Länsstyrelsen i Kalmar län Inventering hästsvansslinga

Inventering hästsvansslinga

Länsstyrelsen Kalmar län

Inledning

Två större bestånd av den invasiva främmande arten hästsvansslinga (Myriophyllum hippuroides) har hittats vid Skälleryd i Natura 2000-vattendraget Alsterån. Ett av bestånden har åtgärdats i syfte att minska ytterligare spridning. Offertförfrågan gäller kartläggning och fältinventering under 2024 i syfte att hitta eventuella ytterligare förekomster av arten.

Upphandlande myndighet

Länsstyrelsen i Kalmar län, organisationsnummer 202100-2304.

Förfarande

Direktupphandling kap 19 Lag (2016:1145) om offentlig upphandling.

Avdelning/enhet

Vattenenheten

Kontaktperson

Carina Pålsson, 010-2238535

Helén Wåhlstrand Persson, 010-2238547

Uppdrag

Hästsvansslinga (Myriophyllum hippuroides) rapporterades för första gången vid Skälleryd i Alsterån genom en artikel i Parnassia 2009. Artbestämningen gjordes på material insamlat redan 1986. Arten hör hemma i västra Nordamerika och det finns ingen information om andra etableringar i Sverige eller övriga Europa. Den har dock varit en populär akvarieväxt och det är troligen så den har hamnat i Alsterån. Sedan 2009 har den regelbundet rapporterats från samma område, en skyddad vik ca 200 m uppströms badplatsen vid Lilla Tokeholm. Under sommaren 2023 har Länsstyrelsen Kalmar hittat ytterligare ett större bestånd i en skyddad vik i den nära nedströms liggande kraftverksdammen, liksom enstaka plantor längs med dammens norra kant.

Hästsvanslingan verkar trivas bäst i relativt skyddade miljöer där vattnet saktar ner och sediment ackumuleras. Den har övervintrande långa stjälkar som snabbt bildar kransslinge-lika skott (se Parnassia, 2009 och bilaga 1). Den verkar även knoppa av toppskott som sedan fäster varpå det växer upp en ny planta. Under sensommaren har den i vissa fall kraftiga blomskott över vattnet (bilaga 1). Sammantaget verkar den ha en stor spridningskapacitet och förmågan att bilda täta bestånd, det vill säga invasiva egenskaper. 

Under sommaren 2023 har Länsstyrelsen Kalmar genomfört en bekämpningsåtgärd mot det täta beståndet av hästsvansslinga i den skyddade viken uppströms badplatsen. Målsättningen är att bekämpa även det stora bestånd som finns i kraftverksdammen nedströms under sommaren 2024. Detta för att minska ytterligare spridning av arten.

Uppdraget avser 1) kartläggning av lämpliga habitat samt 2) besök i fält.

Del 1 - Kartläggning av lämpliga habitat

Kartläggning av lämpliga habitat ska ske på sträckan från kraftverket vid Blomsterström till utloppet i Kalmarsund, Östersjön (bilaga 2). Med lämpligt habitat menas partier med lugnare, mer skyddat vatten. Exempel kan vara en vik, ett lugnare parti bakom en utstickande holme, en kraftverksdamm med mera. Identifiering av lämpliga habitat genomförs med hjälp av genomgång av kartmaterial.

Del 2 – Fältbesök

Fältinventering i syfte att hitta eventuella förekomster av hästsvansslinga ska göras på sträckan från kraftverket vid Blomsterström till och med kraftverket vid Torsrum i Ålem, inkluderande det tillrinnande biflödet från Tohagen vid Stora Tokeholm (totalt drygt 8 km; bilaga 2). Fältinventering ska genomföras med hjälp av flytfarkost (båt/kanot/kajak) där så är möjligt med extra fokus på områden som bedöms vara speciellt lämpliga habitat. Nedströms Torsrum ska endast de områden som bedöms som speciellt lämpliga habitat inventeras (bilaga 2).

Syftet är att kartlägga eventuell förekomst och utbredning.  I uppdraget ingår att;

- Varje fyndlokal ska koordinatsättas och rapporteras in i artportalen (www.artportalen.se).

- Artens utbredning på varje lokal ska uppskattas i antal kvadratmeter.

- För lokaler med fynd ska tillgängligheten till lokalen för till exempel fordon noteras.

- Vid fynd av enstaka plantor eller flytande växtdelar ska dessa dras/samlas upp om så är möjligt utan spridning av växtdelar (inklusive rotdelar).

- Vid borttagande av enstaka plantor ska även dessa lokaler rapporteras men med notering borttagen.

En enklare ”nyckel” med specifika karaktärer för artbestämning kommer att finnas tillgänglig inför fältarbetet. Detta då arten kan vara svår att skilja från andra slingor.

Rapportering

Fynd ska rapporteras in i artportalen. Uppdraget redovisas med enklare rapport inkluderande metodik och resultat samt övergripande kartmaterial som visar fyndplatser. 

Rapporten ska vara utformad enligt Länsstyrelsens rapportmall (skickas digitalt till

uppdragstagaren) och tillgänglighetsanpassas (instruktioner skickas digitalt till

uppdragstagaren).

Avstämning mellan uppdragstagare och Länsstyrelsen ska ske genom ett kort möte innan fältinventeringen påbörjas.

Igångsättningstid

Leverantör ska kunna påbörja arbetet med kartläggning under våren 2024 och denna del av uppdraget ska vara slutfört senast 30 maj för Länsstyrelsens godkännande. Inventeringen ska genomföras under juli-augusti då hästsvansslinga har bildat långa svansar och i vissa fall även bildat blomställningar.

