Stockholms Universitet Support och service av Visma.Net

Support och service av Visma.Net

Stockholms universitet, Stockholm

Allmän information

Beställare: Cathrine Waldenvik

Inst/motsv:  Fastighetsavdelningen, Stockholms universitet

Direktupphandlingen avser: Tjänst

Uppskattat värde: Under 615 000 kr  

Frågor besvaras genom: www.tendsign.se

Sista dag för frågor:  2020-06-18

Anbudet ska vara bindande t o m 2020-08-30

Leveranstid/uppdragsstart, senast:  2020-09-01

Avtalet ska gälla fr.o.m.  2020-09-01 t.o.m.  2022-06-31 med möjlighet till  12 månaders förlängning.

Offertförfrågan

Om Stockholms universitet

Stockholms universitet präglas av öppenhet och en nyskapande och gränsöverskridande verksamhet i Sveriges huvudstad. Rankat som ett av världens 100 främsta lärosäten är Stockholms universitet en av Europas ledande institutioner för högre utbildning och forskning inom humanvetenskap och naturvetenskap.

Stockholms högskola grundades 1878 med ambitionen att förnya de traditionella universiteten i Sverige. Nära kontakter och ett aktivt erfarenhets- och kunskapsutbyte med omvärlden präglar verksamheten sedan starten.

33 000 studenter, 1 600 doktorander och 5 500 medarbetare är aktiva vid Stockholms universitet. Inom vetenskapsområdena naturvetenskap och humanvetenskap erbjuds 190 utbildningsprogram och 1 700 kurser. Universitetet har en total omsättning på 4,93 miljarder kronor.

Stockholms universitet bidrar till kunskapsutveckling i ett globalt perspektiv och i samverkan med andra. Det sker genom utbildning och forskning i den internationella frontlinjen, liksom inom gränsöverskridande tvär- och mångvetenskap. I samverkan med det omgivande samhället görs kunskap tillgänglig för alla genom dialog och deltagande i debatt och samhällsutveckling.

1 Om upphandlande institution

Beskrivning:

Fastighetsavdelningens uppdrag är att leda i strategiska frågor gällande säkerhets-, miljö-, lokal- och bostadsrelaterade frågor. I uppdraget ingår att förse universitetet med ändamålsenliga och resurseffektiva lokaler, bostäder och tillhörande servicetjänster som på bästa sätt stödjer kärnverksamheten. Avdelningen ansvarar för den strategiska planeringen av universitetets lokaler och bostäder och är universitetets representant i fastighets- och bostadsrelaterade frågor.

För att uppnå kvalitet i allt vi gör genomsyras verksamheten av ledorden långsiktighet, tydlighet, kompetens och engagemang. Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet ligger i fokus för hela verksamheten.

2 Mål och syfte

Beskrivning: Att ha en fungerande service och support för:

Inköp, lager och försäljning av produkter och tjänster i affärssystemet visma.net

3  Kravspecifikation

Upphandlingen avser service och support av affärssystemet Visma.net och främst modulerna inköp, lager och order samt tillhörande kassafunktion. Systemet nyttjas av Fastighetsavdelningens Servicesektion som stödsystem för försäljning av produkter och tjänster.

Grundfunktioner

Leverantören ska vara ett certifierat partnerföretag till Visma.

Leverantören ska ha djupgående kunskap om systemet Visma.net och dess funktioner.

Det finns en integrationslösning på plats bestående av rapportfiler genererade från Visma.net som via SFTP importeras in i universitets centrala ekonomisystem Raindance CGI. Leverantören ska ha förmåga att tillhandahålla liknande/motsvarande integrationslösning och fortsättningsvis kunna underhålla och supportera lösningen.

Leverantören ska kunna erbjuda en anpassad kassalösningen till Visma.net,

Leverantören ska ha djupgående kunskap om möjliga integrationer som kan skapas med Visma.net.

