Region Halland Förstudie Industriell och Urban Symbios i Halland

Förstudie Industriell och Urban Symbios i Halland

Region Halland

1. Allmän orientering

1.1 Inbjudan

Region Halland (org. nr 232100–0115) bjuder ni till att lämna anbud i en direktupphandling avseende:

Kartläggning och utvärdering av potentialen för ett systematiskt arbete med industriell och urban symbios i Halland,

inklusive identifikation av konkreta möjligheter för symbioser, mobilisering av aktörer samt att påvisa hur en fortsatt organisering och finansiering kring industriell och urban symbios i Halland skulle kunna se ut.

Förstudien ska skapa en solid grund för att kunna fatta informerade beslut om hur man i Halland fortsättningsvis och på bästa sättet kan främja en grön och cirkulär omställning  genom Industriell och urban symbios. 

Arbetet kommer sker i mycket nära samverkan med tjänstepersoner på Region Halland.

Direktupphandlingens omfattning beskrivs mer detaljerat i avsnitt 3 Kravspecifikation.

Tidsram:  02/2024 - 12/ 2024

1.2 Anbudet

Anbud lämnas via Mercell Direktupphandling. Anbudet ska vara skrivet på svenska eller engelska och är giltigt i tre månader efter sista anbudsdag. Eventuella frågor om upphandlingen ställs direkt i verktyget under fliken ”Frågor och svar”.

1.3 Sekretess

Inkomna anbud är som regel allmän handling. Om anbudsgivaren anser att någon uppgift i anbudet bör omfattas av sekretess ska det i anbudet tydligt anges vilken uppgift som avses och vilken skada som anbudsgivaren anser sig lida om uppgiften röjs. Observera att Region Halland inte kan lämna några garantier för att viss uppgift inte kan komma att lämnas ut. En sekretessprövning kommer att göras i varje enskilt fall då någon begär att ta del av anbudet.

Om anbudsgivaren inte anger någonting kommer Region Halland att tolka det som att anbudsgivaren inte anser att någon information i anbudet omfattas av sekretess.

1.4 Besked om resultat

Efter avslutad anbudsutvärdering kommer ett beslut att fattas som visar vilken anbudsgivare som lämnat det anbud som är ekonomiskt mest fördelaktigt. Meddelande om detta kommer att skickas ut till samtliga anbudsgivare.

Bindande avtal uppstår när Region Halland har skickat en skriftlig beställning.

2. Krav på leverantör

2.1 Krav på registreringar med mera samt ekonomisk ställning

Anbudsgivare ska vara registrerade för redovisning av mervärdesskatt och inneha F-skattebevis samt vara fri från skulder för skatter och andra sociala avgifter. I det fall anbudsgivaren avser att använda underleverantör ska även dessa företag uppfylla kravet.

Anbudsgivare ska ha en stabil ekonomisk ställning och tillgång till resurser som svarar mot uppdragets omfattning. Anbudsgivare ska ha minst rating 40 enligt Creditsafe eller på annat sätt styrka företagets ekonomiska och finansiella ställning. Om lägre rating visas, exempelvis vid nystartade företag, ska anbudsgivare ändå anses uppfylla detta krav om anbudsgivaren lämnar sådan förklaring att det kan anses klarlagt att anbudsgivaren innehar motsvarande ekonomisk stabilitet.

2.2 Teknisk och yrkesmässig kapacitet

Anbudsgivaren ska inneha och kunna visa att denne har dokumenterade resurser, kompetens och erfarenhet att utföra uppdraget. Anbudet ska på begäran innehålla en kortfattad beskrivning av det anbudsgivande företaget/ organisation där ovanstående framgår.

Anbudsgivaren ska vara verksam inom efterfrågat område och ska på begäran med minst en referens, max tre, kunna styrka erfarenhet av genomförda uppdrag.

Uppdragen ska motsvarande den leverans som beskrivs i detta underlag och ha utförts under de tre senaste åren.

2.3 Förbud mot tilldelning av kontrakt med ryska företag

Europeiska Unionen beslutade den 8 april 2022 om förbud mot tilldelning och fortsatt fullgörande av offentliga kontrakt med ryska företag. Förbudet gäller även företag som använder ryska underleverantörer om underleverantören står för mer än 10 % av kontraktets värde. De som omfattas av förbudet är:

- Juridiska personer, enheter eller organ som är etablerade i Ryssland.

