Borås Stads upphandlingar Väsentliga samhällsintressen inom markanvändning

Väsentliga samhällsintressen inom markanvändning

Borås stad

Väsentliga samhällsintressen inom markanvändning

1. Allmän information

Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund är ett av fyra kommunalförbund i Västra Götalands län. Förbundet är en samarbetsorganisation för åtta kommuner (Bollebygds kommun, Borås kommun, Herrljunga kommun, Marks kommun, Svenljunga kommun, Tranemo kommun, Ulricehamns kommun och Vårgårda kommun) och har i uppgift att arbeta för en sammanhållen, enkel och mer rationell hantering av de mellankommunala frågorna. I Sjuhärad arbetar vi tillsammans för att fortsätta att utvecklas som en attraktiv och bra region att besöka, leva och verka i. Genom samverkan blir Sjuhäradsområdet starkare och kan möta framtiden på ett bättre sätt. Mer information om kommunalförbundet finns på borasregionen.se.

Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund avser att sluta avtal för konsultuppdrag för att påbörja arbetet med samverkan inom effektiv markanvändning, att se till att rätt sak hamnar på rätt plats.

1.1 Frågor på direktupphandlingen

Eventuella frågor om upphandlingen kan ställas via Visma Direktupphandlingsmodul.

2 Krav på anbudets innehåll

Anbudet ska innehålla följande uppgifter:

* Företagspresentation

* Ett referensuppdrag som ska vara genomfört under de tre (3) senaste åren, räknat från sista anbudsdag. Referensuppdrag bör innehålla följande uppgifter:

- Uppdragsgivare

- Kontaktuppgifter

- Kort beskrivning av uppdraget

* CV för ansvarig konsult

* Genomförandeplan

* Fastpris för uppdraget

* Timpris för tillkommande beställningar

3 Uppdraget

3.1 Bakgrund

Samhällsplaneringen har en viktig roll i att skapa ett hållbart samhälle som tillgodoser människors behov av en god livsmiljö. Att knyta samman Sjuhärad med övriga regionen och öka närheten med våra grannregioner är viktigt för att skapa en attraktiv region. Sjuhärad ska fortsätta utvecklas utifrån de lokala förutsättningarna genom ett dynamiskt samspel mellan land och stad med målsättning att minska påverkan på klimat och miljö. Infrastrukturen är en viktig del i arbetet för att öka platsers förutsättningar att utvecklas.

Många av frågorna i samhällsplanering är kommungränsöverskridande och planeringen i en kommun påverkar en annan kommuns utveckling. Målkonflikterna kring markanvändning är många och flera olika intressen ska oftast inkluderas. I planarbetet sker även en konflikt mellan var man får bygga och inte får bygga. Marken i Sjuhärad präglas av skog eller jordbrukslandskap och här kan det uppstå konflikt kring att man inte får bygga. Miljöbalken anger att ”brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen”. Dock finns det ingen definition på vad tillgodose väsentliga samhällsintressen på delregional nivå är, (exempel på ett väsentligt samhällsintresse kan vara ett effektivt utnyttjande av befintlig infrastruktur och service). För att kunna undersöka vad marken är bäst lämpad för och om det tillgodoser väsentliga samhällsintressen behöver detta undersökas närmare.

3.2 Beskrivning av uppdraget

Uppdraget är ett inledande arbete med syftet att på sikt hitta en prioriteringsmodell för hur marken används på bästa sätt för att skapa hållbar samhällsplanering i Sjuhärad.

Uppdraget ska resultera i:

- Ett förslag på gemensam definition av väsentliga samhällsintressen

- Sammanställning av inventering över tillgängligt underlagsmaterial om fysiska strukturer inom delregionen

- Förslag på fortsatt arbete

Arbetspaket

- AP1:

Identifiera väsentliga samhällsintressen. Genom workshops/dialog med kommunerna kommer en Sjuhärads definition av väsentliga samhällsintressen att ta form.

