Orust kommun Slamhantering/slamtransporter från Ellös och Svanesunds reningsverk

Slamhantering/slamtransporter från Ellös och Svanesunds reningsverk

Orust kommun, Henån

Orust kommun inbjuder er att lämna anbud på direktupphandlingen av slamhantering/slamtransporter från Ellös och Svanesunds avloppsreningsverk

Sista anbudsdag

Anbudet skall vara oss tillhanda senast 2020-01-07

Anbud lämnas via systemet Visma direktupphandlingar.

Eventuella frågor ställs till via funktionen "Frågor & Svar".

Anbudets giltighet

Anbudet skall vara giltigt i tre månader.

Anbudets form

Anbudet skall vara på svenska.

Upphandlande myndighet

Orust kommun (org.nr. 212000-1314). Den upphandlande myndigheten benämns "kommunen" i detta underlag.

Upphandlingsförfarande

Upphandlingen genomförs som en direktupphandling enligt Lagen om offentlig upphandling SFS 2016:1145.

Sekretess

Inkomna anbud är som regel allmän handling.

Anbudsgivare skall i anbudet ange om någon del i anbudet anses omfattas av sekretess. Anbudsgivaren skall i sådana fall tydligt motivera på vilka grunder specifik del anses omfattas av sekretess.

Observera att ett angivande av att delar av anbudet skall omfattas av sekretess i sig inte innebär att det kommer att omfattas av sekretess. Kommunen kommer att i varje enskilt fall och vid varje förfrågan göra en prövning av huruvida en specifik uppgift omfattas av sekretess.

Hela anbudet kan aldrig anses omfattas av sekretess utan enbart delar av det.

I de fall som anbudsgivaren inte anger något kommer kommunen att tolka det som att anbudsgivaren inte anser att någon information i anbudet omfattas av sekretess.

Besked om resultat

Efter avslutad anbudsutvärdering fattas beslut som visar vilken anbudsgivare som lämnat det anbud som är ekonomiskt mest fördelaktigt. Meddelande om detta skickas ut till samtliga anbudsgivare.

Krav på registreringar mm

Anbudsgivare ska vara registrerade för redovisning av mervärdesskatt och inneha F-skattebevis samt vara fri från skulder för skatter och andra sociala avgifter. I det fall anbudsgivaren avser att använda underleverantörer skall även dessa företag uppfylla ställda krav.

Teknisk och yrkesmässig kapacitet

Anbudsgivare ska inneha och visa att de har dokumenterade resurser, kompetens och erfarenhet att utföra uppdraget. Detta ska framgå av anbudet som ska innehålla en kortfattad beskrivning av det anbudsgivande företaget.

Anbudsgivaren ska vara verksam inom efterfrågat område och ska med minst en referens, gärna flera, kunna styrka erfarenhet av genomförda uppdrag. Uppdragen ska motsvara den tjänst som beskrivs i detta underlag och ska ha utförts under de tre senaste åren.

Avtal

Bindande avtal mellan parterna uppstår först sedan kommunen och leverantören undertecknat särskilt upprättade skriftliga kontrakt.

KRAVSPECIFIKATION

Uppdragsbeskrivning

1 Allmänt

1.1 Allmänna krav

Orust kommun, nedan kallat KOMMUNEN inbjuder till slamhantering av slam från Ellös och Svanesunds avloppsreningsverk. Samtliga förutsättningar och villkor för deltagande i upphandlingen och tecknande av upphandlingskontrakt framgår av detta förfrågningsunderlag med tillhörande bilagor.

Förfrågningsunderlaget tillsammans med de uppgifter som Entreprenör lämnar i anbudet samt eventuellt efterföljande förhandlingar utgör underlag för det upphandlingskontrakt som tecknas med av KOMMUNEN utsedda Entreprenör för slamhantering för Ellös och Svanesunds reningsverk.

I detta förfrågningsunderlag och medföljande bilagor kommer begreppet Anbudsgivare, Entreprenör och Entreprenör användas synonymt.