Support och service

Leverantören ska erbjuda användarsupport på ett strukturerat sätt så som via ärendeportal, e-post eller telefon.

Leverantören ska på ett strukturerat sätt kunna ge utbildning i Visma.net samt övriga anpassade funktioner tillhörande systemlösningen.

Dokumentation

Leverantören ska tillhanda hålla manualer och lathundar samt teknisk dokumentation rörande systemet samt över anpassade integrationer.

Tekniska krav

Leverantören ska utföra backup av all data minst en gång om dagen.

Webbgränssnitt ska nås via moderna webbläsare (t.ex. Internet Explorer, Chrome, Firefox och Safari), oberoende av underliggande klientoperativsystem och utan behov av tredjepartsplugin (t.ex. Silverlight, Flash, Java).

Webbplatser och applikationer ska uppnå minst nivå AA i version 2.1 av WCAG .

Informationssäkerhetskrav

Leverantören och servrar ska vara lokaliserade inom EU/EES och bundna av EU/EES lagar samt ha sitt säte inom EU/EES.

Leverantören ska hantera data på ett sådant sätt att det är förenligt med Dataskyddsförordningen (EU) nr 2016/679 (GDPR, The General Data Protection Regulation).

Leverantören ska ha rutiner för att hantera säkerhetsincidenter enligt gällande lagar och förordningar.

Leverantören ska utan dröjsmål informera beställaren om tekniska sårbarheter i levererade komponenter. Upptäckta sårbarheter ska åtgärdas omgående.

Leverantören ska ha ett skydd mot skadlig kod som uppdateras kontinuerligt för de delar som ingår i leveransen.

Nätverksbaserad kommunikation ska transporteras krypterad (HTTPS).

All kommunikation till och från systemet ska vara skyddad mot obehörig åtkomst eller förvanskning. Det gäller både kommunikation mellan klient och server och mellan olika systemkomponenter. Skyddet ska uppdateras löpande utifrån kända sårbarheter.

Leverantören ska ha funktioner, processer och rutiner för att övervaka och göra prognoser avseende kapacitet och prestanda.

Loggningsfunktioner ska finnas för säkerhetsrelaterade händelser, minst för felaktiga inloggningar, förändring av behörigheter, otillåten anslutning samt överträdelser av behörigheter. Beställaren ska kunna genomföra granskning av användarrelaterade loggar.

Leverantören ska ha rutiner och funktioner för säkerhetskopiering och återställande av information enligt överenskomna tillgänglighetskrav med Beställaren. Säkerhetskopior ska skyddas på motsvarande sätt som originalinformationen samt förvaras åtskilt.

Leverantören ska ha rutiner som säkerställer att endast behörig personal har fysisk åtkomst till datahall.

Leverantören bör för de delar av verksamheten som berörs i leveransen ha ett ledningssystem för informationssäkerhet (LIS) som baseras på SS-EN ISO/IEC27001:2017 eller motsvarande.

4 Offert

Vi emotser offert avseende ovanstående och önskar att följande framgår av offerten; (1/4-del av totalpriset är optioner. Resten fast.

Pris;

För tjänst: Lämna månadspris för service och support.

                 Timpris för optioner

Inga övriga kostnader får tillkomma för uppdragets genomförande.

Svara i anbudet hur offererad produkt uppfyller kravspecifikationen:

Frågor ställs och offert lämnas via Visma Direktupphandling

Offerten lämnas senast 2020-06-20

Offerten ska vara bindande t o m 2020-08-30

5. Utvärdering och tilldelning (val av leverantör)

Den leverantör som offererar den för SU mest fördelaktiga lösningen tilldelas kontraktet.

SU utvärderar anbuden i enlighet med ovan ställda krav.

Sista anbudsdag
Anbudstiden utgått

(2020-06-20)

Förfarande

Direktupphandling

Publicerad

2020-06-05

Dokumenttyp

Direktupphandling

Leveransorter

Stockholms län

Diarie-/referensnummer

SU FV-2.2.3-1750-20