Nynäshamns kommun Direktupphandling, huvudlärare yrkeshögskolan, utb Solenergitekniker, YH01055

Direktupphandling, huvudlärare yrkeshögskolan, utb Solenergitekniker, YH01055

Nynäshamns Kommun, Nynäshamn

Anbudsförfrågan/direktupphandling

Inledning

Campus Nynäshamn, Nynäshamns kommun, 212000-0233, bjuder in till en direktupphandling för huvudlärare till yrkeshögskoleutbildningen Solenergitekniker (YH01055).

Utbildningen Solenergitekniker på Campus Nynäshamn är en tvåårig distansutbildning på heltid på sammanlagt 425 poäng. Utbildningen är beviljad 25 studerande per antagning. Campus Nynäshamn antar minst 25 studerande hösten 2024 samt hösten 2025.

Varje kurs i utbildningen har en kursplan som fastställts av utbildningens ledningsgrupp. Varje kursplan utgår från utbildningsplanen. Kursplanerna omfattar kursernas lärandemål, examinationsformer och kriterier för betygssättning. Kursplanerna som ingår i uppdraget som huvudlärare bifogas detta förfrågningsunderlag.

Upphandlingen görs i enlighet med 19 kap. 1 § andra punkten lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) – för upphandling av tjänst enligt bilaga 2 – samt 19a kap. 2 § LOU. Denna upphandling hänvisas till bilaga 2, förteckning över sociala tjänster och andra särskilda tjänster, samt bilagans CPV-kod 80300000-7 Högre utbildning. CPV-koden grupp 803 omfattar ”eftergymnasial teknisk och yrkesmässig undervisning på lägre nivå, som ifråga om innehåll omfattar dessa utbildningar en mängd olika slags program med fokus på undervisning i praktiska färdigheter, men även med omfattande undervisning i den teoretiska bakgrunden (t.ex. medicinsk utbildning, säkerhetsutbildning, specialutbildning)”. 

Vid lämnat anbud intygar leverantören att företaget har en stabil och god ekonomi, att samtliga relevanta lagar (t.ex. registreringsskyldigheter, betalning av skatter och avgifter) uppfylls av leverantören samt att leverantören, eller dess företrädare, inte är dömd för något brott som kan komma att äventyra ett framtida avtal och utförande av uppdraget. Kommunen kan komma att kontrollera att detta uppfylls.

Omfattning/krav/bilagor

Uppdraget omfattar huvudlärare för följande kurser för årgång SETN23, år 2024: 

- Certifiering fallskydd, taksäkerhet och ställningsarbete (10 YH-poäng, 2 veckor) samt

- Praktisk montering (25 YH-poäng, 5 veckor) under perioden vecka 8 till vecka 14

- LIA1 (lärande i arbete) (50 YH-poäng, 10 veckor) under perioden vecka 15 till vecka 24

- Certifiering solcellsinstallatör – förberedande (15 YH-poäng, 3 veckor) under perioden vecka 36 till vecka 38

- Metoder för energilagring (25 YH-poäng, 5 veckor) under perioden vecka 39 till vecka 43

Uppdraget omfattar huvudlärare för följande kurser för årgång SETN22, år 2024:

Examensarbete (30 YH-poäng, 6 veckor) under perioden vecka 9 till vecka 14

LIA2 (lärande i arbete) (50 YH-poäng, 10 veckor) under perioden vecka 15 till vecka 24

Uppdraget omfattar huvudlärare för följande kurser för årgång SETN24, år 2024:

- Förnyelsebar energi, energitekniker och energieffektivisering (25 YH-poäng, 5 veckor) under perioden vecka 35 till vecka 39

- Solenergitekniker (35 YH-poäng, 7 veckor) under perioden vecka 40 till vecka 46

- Ellära för solenergiprojektörer (30-YH-poäng, 6 veckor) under perioden vecka 47 till 52

Uppdraget utgår från utbildningens gällande utbildningsplan samt kursplaner (se bilagor). Utbildningen, liksom kursen, sker på heltid.  