Begreppet KOMMUNEN och Beställaren används synonymt.

1.2 Kontaktperson under anbudstiden

Namn: Björn Martinsson

Bolag: Orust kommun 

E-post: bjorn.martinsson@orust.se

Telefon: 0304-33 47 80

Postadress: Åvägen 2-6, 473 80 Henån

1.3 Bakgrund

Vid Ellös och Svanesunds avloppsreningsverk producerades under 2018 ca 2 500 ton avvattnat rötslam (slam) med en torrsubstanshalt på ca 18-20%.

Slammet har tidigare transporterats till deponitäckning vilket skall upphöra i samband med denna entreprenadsstart.

Målsättningen är att så mycket slam som möjligt ska gå till åkermarksspridning eller alternativa lösningar där fosfor och näringsämnen nyttjas i så hög grad som möjligt.

1.4 Mål för upphandlingen

Upphandlingen ska leverera ett avtal för att säkerställa att avloppsslammet tas om hand på ett effektivt och hållbart sätt.

1.5Mål och inriktning i slamstrategin.

KOMMUNEN:s hantering av avloppsslam ska präglas av:

Uppfylla gällande lagar och regler

Uppfylla nationella miljömål

Minsta möjliga påverkan på miljön

Hög tillförlitlighet och tillgänglighet

God ekonomi

Ständig förbättring av slamkvaliteten

Dessa huvudkriterier ska uppfyllas i så hög utsträckning som möjligt. Lagar och regler utgör ska-krav. KOMMUNEN:s rangordningslista för slamhanteringsmetoder (baseras på EU:s slamsugningshierarki)

Metoder som nyttiggör växtnäring (P, N, K, mikronäringsämnen) och mullbildande ämnen i slam

Metoder som nyttiggör fosfor i slam

Metoder som ersätter naturresurser som morän, matjord etc.

Metoder som möjliggör energiutvinning

Metoder som enbart ger kvittblivning av slammet

2 ADMINISTRATIVA VILLKOR

2.1 Allmänt

KOMMUNEN vill, baserat på tidigare erfarenheter, betona den mycket stora vikt som i offentlig upphandling läggs på formella krav och korrekt dokumentation. KOMMUNEN är strikt i sina bedömningar av att inkomna anbud lever upp till ställda krav.

KOMMUNEN uppmanar därför alla anbudsgivare att synnerligen noga granska sitt anbud och säkerställa att alla efterfrågade uppgifter är lämnade, att alla begärda redovisningar är inkluderade, samt att dessa är utformade på ett sådant sätt att det tydligt framgår att anbudssökande lever upp till ställda krav.

Anbud som saknar efterfrågade uppgifter, kan komma att förkastas då KOMMUNEN har mycket begränsade möjligheter att begära in förtydligande från anbudslämnare.

2.2 Inlämning och märkning av anbud

Anbud ska lämnas elektroniskt via Visma direktupphandlingar. Visma Direktupphandlingar är ett upphandlingsverktyg, där anbudsansökan och förfrågningsunderlag publicerats. Användarkonton är gratis för anbudsgivare. Anbud får inte lämnas via e-post.

Anbudsgivaren ansvarar för att anbud kommit Beställaren tillhanda via Visma Direktupphandlingar. Anbud anses vara inlämnat när bekräftelse via e-post kommit tillbaka till anbudsgivaren och anbudets status i Visma Direktupphandlingar övergått till inlämnat. För frågor gällande systemanvändning och support kontakta Visma Direktupphandlingar support 0771-440 200.

Anbudslämnare ansvarar för att uppgifterna om anbudslämnaren hos Visma Direktupphandlingar är korrekta. Om en kontaktperson byts ut, tillfälligt eller permanent, under den tid upphandlingen pågår är det anbudslämnaren som svarar för att uppgifterna ändras hos Visma Direktupphandlingar och att KOMMUNEN informeras om förändringen.

