Region Halland Nulägesanalys Näringslivets cirkulära omställning

Nulägesanalys Näringslivets cirkulära omställning

Region Halland

Ni inbjuds härmed att lämna anbud på Region Hallands behov av Nulägesanalys: Näringslivets cirkulära omställning – Det halländska näringslivets potential att genom innovativ, cirkulär omställning öka resursers produktivitet och minska klimatpåverkan

Upphandlande myndighet är Region Halland, organisationsnummer 232100-0115.

Upphandlingen genomförs som en direktupphandling enligt lag (2016:1145) om offentlig upphandling.

Kontaktinformation ang. direktupphandlingen:

Lindha Feldin

__________________________________________________________________

1      Om Region Halland

Region Halland är en av Hallands största arbetsgivare. Vi är över 7 900 medarbetare inom 370 olika yrken. Vårt huvuduppdrag är att erbjuda en god hälso- och sjukvård och att främja utveckling och tillväxt. Visionen för vårt arbete är att göra Halland till den bästa livsplatsen.

Näringsliv

Vi på Region Hallands Näringslivsavdelning ansvarar för att i samverkan med de halländska kommunerna och andra aktörer stärka förutsättningarna för ett gott näringslivsklimat i Halland. Vårt mål är att vårt arbete skall bidra till fler och växande företag i Halland. En av våra viktigaste uppgifter är att utveckla samarbetet mellan näringslivet och akademin.

Ytterligare information om Region Halland finns på www.regionhalland.se 

2      Omfattning

Bakgrund

Halländska företags innovationskapacitet stärks genom innovativ, cirkulär affärsutveckling till exempel genom att ta tillvara potentialen i teknisk och digital utveckling och i övergången till hållbara material. Företagens innovativa, cirkulära omställning är med och bygger ett konkurrenskraftigt näringsliv som bidrar till Hallands gröna omställning och minskade klimatpåverkan.

Ett regeringsuppdrag har genom Tillväxtverket gått ut till alla regioner om att stärka arbetet med hållbarhet i det regionala utvecklingsarbetet. Som en del av det uppdraget har Region Halland valt att prioritera att verka för näringslivets minskade klimatpåverkan och stärkta konkurrenskraft, genom innovativ, cirkulär omställning. Viktigt för det fortsatta arbetet är att få en ökad kunskap om möjligheter, utmaningar och behov genom en nulägesanalys baserad på djupintervjuer med halländska företag med potential för innovativ, cirkulär omställning.

Önskad effekt

På längre sikt bidrar en ökad kunskap om det halländska näringslivets potential att genom innovativ, cirkulär omställning öka resursers produktivitet och minska klimatpåverkan till att kunna skapa bättre förutsättningar för ett konkurrenskraftigt näringsliv som bidrar till Hallands gröna omställning.

3      Om anbudet

Anbud som inkommer efter sista anbudsdag får ej prövas.

Anbudsspråk skall vara svenska.

Anbud skall lämnas på hela behovet. Avtal kommer att tecknas med en leverantör.

Efterfrågad prisuppgift skall anges i SEK exklusive mervärdesskatt inklusive samtliga kostnader.

Anbud skall lämnas digitalt via Visma Direktupphandling.

I och med avlämnande av anbud godkänner anbudsgivaren samtliga ställda krav och avtalsvillkor.

Frågor angående förfrågningsunderlaget kan ställas via Visma Direktupphandling eller genom direktkontakt med Ansvarig Beställare. Svar på frågor som kan anses som komplettering till, eller förtydligande av förfrågningsunderlaget kommer att delges samtliga kända anbudsgivare.

Komplettering av anbud efter sista anbudsdag kan endast ske på begäran från Region Halland.

Leveransen betraktas fullgjord först när all efterfrågad dokumentation är levererad.