Leverantören ska tillhandahålla undervisning som ger de studerande förutsättningar att tillägna sig de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för att nå kursplanens samtliga mål. Måluppfyllelsen för respektive studerande ska, i enlighet med ett formativt bedömningssätt, kommuniceras löpande och på ett coachande sätt. Denna kommunikation om måluppfyllelse ska syfta till att ge varje studerande förståelse för vilka mål hen uppfyllt, vad som saknas, och varför. Leverantören ska betygsätta de studerande genom de examinationsformer som finns specificerade i fastställda kursplaner. Till de studerande som inte uppfyllt kursens mål efter genomgången kurs, ska leverantören kommunicera vilka kunskaper den studerande saknar för att uppfylla kursmålen senast en vecka efter kursens avslut.

Som utbildare arbetar du pedagogiskt och metodiskt med fokus på det bästa lärandet för våra studerande. Det är av högsta prioritet att du kontinuerligt underhåller och bygger vidare på ditt branschnätverk i syfte att hålla utbildningen uppdaterad och branschrelevant. Utbildningen är eftergymnasial och framtagen i nära samråd med branschen. Vi förväntar oss att du är lyhörd och flexibel för de studerandes och verksamhetens behov liksom för yrkesrollens utveckling i branschen.

Campus Nynäshamns lärplattform heter It’s Learning och här sker all kommunikation mellan de studerande och leverantören. Här ska även allt undervisningsmaterial, länkar med mera publiceras senast 10 dagar innan kursens första dag. Kursens schema publiceras senast en månad innan kursstart. Även inspelade föreläsningar ska publiceras här senast dagen efter de spelades in. Allt material ska finnas tillgängligt för den studerande upp till sex månader efter att utbildningen i sin helhet är avslutad.

Följande moment ingår i genomförandet av kurserna: Praktisk montering, Certifiering fallskydd, taksäkerhet och ställningsarbete, Certifiering solcellsinstallatör – förberedande, Metoder för energilagring, Förnyelsebar energi, energitekniker och energieffektivisering, Solenergitekniker, Ellära för solenergiprojektörer:  

- Minst 9 timmar lärarledd undervisning och handledning i genomsnitt per vecka. Undervisningen på denna kurs sker både som fjärrundervisning via verktyget Zoom, eller likvärdigt verktyg, och genom platsträffar med praktiska moment.

- Utöver den lärarledda undervisningstiden ska leverantören planera för individuella uppgifter eller gruppuppgifter för distansstudier som kompletterar lärarledd undervisning för att motsvara heltidsstudier.

- I uppdraget ingår tid för veckovis handledd frågestund eller liknande kommunikationsupplägg.

- Leverantören inleder kursen med att beskriva kursens innehåll och upplägg, kursplanens mål, inlämningsuppgifter och vilka av dessa som är betygsgrundande, examinationer samt betygskriterier.

- Planering och genomförande av examinationer och rättning, inklusive upp till två (2) omexaminationer med tillhörande administration. Omexaminationstillfällen kan även gälla för studerande som på grund av studieuppehåll erhållit en individuell studieplan där den studerande via självstudier förväntas kunna examineras.

- Tid för rättning av examinationer, inlämningsuppgifter och eventuella ej examinationsrelaterade kunskapskontroller inklusive återkoppling ingår i arvoderat pris.

- Leverans av underlag för betyg och bedömning till utbildningsledaren inom 10 dagar efter genomförd examinationsuppgift.  

- I undervisning ska det ingå praktiska moment som är relevanta för att de studerande ska kunna klara kursens mål. Leverantören meddelar plats för praktiska moment en månad innan kursstart.   

Utförandet av uppdraget ska ske i dialog och samarbete med utbildningens utbildningsledare samt ansvarig YH-chef. Syftet med samarbetet är att säkerställa utbildningens kvalitet i förhållande till Myndigheten för yrkeshögskolans kvalitetskriterier, så som till exempel de studerandes måluppfyllelse, pedagogiskt upplägg och uppföljning av de studerandes lärandesituation och eventuella behov av särskilt stöd.  