2.3 Upphandlingens omfattning

Upphandlingen omfattar transport och slutligt omhändertagande av avloppsslam från Ellös och Svanesunds avloppsreningsverk. En tillförlitlig slamhantering är ett krav eftersom driften av verket inte får påverkas eller störas. Detta innebär att borttransport av slam ska ske med mycket höga krav på leveranssäkerhet.

Vid Ellös och Svanesunds avloppsreningsverk produceras årligen ca 2 500 ton avvattnat slam med en torrsubstanshalt på ca 18-20% (torrsubstanshalten kan komma att ändras under avtalsperioden). Slammet ska transporteras kontinuerligt antingen till Entreprenörens mellanlager för senare transport till slutligt omhändertagande eller direkt till slutligt omhändertagande.

Med slutligt omhändertagande avses t.ex spridning på åkermark (inklusive energigrödor), jordtillverkning, markåterställning, tätskikt, förbränning eller framställning av produkter.

2.4 Upphandlingsförfarande

Förfrågningsunderlaget med tillhörande bilagor har utformats så att anbudsgivare kan använda detta som underlag för sitt anbud. I förfrågningsunderlaget samt bilagor återfinns formulär med fält och utrymme för att fylla i de redovisningar som anbudsgivaren ska lämna som underlag för att visa att kraven är uppfyllda. Bilagor får bifogas anbudet. I anslutning till efterfrågade redovisningar anges instruktioner för vilken eller vilka redovisningar anbudsgivaren ska lämna.

Det är av mycket stor betydelse att anbud är korrekt och komplett vid inlämnandet. KOMMUNEN kommer endast att anta de anbud som uppfyller samtliga obligatoriska krav (ska-krav) i förfrågningsunderlaget och som innehåller i förfrågningsunderlaget efterfrågad information. Även villkoren i bilaga 1, anbudsformulär utgör obligatoriska krav.

Anbud skall lämnas på hela uppdraget. Detta innebär att anbud skall lämnas på omhändertagande av slam på Ellös och Svanesunds avloppsreningsverk.

2.4.1 Dialog

Det kan även uppkomma behov av dialoger och information gällande uppdraget. KOMMUNEN friskriver sig från anbudsgivares samtliga ersättningsanspråk som har sitt ursprung i nedlagt arbete eller resekostnader i samband med dialog eller i övrigt för anbudets lämnande.

Anbudsgivare ska vid dialog representeras av person som är behörig att företräda parten i de frågor som behandlas vid mötet.

2.5 Handläggning av anbudsgivning

Anbud ska bestå av detta dokument samt erforderliga bilagor i digital form med i formulären efterfrågade uppgifter ifyllda samt försedda med underskrift av behörig företrädare för anbudsgivaren. Redovisningen i anbudet ska visa att i förfrågningsunderlaget uppställda förutsättningar och krav är uppfyllda. Samtliga eventuella bilagor ska förtecknas i anbudet och märks med Beställarens diarienummer och anbudsgivarens namn. Bilagor ska lämnas i PDF- eller MS-Office-kompatibelt format.

2.6 Förfrågningsunderlagets omfattning

Anbudsgivaren måste försäkra sig om att denne tagit del av alla handlingar som hör till förfrågningsunderlaget enligt innehålls- och bilageförteckningen samt eventuella gjorda kompletteringar och förtydliganden.

2.7 Upplysningar under anbudstiden

I det fall en Entreprenör uppfattar att förfrågningsunderlaget innehåller oklarheter av betydelse för att ta fram ett korrekt och fullständig anbud, eller ser en risk för att missförstånd kan uppstå, ska Entreprenören kontakta KOMMUNENs kontaktperson, se , via Visma Direktupphandling – Frågor och svar.

Frågor om innehållet i förfrågningsunderlaget ska göras i så god tid att samtliga anbudsgivare ska kunna delges motsvarande upplysningar, senast nio dagar före anbudstidens utgång.

Svar på frågor och eventuella kompletteringar gjorda av KOMMUNEN kommer att distribueras via Visma Direktupphandlingar till de företag som är mottagare av detta förfrågningsunderlag.

