
Principen om icke-diskriminering är ett förbud mot diskriminering av leverantörer på grund av nationalitet (som exempelvis medborgarskap, etablerings- eller verksamhetsland). Detta innebär att den upphandlande myndigheten inte får ställa krav som endast svenska företag kan uppfylla eller känner till. Principen gäller även om den upphandlande myndigheten inte förväntar sig att få anbud från utländska leverantörer. På samma sätt ska anbudssökande och anbudsgivare från andra kommuner behandlas på samma sätt som företag på den egna orten.
The principle of non-discrimination
Likabehandlingsprincipen innebär att samtliga leverantörer ska behandlas lika och ges samma förutsättningar. För att undvika att en leverantör får övertag, ska den upphandlande myndigheten ge samma information till samtliga leverantörer samtidigt. Upphandlaren får exempelvis inte ställa en typ av krav på stora leverantörer och ett annat på mindre leverantör, eftersom regler och tidsfrister ska vara samma för alla.
Principle of equal treatment
Principen om ömsesidigt erkännande innebär att intyg och certifikat som har utfärdats av en myndighet inom en medlemsstat ska gälla även i övriga EU- och EES-länder.
The principle of mutual recognition
Principen om öppenhet innebär att en upphandling ska präglas av förutsägbarhet och transparens. Det betyder att uppgifter om upphandlingen inte får hemlighållas. En upphandling ska därför annonseras så att vem som helst har möjlighet att lämna anbud. De leverantörer som har lämnat ett anbud eller en ansökan i upphandlingen ska därtill alltid informeras om resultatet. Upphandlingsdokumenten ska vara tydligt formulerade och innehålla samtliga kravställningar.
The principle of transparency
Med proportionalitetsprincipen menas att kraven som ställs i upphandlingsdokumenten måste vara rimliga i förhållande till det som ska upphandlas. Kraven ska vara både lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet med upphandlingen. Om det finns flera alternativ bör det alternativ som är minst ingripande eller belastande för leverantörerna väljas. Övriga grundläggande EU-principer bakom upphandlingslagarna är principerna om likabehandling, icke-diskriminering, öppenhet (transparens) samt principen om ömsesidigt erkännande.
The principle of proportionality
Ta första steget och lär dig grunderna till Lagen om offentlig upphandling och om hur du ska arbeta med att skriva anbud.