Följande moment ingår även i genomförandet av kursen Certifiering fallskydd, taksäkerhet och ställningsarbete:

- Koordinering av utförare för certifiering för de studerande i klassen som certifierar sig för certifikatet för Fallskydd och taksäkerhet enligt AFS 1999:3, 2001:3, 2006:4.

- I undervisning av Certifiering fallskydd, taksäkerhet och ställningsarbete ska det ingå praktiska moment som är relevanta för att de studerande ska kunna klara kursens mål samt certifieringen. Leverantören meddelar plats för praktiska moment i god tid innan kursstart.  

Följande moment ingår i genomförandet av kursen Examensarbete:

- Genomgång av förväntningar och upplägg av handledning och kommunikation med de studerande.

- Muntlig och skriftlig handledning på distans till de studerande så att de kan förväntas nå uppsatta kursmål enligt gällande kursplan. Det vill säga handleda studerande till färdigt examensarbete och till den muntliga presentation om ca 10 minuter som de studerande ska genomföra.

- Tillsammans med utbildningsledaren bedöma och betygsätta de studerande enligt examinationsformen i kursplanen.

- Bedömningsdokumentation görs av huvudläraren i lärplattformen ItsLearning.

- Löpande, veckovis kommunikation med utbildningens utbildningsledare angående de studerandes resultat

Följande moment ingår i genomförandet av kurserna LIA1 och 2, och sker i samråd med utbildningsledare:

- Bistå studerande som har svårt att hitta LIA-plats med kontakter till arbetsplatser som kan ta emot LIA.

- Få in LIA-arbetsplaner från LIA-arbetsplatser för respektive studerande och LIA.

- Utvärdera med LIA-arbetsplatserna hur LIA-arbetsplanerna följs. Utvärderingen görs på plats på arbetsplatsen eller digitalt.

- Ha löpnade kommunikation, till exempel veckovisa möten i grupp eller enskilt med

studerande om hur deras LIA fortlöper.

- Handleda studerande i att hantera eventuella konflikter eller problem som kan uppstå på LIA-platsen.

- Vid behov guida studerande i LIA-rapportskrivande.

- Läsa och bedöma studerandes LIA-rapporter, samt ge återkoppling till studerande.

- Ha regelbundna avstämningar med utbildningsledaren.

- Bistå studerande med arbetsuppgifter som motsvarar LIA1 eller 2 i de fall den studerande har behov av det eller den studerande inte kan genomföra LIAn på en arbetsplats. 

Ska-krav på leverantören, det vill säga krav som måste uppfyllas för att gå vidare i bedömningsprocessen:  

- Dokumenterad kunskap i utbildningens och kursernas innehåll (se bilagar).  

- Dokumenterad erfarenhet av undervisning för vuxna på yrkeshögskolenivå och inom ämnesområdet solenergiteknik.  

- Dokumenterad erfarenhet av att undervisa på distansutbildning. 

- Tillgång till teknisk utrustning för att bedriva professionell utbildningen på distans - så som dator, tillräckligt bredband och headset med bra ljudupptagning.  

- God kunskap om solenergibranschen samt ett brett nätverk i solenergibranschen.

Ett ska-krav är det krav som måste uppfyllas för att gå vidare i bedömningsprocessen.

Kontroll av leverantör och lämnat anbud

Kommunen kommer att kontrollera att samtliga krav uppfylls på varan och/eller tjänsten samt leverantören. Det anbud som bäst uppfyller ställda krav i enlighet med anbudsförfrågan kommer att få uppdraget.

Anbudet kommer att bedömas utifrån ska-krav och pris. 

Kommunen kan komma att kalla representanter för anbudet till avstämningsmöte/intervju i syfte att kvalitetssäkra anbudet. Ersättning för detta utgår inte.

Anbudets innehåll

Anbudet ska vara skriftlig, författad på svenska och vara utformad enligt det som efterfrågas i anbudsförfrågan.