4      Kravspecifikation

4.1      Krav på leverantören

Anbudets innehåll

En beskrivning av hur anbudsgivaren föreslår att ta sig an uppdraget, inklusive metod och källor som föreslås användas, för att det ska ge en så relevant bild som möjligt av potentialen för det halländska näringslivets innovativa, cirkulära omställning med fokus på möjligheter, utmaningar och behov. Beskrivningen ska redogöra för hur man planerar att identifiera vilka företag som är relevanta att intervjua utifrån deras potential för innovativ, cirkulär omställning, liksom upplägget för intervjuerna, såväl metodik som vilka frågeställningar som är mest relevanta att lyfta och reflektera över, samt antal företag man planerar att intervjua. Notera att Region Halland redan har en översikt över ett visst antal företag som varit tydligt involverade i olika typer av innovationsarbete. Leverantören kan göra urval utifrån den här översikten, men uppmuntras också att redogöra för hur man tänker i övrigt kring möjligheten att identifiera företag med potential för innovativ, cirkulär omställning.

Förslag på tidsplanering (slutlig tidsplan bestäms när val gjorts av leverantör).

Anbudsgivaren skall ge en kortfattad beskrivning av leverantören och dess verksamhet. Beskrivning av deltagande konsult(er)s erfarenhet (max 10 rader per person) med kortfattade beskrivning av åtminstone ett liknande uppdrag de senaste tre åren. Minst två referenser som är relevanta för den här upphandlingen ska anges. Verksamhetsområdet Regional utveckling på Region Halland kan även komma att ta egna referenser/egna erfarenheter som en del i uppfyllandet av detta krav.

Budgetförslag för tjänster och eventuella övriga kostnader för uppdraget i sin helhet.

Anbudsgivaren intygar att hen är fri från hinder för deltagande enligt 10 kap 1-2 §, Lag (2007:1091) om offentlig upphandling (bl.a. konkurs, likvidation, näringsförbud, lämnat ofullständiga eller felaktiga uppgifter).

Anbudsgivaren skall vara registerad av mervärdesskatt och inneha F-skattebevis samt vara fri från skulder för skatter och andra sociala avgifter. 

Anbudsgivarens beräknade riskklass skall motsvara minst 40 (Kreditvärdigt). Regionen kommer vid behov att kontrollera anbudsgivarens ekonomiska ställning genom en undersökning via Credit Safe i Sverige AB:s beräknade riskklass.

Ersättning

Tjänsterna för att utföra uppdraget ersätts med maximalt 250 000 kronor.

4.2      Uppförandekod

Anbudsgivaren förbinder sig att följa köparens uppförandekod enligt avtalsvillkoren.

Uppförandekoden innebär ett åtagande från leverantören att respektera grundläggande sociala krav i sin verksamhet samt eventuella underleverantörers verksamhet.

4.3     Beskrivning av uppdraget och specifika krav för uppdraget.

4.3.1 Uppdraget

Beskrivning av uppdraget och önskat resultat

För att kunna ta de stora steg som krävs för att uppnå uppsatta klimatmål så krävs en hög grad av nytänkande och innovation. Inom delar av näringslivet börjar en utveckling ske som möjliggör helt nya sätt för företag att optimera bevarandet av resursers värde över tid, för såväl ökad lönsamhet som lägre sammantaget resursutnyttjande. Dels genom att tekniska lösningar och intelligenta system ger tillgång till ny information. Dels genom en innovativ, cirkulär affärsutveckling som ställer om produktion och erbjudande utifrån cirkulära affärsmodeller genom exempelvis att erbjuda produkt-som-tjänst och förlänga produktens livslängd.

Med en innovativ, cirkulär omställning avses alltså omställning till cirkulära affärsmodeller, produkter och tjänster med en hög grad av värdebevarande som, om det tas tillvara, ger möjlighet till en långsiktig ekonomisk lönsamhet. Värdebevarandet är högt när produktiviteten är hög för de naturresurser som krävs för att tillverka eller nyttja produkten. Genom hög resursproduktivitet och lång produktlivslängd tas de resurser som har investerats i tillverkningen av produkten; material, energi, vatten, näringsämnen, kemikalier, tillvara i hög grad med en minska påverkan på klimat och miljö som resultat.

Eftersom det halländska näringslivet karaktäriseras av att vara diversifierat i fråga om branscher utan utmärkande klusterbildningar, så är möjligheterna till innovation och lärande mellan företag, oavsett bransch, kring innovativ, cirkulär omställning god. Samtidigt identifierar innovativa, halländska företag sig själva som att vara bra på att arbeta kundanpassat och innovationsdrivet utifrån marknadens behov, vilket kan underlätta övergången till cirkulära affärsmodeller och det värdeskapande detta skapar för kunden.