- Juridiska personer, enheter eller organ som till mer än 50 % direkt eller indirekt ägs av en enhet som avses i föregående punkt.

- Juridiska personer, enheter eller organ som agerar för, eller på uppdrag av, en enhet som avses i föregående punkter.

Förordningen i sin helhet finns på https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2022:111:FULL&from=SV 

3. Kravspecifikation

3.1 Uppdragsbeskrivning

Uppdraget avser  Förstudie industriell och urban symbios i Halland.

Förstudien  ska:

- Visa på hur industriell och urban symbios kan bidra till ökad cirkulär omställning genom:

a) Resurseffektivitet - Genom att dela resurser som råmaterial, energi och vatten kan företag minska sina produktionskostnader och resursanvändning

b) Minskat avfall och påverkan på klimat och miljö

c) Driftsäkerhet: Genom samlokaliseringar där redan existerande lokala flöden tas tillvara så kan verksamheter uppnå en säkrare leverans av viktiga flöden av energi, vatten, råmaterial etc

- utreda konkreta möjligheter med industriell och urban symbios i Halland.

- mobilisera aktörer (företagsfrämjande aktörer, region och kommuner, kommunlala bolag, akademin samt näringslivet) i Halland med målsättningen att förankra tankar om symbios hos nyckelaktörer.

- undersöka möjliga former för facilitering av arbete med industriell och urban i Halland framåt.

Förstudien ska består av tre arbetspaket:

Arbetspaket 1: Nulägesanalys och kartläggning

Inledningsvis ska förstudien:

- kartlägga och identifiera resursflöden med potential att vidareutveckla till symbioser,

- synligggöra befintliga samverkan som redan idag liknar industriella symbioser.

Arbetspaket 2:  Mobilisering

I denna fas tas resultaten ur AP1 vidare för att:

- Identifiera och involvera relevanta intressenter, såsom företag, offentliga bolag, och lokalsamhället,

- genom studiebesök, workshops och seminarier förankra tankar om symbios hos intressenterna,

- utreda konkreta möjligheter med industriell symbios i Halland.

 Arbetspaket 3: Framtida organisering och finansiering

- Visa på vilka faktorer som är viktiga för att ta symbios till nästa steg,

- mobilisera och undersöka formerna för fortsatt organisering och finansiering,

- påvisa konkreta handlingsalternativ för arbetet framåt.

Vidare ska det genomgående i alla tre AP påvisas hur industriell och urban symbios kan bidra till cirkulär omställning genom ökad resurseffektivitet, minskat avfall och påverkan på klimat och miljö, samt driftsäkerhet.

För att säkerställa en bred förankring av arbete i det halländska näringslivet ska det finnas tillgång till svensktalande kompetens i den operativa delen av studie, främst AP2. Rapportskrivning sker valfritt i svenska eller engelska.

Ett nära samarbete med tjänstepersoner på Region Halland ska upprätthållas under hela perioden för att säkerställa att resultaten kan omhändertas i vidare arbetet.

3.2 Utvärdering

Bästa förhållandet mellan pris och kvalitet

Vid prövning av anbuden kommer det anbud att antas som erbjuder bäst förhållande mellan pris och kvalitet.

Anbuden kommer att utvärderas enligt följande:

Förväntad kvalitet på leverans, inklusive metodik. Anbudsgivares förståelse för uppgiften och anbudsgivarens föreslagna metod. Att beskrivningen är lätt att följa. Viktning 40%.

Kompetens hos deltagande personal. Personalens kompetens och tidigare erfarenhet som är relevant för att lösa uppgiften på ett tillfredsställande sätt. Särskilt kompetens och erfarenhet av att ha abretat med industriell symbios i ett kommunalt eller regional sammanhang. Viktning 40%

Sammanlagda kostnader får inte överstiga 650 000 SEK. Viktning 20%

Utvärderingen av anbuden kommer eventuellt  kompletteras med strukturerade intervjuer med ansvariga utförare av de tre anbud som bäst bedöms uppfylla urvalskriterierna, fredag den 2 februari.

Sista anbudsdag
Anbudstiden utgått

(2024-01-25)

Förfarande

Direktupphandling

Publicerad

2024-01-09

Dokumenttyp

Direktupphandling

Leveransorter

Hallands län

Diarie-/referensnummer

2024-01-09