ett av Unescos biosfärområden, med fokus på det maritima. Biosfärområden är pilotområden där nya metoder och kunskaper testas för att nå hållbar samhällsutveckling. Initiativtagarna vill ta ett samlat grepp om de maritima frågorna i området, där de lokala och regionala nivåerna i samhället interagerar för att skapa hållbar utveckling i kustsamhället. I förstudien kommer en samverkansprocess att inledas med aktörer inom akademi, offentlig och privat sektor samt civilsamhället i de 11 kommuner som (eventuellt) omfattas av ett biosfärområde, där idén diskuteras, förankras och vidareutvecklas. En förutsättning för detta är att kartlägga genomförda och pågående initiativ/projekt samt aktörer som har anknytning till ett framtida biosfärområde.  Målet är att presentera ett underlag som beskriver förutsättningarna för att etablera ett biosfärområde i Bohuslän för kommuner, länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen.

Med initiativ från Uddevalla kommun samlades under våren 2019 representanter från Göteborgs universitet, Uddevalla, Munkedal och Lysekils kommuner för att diskutera en eventuell utveckling av ett biosfärområde i Bohuslän. Delar av gruppen besökte sedan biosfärområde Vänerskärgården-Kinnekulle i augusti 2019 och har sedan haft uppföljningsmöten för att samverka kring en förstudie. Kontakter har under året knutits med kommunalförbunden i Bohuslän samt andra aktörer med intresse i frågan. En central aktör är Centrum för Hav och Samhälle vid Göteborgs universitet samt Maritima klustret i Västsverige.

Ett område som är intresserat av att bli ett biosfärområde gör en förstudie (1) för att utreda dess förutsättningar. En viktig förutsättning är initial förankring (2): att kommuner, länsstyrelse och aktörer viktiga för biosfärområdets utveckling uttalat stödjer arbetet med att utveckla biosfärområdet. Sedan påbörjas arbetet med en ansökan (3) som visar på förankring, dialog, struktur, arbetssätt, organisation, vision och målbild för biosfärområdet. Ansökan presenteras sedan för programkommittén (Naturvårdsverket) (4) för Biosfärprogrammet som i sin tur bedömer om området har möjligheter att bli utnämnt till biosfärområde av Unesco. Kommittén presenterar då området som en kandidatur. I kandidaturfasen (5) samlas de uppgifter som behövs för att beskriva området, exempelvis avgränsningar och zonering. Parallellt startas också processer och projekt i enlighet med det tänkta biosfärområdets identitet.

Denna upphandling avser punkt (1) i föregående stycke.

Upphandlingen förutsätter att Uddevalla kommun beviljas anslag till förstudien.

Obligatoriska krav på tjänsten

Utredningens resultat ska presenteras i en rapport och utgöra fullgott beslutsunderlag för nyckelaktörer (bland annat kommuner och länsstyrelse) för en eventuellt kandidatur till MAB.

Anbudsgivare ska beskriva uppdraget.

Leveranstid

Slutrapport ska presenteras senast 1 december 2020.

Pris

Anges exklusive moms. I angivet pris ska ingå alla kostnader för förberedelser, eventuella resor, traktamenten, kursdokumentation m.m. Inga övriga kostnader får tillkomma.

Krav på anbudsgivaren

Anbudsgivaren ska uppfylla lagenligt ställda krav avseende skatt och avgiftsskyldigheter. Uppgifter kommer att hämtas från Skatteverket.

Anbudsgivaren ska kunna visa på betydande relevant erfarenhet av liknande uppdrag.

Anbudsprövning

I bedömning av anbuden ingår den sammanlagda kompetens (relevant erfarenhet och utbildning) som erbjuds, referensuppdragens relevans, beskrivning av tjänstens upplägg samt prisbild. Samtliga anbud som inte bedöms lämpliga eller där kostnaderna överstiger förväntad prisnivå kan komma att förkastas. Förhandling kring anbudets innehåll kan komma att genomföras.

Anbudet ska vara giltigt minst 1 månader från sista anbudsdag.

Acceptans av avtalsvillkor

Bifogade avtalsvillkor måste accepteras av anbudsgivare.

Sista anbudsdag
Anbudstiden utgått

(2020-01-24)

Förfarande

Direktupphandling

Publicerad

2020-01-09

Dokumenttyp

Direktupphandling

Leveransorter

Västra Götalands län

Diarie-/referensnummer

2019-12-25