För att optimera halländska företags möjligheter att vara en del av den här innovativa, cirkulära omställningen behöver nulägesanalysen identifiera vilka möjligheter, utmaningar och behov som finns i de delar av det halländska näringslivet med potential för innovativ, cirkulär omställning. Analysen förväntas ta utgångspunkt i de kvalitativa intervjuer som görs med utvalda företag. Förutom att redogöra för vad företagen själva lyfter, bör leverantören reflektera över och analysera möjligheter, utmaningar och behov på en aggregerad nivå för det innovativa, halländska näringslivet. Analysen bör också innehålla rekommendationer för det fortsatta arbetet med att främja innovativ, cirkulär omställning av det halländska näringslivet.

Genomförande

Leverantören behöver samarbeta nära och effektivt med Region Hallands projektteam i planering och utförande av uppdraget. Leverantören förväntas dela utkast och annat eventuellt relevant material för att kunna följa arbetet med nulägesanalysen med projektteamet, samt vid behov delta vid arbetsmöten.

Leverans

- En nulägesanalys som beskriver potentialen för det halländska näringslivets cirkulära omställning (se ovan Beskrivning av uppdraget och önskat resultat). Analysen bör vara pedagogisk med relevanta illustrationer.

- En presentation i power point av nulägesanalysen.

Uppdraget underlättas av att leverantören har kännedom om följande styrdokument:

Utkast till strategi för Hållbar tillväxt för Halland 2021-2028, vilken finns tillgänglig på Region Hallands webbplats.

4.3.2             Tidplan för leveransen

12 maj 2021   Direktupphandlingen publiceras.

31 maj 2021   Sista datum att ställa frågor

4 juni 2021     Sista datum att inkomma med anbudsvar

Urval av leverantör sker så snart som möjligt. Eventuellt kan urvalsprocessen kombineras med strukturerade intervjuer med dem/den som föreslås utföra uppdraget utifrån tydliga bedömningskriterier och som protokollförs. När urval gjorts, meddelas anbudsgivarna omgående.

Upplägget för genomförandet av nulägesanalysen planeras i samråd med vald leverantör, men observera att leveransen av nulägesanalysen ska vara klar senast 31 oktober 2021.

5      Bedömning och utvärdering av anbud

Förfrågningsunderlaget innehåller ett antal obligatoriska krav som benämns som skall.

För att ett anbud ska vara kvalificerat för att prövas, utvärderas och antas, måste samtliga dessa skall-krav vara uppfyllda. Kraven avser såväl krav på anbudsgivaren och anbudet som på efterfrågad tjänst.

- Anbudsvar ska ha inkommit senast 4 juni 2021

- Budgetförslag för tjänster och eventuella övriga kostnader för uppdraget i sin helhet uppgår till sammanlagt max 250 000 kronor

Kvalificering sker enligt LOU kapitel 10 och 11.

De anbud som uppfyller ovanstående ställda krav utvärderas.

Urvalskriterier

Uppdraget kommer att ges den leverantör som erbjuder det ekonomiskt mest fördelaktiga erbjudandet utifrån kriterierna nedan.

Förväntad kvalitet på leverans, inklusive metodik

Anbudsgivares förståelse för uppgiften och föreslagen metod. Att beskrivningen är lätt att följa. Särskild vikt kommer att läggas vid att föreslaget upplägg är baserat såväl på relevant forskning som förståelse för företags möjligheter, utmaningar och behov vid innovativ, cirkulär omställning.

Viktning 40%

Kompetens hos deltagande konsult(er)

Konsultens/ Konsulternas kompetens och tidigare erfarenhet som är relevant för att lösa uppgiften på ett tillfredsställande sätt.

Viktning 40%

Sammanlagda kostnader

Viktning 20%

6      Avslutad upphandling

Antagen leverantören är bunden vid sitt anbud.

Avtal ingås när beställning skickas från Region Halland till vald leverantör.

Sista anbudsdag
Anbudstiden utgått

(2021-06-04)

Förfarande

Direktupphandling

Publicerad

2021-05-14

Dokumenttyp

Direktupphandling

Leveransorter

Hallands län

Diarie-/referensnummer

RS191425