Anbudsgivare kan endast åberopa kompletterande upplysningar som skriftligen har lämnats av Beställarens kontaktperson eller dennes ersättare.

2.7.1 Visning av objekt

För överenskommelse om tid för visning av objekt Ellös och Svanesunds reningsverk, kontakta Björn Martinsson, 0304-33 47 80, bjorn.martinsson(at)orust.se

Visning av objekt sker t o m 14 arbetsdagar innan anbudstidens utgång.

Eventuella frågor som uppkommer i samband med platsbesök ska ställas i upphandlingssystemet Visma Direktupphandlingar. Frågor kommer inte att besvaras vid platsbesök. Frågor som ställs vid platsbesök noteras och redovisas i Visma Direktupphandlingar.

2.7.2 Sista dag frågor

Sista dag för ställande av frågor är 2019-12-15.

2.7.3 Sista dag för anbud

Sista dag för inlämnade av anbud är 2020-01-07. Observera att KOMMUNEN inte har möjlighet att pröva anbud som inkommer efter detta datum.

2.7.4 Anbudets giltighetstid

Giltighetstiden för anbudet ska vara bindande för antagande tre (3) månader efter anbudsöppningen.

Vid eventuell överprövning sker automatisk förlängning av anbudets giltighetstid till dess avtal är tecknat, dock högst under sex (6) månader från anbudsöppningen.

2.7.5 Öppning av inkomna anbud

Planerad dag för öppning av inkomna anbud är 2020-01-08. Minst två personer utsedda av Beställaren kommer att delta.

2.8 Anbudsgivning

Beställaren förutsätter att anbudsgivare före inlämnande av anbudet skaffar sig kännedom om förutsättningarna för uppdraget.

Anbudet skall avges på svenska. Det ska klart framgå att uppställda krav i uppdraget kan uppfyllas.

Eventuella intyg och officiella dokument som inte tillhandahålls på svenska och som i original är författade på annat språk, får lämnas utan att översättas till svenska.

Anbud skall vara underskrivna av behörig företrädare eller av anbudsgivaren för ändamålet bemyndigad person. Anbudsgivaren ska på KOMMUNEN:s anmodan presentera skriftlig delegation som styrker befogenheten.

Anbudslämnare skall ange om några uppgifter i anbudet är att betrakta som affärshemligheter som ska omfattas av sekretess. Anbudslämnaren skall motivera varför uppgiften skall betraktas som en affärshemlighet och således bör skyddas även efter genomförd upphandling.

Anbudsgivaren ska basera sitt anbud på de förutsättningar som anges i detta skriftliga förfrågningsunderlag med tillhörande bilagor. Även tillkommande information publicerad i Visma Direktupphandlingar under anbudstiden utgör underlag för anbudet.

Förfrågningsunderlaget med dess bilagor och eventuell tillkommande information publicerad i Visma Direktupphandlingar ska ses som en helhet.

Reservationer (så kallade sidoanbud) accepteras inte.

2.8.1 Anbudets innehåll

Anbudsgivaren ska i anbudet visa att anbudsgivaren uppfyller uppställda förutsättningar och krav.

Anbudsgivaren ska använda bifogade svarsdelar i förfrågningsunderlaget och bilaga 1 Anbudsformulär vid lämnande av anbud. Endast svarsrutor i dokumentet är åtkomliga för ifyllnad, innehållet får i övrigt inte medvetet ändras.

Anbudet ska innehålla efterfrågade redovisningar. Notera att KOMMUNENs möjligheter att begära förtydligande och komplettering av anbudsgivaren är mycket begränsade.

2.9 Kontroll av anbudens uppfyllande av ställda krav

Efter anbudstidens utgång öppnas inkomna anbud vid en förrättning varefter KOMMUNEN genomför en genomgång av anbuden för att klarlägga om ställda krav är uppfyllda. Vid prövningen av anbuden kan KOMMUNEN komma att kontrollera riktigheten i av Entreprenören lämnade uppgifter. I det fall felaktiga uppgifter har lämnats kan detta leda till att anbudet förkastas.