- AP2:

Inventering och sammanställning av underlag och data avseende olika fysiska strukturer/områden i kommunerna exempelvis infrastruktur, ekosystemtjänster, energiförsörjning, grön infrastruktur, klimatpåverkan, klimatanpassning, resursbaser i

Sjuhärad (kompetens) och kulturella minnesmärkningar. Underlag och data finns bland annat hos Länsstyrelsen och SMHI.

- AP3:

Kartläggning av fortsatt arbete med de olika områdena/strukturerna (lagren) och identifiering av nästa steg.

Leverantörens uppgift:

AP1:

Leverantören ska tillsammans med representanter för kommunalförbundet genomföra workshops/dialogmöten under 2 timmar med varje medlemskommun var för sig (Bollebygd kommun, Borås kommun, Herrljunga kommun, Marks kommun, Svenljunga kommun, Tranemo kommun, Ulricehamns kommun och Vårgårda kommun). Här ska tjänstepersoner från kommunen delta och workshoptillfällena ska ge kommunerna en möjlighet att diskutera olika prioriteringar av samhällsintressen.

Efter dialogmötena i respektive kommun genomförs ett kommungemensamt dialogmöte där de olika kommunernas inspel diskuteras. Diskussionen ska leda fram till prioritering av väsentliga samhällsintressen och dessa ska sedan ligga till grund för en kommunöverskridande definition.  Efter mötet arbetar leverantören fram ett förslag för Sjuhärad.

Leverantören förbereder-, bokar möten med tjänstepersoner i kommunerna, håller i mötena och dokumenterar efteråt. Kontaktuppgifter tillhandahålls av beställaren.

Uppdragsgivaren ansvarar för politisk förankring av framtagna resultat.

AP2:

Inventera tillgängliga data från olika källor och redovisar resultatet för uppdragsgivaren enligt ÖK.

AP3:

När kommundialogerna och inventeringen är färdig redovisas detta för BR tillsammans med ett förslag på fortsatt arbete.

Uppdraget ska ske i kontinuerligt samråd med uppdragsgivaren med kontinuerliga avstämningar. Ett uppstartsmöte sker fysiskt hos Boråsregion, andra tillfällen kan ske digitalt.

Konsultuppdraget kommer att genomföras under förutsättning att det ryms inom projektets budget.

3.3 Tidsplan

Arbetet påbörjas snarast efter att upphandlingen har vunnit laga kraft och resultatet ska levereras senast 2023-06-30.

3.4 Resultat/leverans/kommunikation

Resultatet redovisas till Boråsregionen enligt överenskommelse.

Om önskemål finns från Boråsregionens Sjuhärads kommunalförbunds politik ska leverantören presentera resultatet för Beredningen för hållbar Sjuhärad (BH7) och Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbunds Direktionen.

3.5 Nyttjande och äganderätt

Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund ska ha äganderätt till resultatet av uppdraget, dvs originalhandlingar, liksom de datafiler och elektroniska konfigurationer som handlingarna framställs ur. Vidare har Boråsregionen full nyttjanderätt till resultat av uppdraget. Med full nyttjanderätt avses att Boråsregionen har rätt att framställa och fritt nyttja exemplar av arbetsresultatet i såväl ursprungligt som av Boråsregionen ändrat skick utan ersättning till Konsulten.

4 Krav på leverantören

4.1 Språk

All personal som kommer att arbeta med uppdrag ska behärska det svenska språket i såväl tal som skrift.

4.2 Teknisk och yrkesmässig kapacitet

4.2.1 Företagspresentation

Leverantören ska ha teknisk och yrkesmässig kapacitet samt kompetens och erfarenhet att utföra uppdraget. Konsulten ska ge en kortfattad företagspresentation med beskrivning av företaget och dess verksamhet.

4.2.2 Referensuppdrag

Ett referensuppdrag ska bifogas anbudet. Referensuppdrag bör innehålla följande uppgifter:

- Uppdragsgivare

- Kontaktuppgifter

- Kort beskrivning av uppdraget

Leverantören ska ha erfarenhet av tidigare utförda samverkansuppdrag som ligger i linje med föreslaget uppdrag i denna anbudsförfrågan. Detta ska redovisas med ett exempel på samverkansuppdrag.

