Aneby kommun Direktupphandling förstudie våtmark

Direktupphandling förstudie våtmark

Aneby Kommun, ANEBY

Allmän information:

Som en anpassning till det förändrade klimatet vill kommunen utföra en förstudie om det är lämpligt att anlägga en våtmark/översvämningsyta på kommunal mark intill Svartån i Frinnaryd tätort, Aneby kommun (se bifogad fil). Avsikten är att ytan ska fungera som en buffertzon och ett utjämningsmagasin för att förhindra att de bebyggda fastigheterna nedströms översvämmas. Förstudien ska ge svar på hur en sådan våtmark/översvämningsyta ska utformas för att få avsedd effekt. Intentionen är även att näring ska bindas in i vegetationen och att ytan ska främja fiskars lek och yngelöverlevnad, två faktorer som på sikt förbättrar vattenkvaliteten i Svartån. 

På ytan finns idag en mindre instängslad damm dit dagvatten från Frinnaryd samhälle leds. Dammens funktion är osäker då underhållet är eftersatt. 

Eftersom området ligger nära Frinnaryd samhälle är det ett önskemål att ytan fortsatt kan användas för uteliv med möjlighet till bad och båtiläggning. Idag finns ett vindskydd och en grillplats, något vi vill ska lyftas fram och göras mer tillgängligt och attraktivt för kommuninvånarna.

Leverantören ska planera och hålla i processen, i samråd med kommunens arbetsgrupp. Startmöte och syn på plats ska genomföras i början av förstudien, och då fastställs även avstämningsmöten för uppföljning av hur uppdraget fortskrider. Leverantören ska vid behov vara med vid eventuella möten med fastighetsägarna.

Obligatoriska krav på tjänsten:

Tjänsten innebär att en förstudie ska genomföras, där allt förberedelsearbete och underlag inför ett eventuellt anläggande av våtmark är klart och tillgängligt. Det innebär att en bedömning av platsens förutsättningar samt en plan för utformning, genomförande, skötsel samt kostnadsanalys för anläggande av våtmark intill Svartån ska tas fram.

Främsta syftet med våtmarken är att den ska bidra till flödesutjämning och förhindra översvämningar nedströms. Men önskemålet är även att den ska kunna ta hand om dagvattnet, fungera som gäddvåtmark och reducera näringsämnen. För att få uppdraget behöver tidigare uppdrag ha genomförts med gott resultat. Projektet ska vara genomfört senast den 31 oktober 2024. 

Följande ska klargöras av förstudien:

- Redogör för gällande dikningsföretag och hur det påverkar ev. anläggande av våtmark.

- Lista andra tillstånd eller anmälningar som krävs för att anlägga föreslagen våtmark. 

- Rapport innehållande funktion, slutsatser samt teknisk beskrivning av föreslagen våtmark. Eventuella dammvallar, schaktning, regleringsanordningar mm ska beskrivas. 

- Situationsplan 

- Ritning (sektions samt plan) över den föreslagna våtmarkens utformning, där bland annat inlopp, utlopp, djup, ev dämmen och munkar framgår. Även rekreationsytor såsom gångstråk och plats för vindskydd/grillplats ska planeras in. 

- Kostnadsanalys för anläggande av våtmarken. 

- Skötselplan

Innan slutlig leverans ska beställaren få ta del av rapport och ritningar, för att få möjlighet att kommentera och ställa frågor. Uppdraget avslutas med ett sammanfattande slutmöte. Alla dokument ska vara tydliga och följa standard där sådan finns. Utredningen levereras i pdf. Våtmarkens läge och utbredning levereras även som shapefil. 

Utvärderingskriterier (bör-krav):

Det för kommunen ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet, utifrån pris och kvalitet kommer att antas.

Det som utvärderas är pris samt referensprojektens relevans för uppdraget som upphandlas samt dess bedömda kvalitet.