2.10 Avbrytande av upphandling

KOMMUNEN förbehåller sig rätten att avbryta denna upphandling om organisatoriska förändringar sker eller beslut fattas vilka påverkar eller förändrar förutsättningarna för upphandlingens fullföljande.

KOMMUNEN förbehåller sig tillika rätten att avbryta denna upphandling om lämnade anbud väsentligen överskrider för ändamålet budgeterade ramar.

2.11 Tilldelningsbeslut

Beslut om vilket anbud som antagits fattas skriftligt. Så snart KOMMUNEN fattat beslut kommer information om beslutet, med redovisning av skälen, att via Visma Direktupphandlingar meddelas samtliga anbudsgivare och anbudssökande som deltagit i upphandlingen.

2.12 Sekretess

Enligt offentlighets- och sekretesslagen (SFS 2009:400) kap 19 § 3 gäller absolut anbudssekretess till dess att tilldelningsbeslut om val av entreprenör fattats. Därefter blir anbudshandlingar, anbud och andra ingående uppgifter normalt offentlig allmän handling. Anbudssökningar och anbud eller delar av dessa dokument kan dock omfattas av sekretess på grund av andra bestämmelser enligt lag. Beställaren provar detta varje gång en allmän handling begärs utlämnad.

Det faktum att anbudsgivaren begärt sekretess är dock ingen garanti för att uppgiften i fråga vid prövning kommer att anses omfattas av sekretess.

Om anbudsgivaren anser att uppgift som lämnas i anbudet uppfyller vad som krävs för kommersiell sekretess, bör anbudsgivaren bifoga precisering av vilka uppgifter som avses och vilken skada som skulle åsamka anbudsgivaren om uppgifterna röjs efter det att tilldelningsbeslut fattats.

Beställaren kommer att ta ställning i sekretessfrågan först vid en eventuell begäran om utlämnande av allmän handling. Något förhandsbesked om uppgifterna kommer att sekretessbeläggas lämnas inte. Beslut om sekretess kan komma att upphävas av domstol.

Sekretessen gäller även efter det att upphandlingskontraktet har upphört. Den som röjer eller utnyttjar sekretessbelagda uppgifter straffas enligt 20 kap. 3 § brottsbalken.

3 KRAVSPECIFIKATION TJÄNSTEN

Anbudsgivaren ska uppfylla nedan angivna krav och i förekommande fall redovisa hur kraven uppfylls.

Vid eventuella hänvisningar ska det tydligt framgå i eventuella bilagor, var kravets hänvisning härrör ifrån.

3.1 Transport och lagring av slam

Entreprenören ska garantera full mottagningskapacitet för offererade mängder under avtalsperioden vilket innebär kapacitet att transportera, lagra och slutanvända slammet.

Fordon som används för transport av slam ska uppfylla krav enligt bilaga 5, Fordonskrav. Flak ska vara täckta vid transport och vara tillräckligt täta för att vatten från slammet inte ska läcka ut. Förutsättningar för slamutlastning och transport beskrivs nedan.

3.2 Ellös och Svanesunds avloppsreningsverk

För beskrivning av Avloppsreningsverken se bilaga 2 och 3.

Vid Ellös och Svanesundsanläggningen producerades år 2018 ca 2 500 ton avvattnat slam med en TS-halt på ca 18-20%.

Utlastning från Ellös avloppsreningsverk kan ske direkt till container på bil. Utlastning från Svanesunds avloppsreningsverk sker via 8-10 kbm container och liftdumper, besök på båda platserna skall göras för att se hur slamutlastning sker innan anbud lämnas.

Arbetstiden på Ellös och Svanesunds reningsverk är förlagd måndag - fredag 07.00 – 16.00.

Hämtning av slam sker efter avrop via telefon eller e-post av respektive drifttekniker.

I Entreprenörens åtagande ingår även upptagande och omhändertagande av eventuellt spill i samband med hämtning och transport av slam. Eventuella kostnader för Beställaren att ta hand om spill debiteras entreprenören.

