Trelleborgs kommun Utbildning i stabsmetodik

Utbildning i stabsmetodik

Trelleborgs kommun

Allmän information

Beskrivning av behov samt avgränsning;

Enligt Överenskommelse om kommunernas krisberedskap 2019-2022 mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ska kommunen ta fram ett styrdokument för sitt arbete med krisberedskap.

Enligt tidigare överenskommelser för perioden 2015-2018 skulle Utbildnings- och övningsplan och Plan för hantering av extraordinära händelser ingå i styrdokumentet. Nu ska dessa dokument hanteras separat och ska enligt Överenskommelsen om kommunernas krisberedskap 2018-2020 beslutas av lägst kommundirektören. Planen ska vara beslutad senast 31 december under mandatperiodens första år.

En viktig inriktning för perioden 2019-2022 är att styrdokumentet i första hand ska innehålla kommunens egen inriktning och styrning. Det innebär att kommunen själv behöver tolka hur man ska lösa uppgifterna i överenskommelsen. Vidare behöver kommunen ange vilka ytterligare ambitioner man har för arbetet med krisberedskap.

Inom ramen för den ovan nämnda överenskommelsen har följande dokument tagits fram:

Styrdokument för krisberedskap

Plan för extraordinära händelser

Övnings- och utbildningsplan

Rutin för utvärdering av inträffade händelser

I syfte att skapa enlighet inom kommunen har dessutom en mall för förvaltningarnas krisledning tagits fram, så att det ska se likadant ut i hela kommunen. Förvaltningarnas interna krisstaber är uppbyggda i enlighet med Länsstyrelsens Riktlinjer för regional samverkan och ledning vid samhällsstörning som har sin utgångspunkt i Gemensamma grunder.

Uppdrag

- Utbilda centrala krisledningsstaben i enlighet med den stabsmetodik som Plan för extraordinära händelser bygger på. Deltagare är kommundirektör och förvaltningscheferna. Det ska även ingå utbildning i Riktlinjer för regional samverkan och ledning vid samhällsstörning och Gemensamma grunder.

- Utbilda förvaltningarnas interna krisstaber i enlighet med den stabsmetodik som tagits fram. Deltagare är förvaltningschef och de personer som utses att ingå i den interna krisstaben. Det ska även ingå utbildning i Riktlinjer för regional samverkan och ledning vid samhällsstörning och Gemensamma grunder.

Båda stabsmetodikerna bygger på Länsstyrelsens Riktlinjer för regional samverkan och ledning vid samhällsstörning som har sin utgångspunkt i Gemensamma grunder.

- Central krisledningsstab ska utbildas under 1 dag vid 1 tillfälle

De interna krisstaberna ska utbildas under 1 dag som erbjuds till de olika förvaltningarna, dvs 7 tillfällen.

Kommunen kommer att tillhandahålla allt kommunalt material som krävs för uppdraget. Leverantör tillhandahåller själv sitt eget utbildningsmaterial som har sin utgångspunkt i de kommunala framtagna dokumenten.

Allt utbildningsmaterial ska överlämnas till kommunen efter avslutat uppdrag.

Pris

Anges exklusive moms för samtliga utbildningar.

Anbudsprövning

Anbudsgivare ska presentera förslag på upplägg med referenser som kan styrka kvaliteten och uppdragets genomförande.

Antalet refereser ska uppgå till tre kommuner som kan intyga leverantörens kunskaper och kompetenser inom området som upphandlas. (Ange kommunens namn, referenspersonens namn, e-post och telefonnummer).

Upplägget kommer att värderas högre än priset.

Uppdraget ska genomföras efter överenskommelse med kommunen.

Sista anbudsdag
Avbruten

(2020-02-07)

Förfarande

Direktupphandling

Publicerad

2020-01-16

Dokumenttyp

Direktupphandling

Leveransorter

Skåne län

Diarie-/referensnummer

KS 2020/36