Leverantören ska i sitt anbud ange följande:

- Leverantörens företagsnamn

- Organisationsnummer

- Adress

- Telefonnummer

- Mejladress

- Kontaktperson

- Kontaktuppgifter till kontaktpersonen

- Prisuppgifter

- Dokumentation som styrker ska-kraven

Pris

Priserna i anbudet ska vara i inklusive samtliga kostnader, inga tillägg accepteras.  

Maximalt arvode för samtliga ovan nämnda kurser (utom LIA1 och 2), totalt 39 veckor, för 25 eller fler studerande som rekvireras för per kurs: 15 000 kr per vecka.

Arvodet för 24 studerande eller färre minskar med 4% per studerande vilket motsvarar 600 kr per studerande och vecka. Exempelvis blir arvodet för 24 studerande 14 400 per vecka, 23 studerande 13 800 osv. Lägst arvode per kurs är 10 000 kr per vecka.

Maximalt arvode kan således bli: 39 veckor x 15 000 kr = 585 000

Maximalt arvode för kurserna LIA1 och LIA2, totalt 20 veckor, för 25 eller fler studerande som rekvireras för per kurs: 10 000 kr per vecka.

Arvode för 24 studerande eller färre minskar med 4% per studerande vilket motsvarar 600 kr per studerande och vecka. Exempelvis blir arvodet för 24 studerande 9 400 per vecka, för 23 studerande 8 800 osv. Lägst arvode per LIA-kurs är 6 000 kr per vecka.

Maximalt arvode för LIA1 och 2 kan således bli: 20 veckor x 10 000 kr= 200 000

Arvode för certifiering: I kursen Certifiering fallskydd, taksäkerhet och ställningsarbete utgår betalning till leverantören om 3000 kr per studerande som tar certifikat.

Maximalt arvode för certifieringen kan således bli: 25 studerande x 3000 kr = 75 000

Arvode för lokaler: I kursen Praktisk montering utgår betalning för lokalhyra om 10 800 för tre dagars platsträff.

Maximalt sammanlagt arvode för samtliga ovan angivna uppdrag, förutsatt att utbildningen har 25 studerande: 870 800 kr

Sista dag för inlämning av anbud

Anbudet ska lämnas in i Mercell, senast 2024-02-16

Frågor och svar

Alla frågor rörande denna anbudsförfrågan ska ställas i Mercell senast 2024-02-15 och kommer att besvaras snarast möjligt till alla leverantörer. 

Avtalstid/köpets tillfälle

Köpet träder i kraft från och med 2024-02-19 och gäller till och med 2024-12-31.  

Meddelande om förlängning av avtalet sker skriftligen från båda parter två veckor innan avtalets utgång.

Avbrytande direktupphandling

Kommunen kan komma att avbryta direktupphandlingen om ekonomiska förutsättningar saknas och/eller vid ändrade förutsättningar till följd av politiska eller kommunala beslut.

Optioner

Anbudstiden kan komma att förlängas som längst fram till och med 2027-06-30, förutsatt att alla parter är överens. Optionen gäller ovanstående kurser inom samma utbildning, och för cirka 25 studerande.

Kommunen kan under avtalstiden komma att göra kompletterande beställningar inom det avtalade området: 

- Timpris för tillägg av enstaka handledning för studerande: 1250 kr om maximalt 2 timmar per vecka. 

Bilagor

Kursplaner för ovan angivna kurser

Utbildningsplan för Solenergitekniker YH01055

Meddelande om antagen offert

Efter utvärdering kommer samtliga leverantörer som lämnat en offert att få skriftligt besked om de blivit utsedda att få leverera detta uppdrag/varan eller inte.

Sista anbudsdag
Anbudstiden utgått

(2024-02-15)

Förfarande

Direktupphandling

Publicerad

2024-02-13

Dokumenttyp

Direktupphandling

Leveransorter

Stockholms län

Diarie-/referensnummer

NAN/2024/0034/059