3.3 Definition av slamkvalitet och kvalitetskontroll

3.3.1 Kvalitetskontroll

Slam provtas och analyseras kontinuerligt av Beställaren enligt fastställda provtagningsprogram. Samtliga analyser sker vid ackrediterade laboratorier. Analys av slam utförs av externt laboratorium, vilket för närvarande är Eurofins.

3.3.2 Kvalitet avloppsslam

Entreprenören ska omhänderta allt slam.

Från 2016 till dags dato har slammet från Ellös och Svanesunds reningsverk uppfyllt erhållna myndighetskrav. Analysresultat bifogas (bilaga 4).

3.4 Miljörapporter

Miljörapporten 2018 för Ellös och Svanesunds avloppsreningsverk bifogas som bilaga 2 och 3.

3.5 Krav på Entreprenören

3.5.1 Leveranssäkerhet

Det är viktigt för Beställaren att avloppsslammet hämtas så ofta som det krävs för att hålla nivåerna i slamlager under angivna gränsvärden enligt överenskommelse. För att säkerställa driften av avloppsverken krävs att slammet kontinuerligt transporteras bort till slutligt omhändertagande.

3.5.2 Full mottagningskapacitet för slam som inte uppfyller Revaq:s krav

Slam Från Ellös och Svanesunds ARV är ej Revaq-certifierat. Anbudsgivaren ska ha kapacitet att omhänderta slam som inte är godkänt enligt Revaq. Anbudsgivaren ska i sitt anbud bifoga redogörelse för hur full mottagningskapacitet för slam som inte uppfyller Revaq:s krav säkerställs.

.

3.5.3 Beställarens miljökrav Fordon

Fordon som hämtar slam från Beställarens anläggningar ska uppfylla kraven enligt bilaga 5.

Beställaren ställer krav på fordon och drivmedel så att miljöpåverkan av transporterna reduceras. Entreprenören ska tillhandahålla fordon enligt de krav som Beställaren har på fordon.

Fordon som används i uppdraget ska rapporteras till Beställaren senast 1 veckor före uppdragsstart.

Fordon som används i uppdraget ska hållas i ett välvårdat skick och framföras på ett sådant sätt att störningar för medtrafikanter och kringboende minimeras, att inga skador på mark eller byggnader uppkommer samt att risken för olyckor minimeras.

3.5.4 Tillstånd och tillsyn för verksamheten

Entreprenören ska tillhandahålla all dokumentation som krävs för att uppfylla tillståndsgivande myndighets krav på slamomhändertagande och slamtransporter.

3.5.5 Tillstånd för slamhanteringen

Erforderliga tillstånd ska finnas för att hantera slam. Om Entreprenören avser exportera slammet ansvarar Entreprenören för alla nödvändiga tillståndsansökningar i Sverige och i mottagarlandet. Entreprenören är ansvarig för att hantera hela processen och står för kostnaderna. Dessa ska ingå i offererat pris.

3.5.6 Personal

Entreprenörens personal ska ha den utbildning som krävs för att kunna utföra uppdraget på ett för Beställaren tillfredställande sätt. Detta innebär att alla chaufförer, även korttidsvikarier ska utbildas i hur utlastning av slam ska genomföras. Beställaren kommer att utbilda Entreprenören innan uppdragsstart.

Personal ska följa de regler som gäller på Beställarens anläggningar. Personalen ska behärska svenska i tal och skrift.

3.5.7 Vaccination

Entreprenören ansvarar för att personal som används i uppdraget har ett fullgott skydd mot polio, stelkramp, hepatit A och B, vaccination mot övriga sjukdomar tas mot behov.

3.5.8 Möten

Deltagande i drift- och avtalsmöten ingår i uppdraget. I anslutning till dessa möten eller vid andra tidpunkter kan Beställaren begära att få in redovisning av att Entreprenören uppfyller sina utfästelser i upphandlingen bland annat vad gäller fordonskrav och noteringar om vart slammet transporterats för slutligt omhändertagande.