För att styrka erfarenheten ska leverantören redovisa ett (1) referensuppdrag som ska vara genomfört under de tre (3) senaste åren, räknat från sista anbudsdag.

Uppdragen ska ha varit utfört på ett tillfredsställande sätt med avseende på att leverera efterfrågade tjänster inom överenskommen tid och på̊ det sätt som angivits i avtal mm. Referenspersonen ska kunna rekommendera konsulten, beställaren kan komma att kontakta referenspersonen.

4.2.3 CV för ansvarig konsult

Vi efterfrågar en (1) erfaren konsult som huvudansvarig för leveransen i projektet. Konsulten ska ha relevant utbildning och minst fem års erfarenhet inom relevant område för uppdragets utförande. För detta ska CV bifogas där konsultens utbildning och erfarenheter framgår. Konsulten kan inte bytas ut utan skriftligt medgivande från Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund.

4.3 Genomförandeplan

Beställaren ser det som ett mervärde om anbudsgivaren har en generell genomförandeplan som är maximalt tre (3) A4 sidor. Antal konsulter som används för uppdragets genomförande är upp till leverantören att avgöra. Följande punkter ska redovisas i leverantörens genomförandeplan:

- Arbetssätt, från uppstart till färdig rapport och hur kommunikation med kund sker

- Tidplan för uppdragets utförande samt hur ni säkerställer/stämmer av mot uppsatta deltider

- Hur ni arbetar med uppföljning under arbetets gång samt hur ni säkerställer/stämmer av mot uppsatta deltider

- Hur ni löpande kvalitetssäkrar att innehållet i leveransen motsvarar kravspecifikationen och kommunalförbundets förväntningar

Observera att leverantörens beskrivning av genomförandeplan ingår i utvärderingen i enlighet med punkt 5.1 anbudsutvärdering. 

4.4 Pris

Leverantören ska lämna ett fast pris för uppdraget. Omfattningen på uppdraget uppskattas till cirka 200 timmar. Det fasta priset ska omfatta samtliga kostnader för uppdragets genomförande, dvs. innefattande för uppdraget nödvändig utrustning samt t.ex. sociala avgifter, arbets- och semesterlöner, försäkringar, traktamenten, administration, drivmedel, transport, uppehåll och resekostnader m.m., möten för att framställa en rapport enligt kravspecifikationen. Inga tillkommande kostnader accepteras.

Leverantören ska lämna ett timpris för eventuella tillkommande uppdrag, som t.ex. svar på ytterligare frågeställningar, ytterligare presentationer med mera, som inte innefattas av kravspecifikationen och leverantörens anbud. Dessa uppdrag sker enbart efter beställning från Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund och garanteras inte.

Priser som ska anges i anbudet:

Fastpris för uppdraget.

Pris för tillkommande timmar utifrån beställning från kommunalförbundet; 20 timmar utvärderas.

5 Anbudsprövning

Efter anbudsöppning sker granskning och prövning av de anbud som kommit in i rätt tid. Anbudsprövning sker i tre steg; Uteslutningsfas, kvalificeringsfas och anbudsutvärderingsfas. Kommunalförbundet kommer att anta det anbud som är det ekonomiskt mest fördelaktiga med hänsyn till bästa förhållandet mellan pris och kvalitet.

Steg 1, Uteslutningsfas

Här kontrolleras att ställda krav på leverantören enligt detta upphandlingsdokument uppfylls. Endast leverantör som klarar uteslutningsfasen går vidare i anbudsprövningen.

Steg 2, Kvalificeringsfas

Här kontrolleras att ställda krav på tjänsten enligt detta upphandlingsdokument uppfylls. Endast leverantör som klarar kvalificeringsfasen går vidare i anbudsutvärderingen.

Steg 3, Anbudsutvärderingen

I utvärderingen används den s.k. mervärdesmodellen. Denna modell bygger på principen att kvalitetskriterierna värderas var för sig och ges ett ekonomiskt värde (mervärde för kvalitet). Anbudets totala mervärde fås genom att summera de olika kriteriernas bedömda mervärde. Det totala mervärdet dras sedan från anbudspriset. Resultatet blir respektive anbuds jämförelsepris.

