Region Sörmland och Region Västmanlands upphandlingar Kompetensutvecklingsinsatser REACT EU till Region Västmanland

Kompetensutvecklingsinsatser REACT EU till Region Västmanland

Region Västmanland, VÄSTERÅS

Upphandlingen avser ramavtal för kompetensutvecklingsinsatser i det ESF-finansierade projektet "React-EU Industrilyft", där målet är att kompetensutveckla industrins medarbetare. Då en stor del av kompetensutvecklingsinsatserna inom industrin har fått stå tillbaka på grund av pandemin är projektets syfte att kompetensutveckla kvinnor och män inom industrin för att stärka deras ställning på arbetsmarknaden.

Upphandlingen avser ramavtal för kompetensutvecklingsinsatser i det ESF-finansierade projektet "React-EU Industrilyft", där målet är att kompetensutveckla industrins medarbetare.

Bakgrund och syfte med projektet:Region Västmanland har en tydlig riktning för det fortsatta arbete med att höja kompetensen inom industrisektorn och under 2021 gjordes en förstudie med medel från ESF (Förstudie Industrin), en av fem förändringsteorier som togs fram i förstudien ligger till grund för detta projekt. Region Västmanland deltog tidigare även i Smart Kompetens för Industrin, ett ESF projekt där man samverkade i Östra Mellansverige och idag drivs projektet Ett Kompetenslyft för Sverige av Region Västmanland. Dessa erfarenheter ligger som grund för den projektidé vi gått in med i utlysningen för REACT EU. Västmanland har en högteknologisk industri med världsledande företag och miljöer inom automation och robotisering samt energi och transporter inklusive järnväg. Det finns också många starka underleverantörer och tjänsteföretag. I Västmanland finns omkring 715 tillverkande företag (aktiebolag), varav flertalet är små företag med färre än 50 anställda. De stora företagen med minst 250 anställda uppgår till cirka 15. Till detta kommer ytterligare ett antal arbetsställen, men där företagets säte finns utanför länet. Det finns cirka 21 000 anställda på industriföretagen i Västmanland. Därutöver tillkommer ett stort antal bemanningsanställda. Industrin sysselsätter också anställda inom industrinära företag, till exempel teknikkonsulter, och andra företagstjänster. Industriföretag står inför förändringar med anledning av teknikskiften, digitalisering och globalisering och insatser behöver göras för att kvinnor och män som arbetar i industrin ska uppnå eller bibehålla en stabil ställning på arbetsmarknaden. Det livslånga lärandet behöver sättas i fokus.

Då en stor del av kompetensutvecklingsinsatserna inom industrin har fått stå tillbaka på grund av pandemin är projektets syfte att kompetensutveckla kvinnor och män inom industrin för att stärka deras ställning på arbetsmarknaden. Vi vill med projektet även bidra till företagets konkurrenskraft och på sikt till länets ekonomiska återhämtning efter pandemin. Därför blir utbildningar som förändringsledning, medarbetarskap och ledarskapsutbildningar viktiga för att få till de långsiktiga förändringarna.

Sista anbudsdag
Anbudstiden utgått

(2022-06-07)

Förfarande

Öppet

Publicerad

2022-05-11

Dokumenttyp

Meddelande om upphandling

Leveransorter

Västmanlands län

Diarie-/referensnummer

IN-IN22-0230