3.5.9 Driftmöten

Syftet med driftmötet är att få en tydlig uppföljning av driften och få möjlighet att diskutera förändringar i drift med mera. På dessa möten ska driftansvariga vara närvarande.

Beställaren har rätt att kalla till fyra driftmöten per år.

Entreprenören kan kalla till möte med Beställaren när denne anser att skäl föreligger.

3.5.10 Avtalsmöten

Beställaren har rätt att sammankalla till ett avtalsmöten per år. Syftet med dessa möten är att diskutera avtalsuppföljning och ta upp övergripande frågor gällande ekonomi och ansvarsfördelning. På dessa möten ska Entreprenören medverka med personer som har rätt att ta beslut gällande avtalsfrågor. Entreprenören kan kalla till möte med Beställaren när denne anser att skäl föreligger.

3.6 Utförande

Entreprenören ska utföra uppdraget enligt ställda krav och ska även

Ombesörja och bekosta alla kontakter, anmälningar och tillståndsansökningar till berörd myndighet som krävs för fullgörande av uppdraget.

Vara anträffbar på telefon och e-post så att Orust kommun kan nå transportör i tjänst.

Ha tillgång till lagringsyta/ytor för att säkerställa att slammet från Beställarens anläggningar kan transporteras undan så att driftstörningar inte uppkommer.

Arkivera handlingar, som rör slammets spårbarhet, under minst 10 år. Dessa ska kunna delges Beställaren kostnadsfritt.

3.6.1 Uppstart av uppdrag

Det är mycket viktigt att fordon och personal finns på plats vid avtalsstart.

3.6.2 Avslut av uppdrag

Senast åtta (8) månader innan entreprenadslut ska entreprenör samråda med Beställaren om hur överlämnandet av uppdraget ska gå till. Om upphandling inte medför entreprenörsskifte ska befintlig entreprenör samråda med Beställaren senast tre månader innan avtalsskifte redovisa hur anpassning till det nya avtalet ska ske.

3.7 Tillgänglighet

Kontaktlista ska överlämnas till Beställaren senast 1 veckor före entreprenadstart och uppdateras vid förändring. Entreprenören ska ha en organisation där personal i uppdraget samt Beställaren kan få kontakt med behörig person under tiderna då uppdraget utförs. Avtals- och driftsansvariga ska vara tillgängliga och svara på Beställarens e-post och telefonsamtal inom en arbetsdag.

3.8 IT och kommunikation

Kommunikation mellan Beställare och Entreprenör ska ske på svenska.

Information mellan Beställare och Entreprenör ska i huvudsak förmedlas via avtals-, driftansvariga, men kontakt kommer även ske mellan Beställare och personal vid Beställarens platsbesök samt vid utbildningstillfällen som anordnas av Beställaren.

Avtalsansvarig och driftansvarig ska ha tillgång till it utrustning så att de kan kommunicera via e-post.

3.9 Miljöledning

3.9.1 Beställarens miljökontroll

Entreprenören ska tillhandahålla dokumentation för samt medverka vid eventuella miljörevisioner av slamhanteringen.

3.9.2 Miljöledningssystem

För att säkerställa att Beställarens krav på miljö uppfylls ska entreprenören tillämpa erforderliga rutiner för verksamhetens miljöarbete.

Entreprenören ska ha ett miljöledningssystem enligt EMAS (förordning (EG) nr 671/2001), ISO 14001 eller motsvarande, eller ett eget likvärdigt miljöledningssystem.

Ett eget miljöledningssystem ska minst innehålla följande:

< >



Tydligt dokumenteratmiljöansvar

< >



Åtgärdsförslag för att uppnåmiljömålen

Rutiner för uppföljning och redovisning av miljömålen

Miljökrav på egnaentreprenörer/underentreprenörer

Dokumenterade rutiner för uppföljning och redovisning avmiljömål.

Beställaren ska fortlöpande kunna ta del av kontroller och resultat från dessa.

Den redogörelse för uppfyllande av miljökrav som anges i anbudet anses gälla under hela avtalstiden. Vid förändring ska Beställaren underrättas.