Anbudet med lägst utvärderingspris kommer antas.

5.1 Anbudsutvärdering

Beställaren avser att teckna avtal med den leverantör vars anbud är det ekonomiskt mest fördelaktiga på grunden bästa förhållandet mellan pris och kvalitet. Leverantören med lägst utvärderingspris kommer att antas. Utvärderingen går till på följande sätt.

Kvalitet utvärderas genom:

Utvärdering av genomförandeplan (högst 40 % avdrag på anbudssumman)  

Utvärderingen av kvalitet görs av en utvärderingsgrupp bestående av anställda i kommunalförbundet.

Utvärdering av kvalitet

Utvärdering av föreslagen kvalitet i enlighet med kraven i punkt 4.3 genomförandeplan.

Poängsättning sker enligt följande

40 % avdrag ges om det framgår av leverantörens beskrivningar i genomförandeplan har en mycket hög nivå på helhetsbedömningen. Anbudsgivaren beskriver på ett mycket tydligt sätt arbetssätt i projekt från start till färdig lösning och hur kommunikation med kund sker. Anbudsgivaren beskriver på ett mycket tydligt sätt hur en tidplan för projektet läggs upp samt hur anbudsgivaren säkerställer/stämmer av mot uppsatta deltider. Anbudsgivaren beskriver på ett mycket tydligt sätt hur rapporten motsvarar kravspecifikationen och Boråsregionens förväntningar.

20 % avdrag ges om det framgår av leverantörens beskrivningar i genomförandeplan har en hög nivå på helhetsbedömningen. Anbudsgivaren beskriver på ett tydligt sätt arbetssätt i projekt från start till färdig lösning och hur kommunikation med kund sker. Anbudsgivaren beskriver på ett tydligt sätt hur en tidplan för projektet läggs upp samt hur anbudsgivaren säkerställer/stämmer av mot uppsatta deltider. Anbudsgivaren beskriver på ett tydligt sätt hur rapporten motsvarar kravspecifikationen och Boråsregionens förväntningar.

0% avdrag ges om det framgår av leverantörens beskrivningar i genomförandeplan har en låg nivå på helhetsbedömningen. Anbudsgivaren beskriver på ett otydligt sätt arbetssätt i projekt från start till färdig lösning och hur kommunikation med kund sker. Anbudsgivaren beskriver på ett otydligt sätt hur en tidplan för projektet läggs upp samt hur anbudsgivaren säkerställer/stämmer av mot uppsatta deltider. Anbudsgivaren beskriver på ett otydligt sätt hur rapporten motsvarar kravspecifikationen och Boråsregionens förväntningar.

5.2 Exempel utvärdering

Anbudssumma = fastpris för uppdraget + (pris för tillkommande timmar utifrån beställning från Kommunalförbundet x 20)

1. Utvärdering av genomförandeplan (högst 40 % avdrag på anbudssumman)

Exempel leverantör 1:

Fast pris för uppdraget: 250 000 kr

Pris för tillkommande timmar: 900 kr

Anbudssumma: 250 000 kr + (900 x20 = 18 000) =  268 000 kr

Avdrag för genomförandeplan:  40 % (268 000 x 0,4 = 107 200)

Utvärderingspris: 268 000 kr – 107 200 kr = 160 800 kr

Exempel leverantör 2:

Fast pris för uppdraget: 300 000 kr

Pris för tillkommande timmar: 950 kr

Anbudssumma: 300 000 kr + (950 x20 = 19 000) = 319 000 kr

Avdrag för genomförandeplan: 20% (319 000 x 0,2 = 63 800)

Utvärderingspris: 319 000 kr – 63 800 kr= 255 200 kr

Leverantör 1 antas för uppdraget eftersom denne har lägst utvärderingspris.

Sista anbudsdag
Anbudstiden utgått

(2022-12-12)

Förfarande

Direktupphandling

Publicerad

2022-11-21

Dokumenttyp

Direktupphandling

Leveransorter

Västra Götalands län

Diarie-/referensnummer

2022/SKF0155