Anbudsgivaren ska därför bifoga 2 st. referensprojekt från liknande uppdrag. I respektive referensprojekt ska minst 1 st. person som offereras i detta uppdrag ha deltagit. Uppdragen ska avse olika uppdragsgivare och får inte vara äldre än 5 år från sista anbudsdag. Uppdrag ska vara genomförda innan sista anbudsdag.

Referensuppdragen ska innehålla följande:

- En beskrivning av uppdraget om max 1 A4-sida. Beskrivningen ska innehålla referensens arbetsgivare, kontaktperson, kontaktuppgifter, total kostnad för uppdraget, kort beskrivning av utförandet samt tidpunkt för genomförande.

- Slutrapporten som togs fram i uppdraget. 

Se bifogad fil "Utvärdering referensuppdrag" för utvärderingsmodell.

Krav på dokument:

Anbud ska innehålla uppgifter om:

- vem som är ombud för uppdraget

- vilka personer som offereras för olika delar i uppdraget

- CV för samtliga offererade personer som styrker erfarenhet från liknande uppdrag

- eventuella underkonsulter

- fast pris för uppdraget

- tidsplan 

- 2 st. referensprojekt från liknande uppdrag för utvärdering

- kortfattad beskrivning av företaget och dess verksamhet. Av beskrivningen ska framgå att anbudslämnaren har erfarenhet av området samt innehar den tekniska förmågan och kapaciteten för att utföra uppdraget.

Leverans:

Uppdraget kan påbörjas i maj 2024 och pågå till och med oktober 2024. 

Tidsplan ska av anbudsgivaren bifogas i anbudet.

Pris: 

Totalpris anges exklusive moms i därför avsedd prisruta. Inga ytterligare kostnader får tillkomma.

Anbudsprövning:

Samtliga obligatoriska krav ska vara uppfyllda. Om ett obligatoriskt krav inte uppfylls, kan anbudet komma att förkastas.

Kontraktet tilldelas den Anbudsgivare som har lämnat det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

Beställaren kommer att anta anbudet med lägst utvärderingssumma enligt angiven utvärderingsmodell. 

För den anbudsgivare som vid utvärdering har en chans till tilldelning kommer Beställaren att kontakta de inlämnade referenserna.

Anbudsgivaren ansvarar för att kontaktpersonerna för uppdragen är vidtalade och går att nå på angivna kontaktuppgifter samt har möjlighet att bekräfta referensuppdraget. Vid referenstagning ska angivna referenser anse att projektet var väl genomfört, i annat fall diskvalificeras anbudlämnaren.

Anbudets form:

Anbud ska lämnas via Visma Direktupphandling. Eventuella frågor och svar hanteras via Visma Direktupphandling. 

Sekretess:

Generellt gäller enligt offentlighetsprincipen att samtliga inkomna handlingar och avtal blir allmän handling. Om anbudsgivaren anser att delar av anbudet bör sekretessbeläggas ska denne i anbudet inkomma med en sekretessbegäran. Sekretessbegäran ska beskriva vilka anbudsuppgifter det gäller samt vilken skada denne riskerar lida om uppgifterna lämnas ut. Observera att Köparen förutsätts göra en självständig sekretessprövning och att offentlighetsprincipen är långtgående, Köparen kan därför inte garantera att uppgifterna inte kommer att lämnas ut.

Avbrytande av direktupphandling:

Aneby kommun äger rätt att avbryta direktupphandlingen om lämnade anbud, som uppfyller kraven i kravspecifikationen, har ett pris som överstiger anslag eller budgeterade medel, eller om upphandlingen av annan affärsmässigt grundad anledning inte kan fullföljas.

Sista anbudsdag
Anbudstiden utgått

(2024-05-17)

Förfarande

Direktupphandling

Publicerad

2024-05-03

Dokumenttyp

Direktupphandling

Leveransorter

Jönköpings län

Diarie-/referensnummer

SBA 2024-03-05