3.10 Nyttjande av underentreprenör

Anlitande av underentreprenör för utförande av förpliktelser enligt detta förfrågningsunderlag ska vid varje enskilt fall godkännas av Beställaren. Anmälan av underentreprenör ska lämnas till Beställaren senast en

(1) vecka innan nyttjande i uppdraget.

Med underentreprenör jämställs företagsgrupp, såsom t.ex. lastbilscentral och bemanningsföretag eller liknande samt även dotterbolag.

Utförande av tjänsterna ska ske enligt samma villkor oavsett vem som utför tjänsterna och samtliga krav som ställs på entreprenören gäller även eventuell underentreprenör. Anlitande av underentreprenör innebär inte några inskränkningar i entreprenörens ansvar för entreprenaden.

Entreprenören ska skriftligt avtala med underentreprenör om att Beställarens krav ska uppfyllas. Av avtalet ska det framgå vilka personer som ska användas i uppdraget. Avtalet mellan entreprenör och underentreprenör ska delges Beställaren för kännedom om så efterfrågas av Beställaren.

3.11 Utvärdering av anbud

Anbuden prövas mot ställda utvärderingskriterier, utvärderingspris och mervärden för uppdraget.

3.11.1 Utvärderingskriterier

Det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet kommer att antas utifrån bästa pris.

4 AVTALSVILLKOR- KOMMERSIELLA VILLKOR

4.1 Ekonomiska villkor

4.1.1 Ersättning

Entreprenören ersätts för transport och slutligt omhändertagande av avloppsslam enligt lämnat pris i anbudsformulär för Uppdraget slamhantering för Ellös och Svanesunds reningsverk. I ersättningen ingår även samtliga kostnader med provtagning, lagring med mera. Även kostnader för deltagande vid revisioner och möten ingår i ersättningen.

4.1.2 Ersättningsform

Ersättningen till Entreprenören betalas ut månadsvis i efterskott mot faktura till Beställaren. Samtliga transporter och vart slammet transporterats ska redovisas tillsammans med fakturan. Redovisningen ska lämnas i ett för Beställaren läsbart och tydligt format senast fem (5) arbetsdagar efter månadsslut. Vågsedlar eller liknande skall bifogas fakturan.

4.1.3 Indexreglering

Anbudspriset skall gälla fast under första avtalsperioden till och med 2021-06-30. Därefter får indexreglering ske enligt transportindex T08SÅ20md med basmånad maj 2020.

4.1.4 Vite

Beställaren önskar en aktiv dialog med Entreprenören för att uppdraget ska kunna utföras på ett tillfredsställande sätt för båda parter. Vid uteblivet åtagande eller felaktigt utförd tjänst som förorsakats av Entreprenören har Beställaren rätt till vite från Entreprenören.

Sådant vite faktureras entreprenören av beställaren.

Vid uteblivet åtagande eller felaktigt utförd tjänst utgår vite enligt en eller flera punkter nedan:

Med 5 000 SEK vid varje tillfälle då nedskräpning eller spill av avfall, lakvatten, oljor och dylikt inte städats bort utan dröjsmål.

Med 15 000 SEK per påbörjad vecka som fordon enligt kravspecifikationen bilaga 5 ej används.

4.1.5 Avtalstid

Avtal avses att tecknas för två år med möjlighet till förlängning med ytterligare 1+1 år.

4.1.6 Anbudspris

Angivet pris skall anges exkl. moms och gäller per ton.

5 BILAGOR

Bilaga 1 Anbudsformulär

Bilaga 2 Miljörapport Ellös ARV

Bilaga 3 Miljörappport Svanesunds ARV

Bilaga 4 Slamanalyser Ellös och Svanesunds

Bilaga 5 Fordonskrav

Sista anbudsdag
Anbudstiden utgått

(2020-01-07)

Förfarande

Direktupphandling

Publicerad

2019-11-25

Dokumenttyp

Direktupphandling

Leveransorter

Västra Götalands län

Diarie-/referensnummer

BM-20191122