Färdigställandetider

Uppdraget ska vara slutfört senast 1 december 2024 för Länsstyrelsens godkännande. Uppdraget ska slutlevereras senast 14 dagar efter eventuella korrigeringskrav från Länsstyrelsen.

Kapacitet

Leverantören ska ha förmåga och kapacitet att åta sig uppdraget. Leverantören ska vara verksam inom det område som upphandlingen omfattar samt ha tillräckliga resurser för att utföra uppdraget under avtalsperioden. Leverantörens verksamhet ska vara så organiserad att den garanterar hög service och god kvalitet.

Förutsättningar för upphandlingens genomförande

Beställaren förbehåller sig rätten att avbryta upphandlingen eller delar av upphandlingen för det fall sakliga skäl föreligger. Sådana skäl kan vara:

-inget anbud motsvarar ställda krav,

-bristande konkurrens föreligger,

-anbuden innebär för höga priser eller anbuden på annat sätt är oförmånliga för beställaren,

-Om vinnande anbud med ingående delar överstiger direktupphandlingsgränsen

-organisatoriska förändringar sker eller beslut fattas vilka påverkar eller förändrar förutsättningarna för upphandlingens fullföljande,

-det föreligger beaktansvärda omständigheter i övrigt som motiverar det.

Sekretess under upphandlingsförfarandet

All information om anbud eller anbudsgivare, eller som i övrigt kan påverka upphandlingen eller utgöra hinder för en effektiv konkurrens omfattas av sekretess enligt 19 kap. 3 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) (OSL).

Sekretessen gäller fram till dess att ett tilldelningsbeslut fattats eller att upphandlingen på annat sätt avslutats. Samtliga anbud och andra handlingar som inkommit blir därefter allmänna handlingar i enlighet med 2 kap. tryckfrihetsförordningen (1949:105).

Sanktioner

Anbudsgivare ska intyga att varken anbudsgivaren eller det tänkta kontraktsförhållandet, direkt eller indirekt, omfattas av sanktioner som beslutats av EU.

Anbudsgivaren intygar att den:

- inte direkt eller indirekt omfattas av sanktionerna

- inte kommer att använda sig av underleverantörer med mera som omfattas av sanktionerna, eller åberopa kapaciteten hos sådana aktörer i upphandlingen

- inom ramen för avtalsförhållandet inte kommer att medverka till köp, import eller transport av sådana produkter och tjänster som omfattas av EU:s importrestriktioner.

- omedelbart ska upplysa den upphandlande organisationen om anbudsgivarens rättsliga status, ägarförhållanden eller representation innebär, eller förändras på ett sådant sätt, att den omfattas av sanktionerna

- omedelbart ska upplysa den upphandlande organisationen om det finns anledning att misstänka att förhållandena är sådana att en underleverantör eller ett åberopat företag omfattas av sanktionerna.

- fullt ut kommer samarbeta i frågor som rör efterlevnaden av sanktionerna och tillhandahålla de uppgifter som är nödvändiga i detta avseende.

Kravspecifikation

Erfarenhet

Den/de konsulter som leverantören erbjuder för att utföra uppdraget ska ha erfarenhet av makrofytinventering från de senaste 2 åren. Erfarenhet styrks med CV och övrig dokumentation som leverantören anser relevant.

Kompetens

Leverantören ska ha mycket goda kunskap om artbestämning av akvatiska makrofyter. Kompetens styrks med CV och övrig dokumentation som leverantören anser relevant.

Miljö- och Hållbarhetskrav

Uppdraget ska utföras med så låga CO2-utsläpp som möjligt utifrån befintliga förutsättningar.

Ekonomisk och finansiell ställning

Leverantören ska ha en god och stabil ekonomi, vara fri från skuld för svenska skatter och socialavgifter samt vara godkänd för F-skatt.

Anbud

Anbud ska vara inlämnat i Mercell direktupphandling (systemet) senast 2023-11-19.

Redovisning i anbudet

Pris och tidsåtgång för respektive deluppdrag samt totalt pris ska anges i SEK exklusive mervärdesskatt och inkludera ett komplett åtagande enligt detta förfrågningsunderlag.

Till anbudet ska bifogas:

- Plan för uppdragets utförande

- CV för de medarbetare som ska utföra uppdraget, för att styrka att de har rätt kompetens för uppdraget.

- Ett referensuppdrag liknande denna förfrågan som åtminstone en av deltagande medarbetare varit delaktig i de senaste 2 åren.

Utvärdering av anbud

Denna upphandling tillämpar utvärderingskriteriet "ekonomiskt mest fördelaktiga anbud" och tilldelning kommer att ske till den anbudsgivare som erbjuder det lägsta priset.

Tilldelning av kontrakt

Tilldelningsbeslut kommer att fattas med hänsyn till ovan angivna kriterier och innebär att resultatet av anbudsprövningen fastställts.

Allmänna villkor

Upphandlingsdokumentens "Allmänna villkor" utgör underlag för avtalet mellan Länsstyrelsen och vinnande anbudsgivare. Anbudsgivare ska acceptera de allmänna villkoren.

Eventuella bifogade standardvillkor eller liknande är inte bindande för Länsstyrelsen. Sådana villkor kommer inte betraktas som otillåtna reservationer, om det inte tydligt framgår att anbudsgivaren avsett att reservera sitt anbud. Sådana villkor kommer istället ses som kompletteringar eller förslag till slutliga formuleringar i avtalet. Länsstyrelsen förbehåller sig rätten att acceptera eller förkasta sådana förslag.

Sista anbudsdag
Avbruten

(2023-12-19)

Förfarande

Direktupphandling

Publicerad

2023-12-04

Dokumenttyp

Direktupphandling

Leveransorter

Kalmar län

Diarie-/referensnummer

511-8995-2023