
Hur går ett anbudsförfarande till?
Ett anbudsförfarande beskriver hur anbudsgivning ska gå till i samband med försäljningen av en vara eller en tjänst. I offentliga upphandlingar är denna process strikt reglerad.
Ett anbudsförfarande beskriver hur anbudsgivning ska gå till i samband med försäljningen av en vara eller en tjänst. I offentliga upphandlingar är denna process strikt reglerad.
Den offentliga sektorns inköp av varor och tjänster regleras av ett antal lagar och förordningar som syftar till att alla leverantörer ska behandlas jämlikt. Dessa regler gäller även själva anbudsförfarandet, det vill säga hur leverantörens anbud ska se ut, vad det ska innehålla och hur det ska lämnas till mottagaren.
Den vanligaste typen av upphandling är det förenklade förfarandet, som innebär att alla leverantörer är välkomna att lämna anbud. Det går till så att myndigheten annonserar ut uppdraget på Opic, som är Sveriges största upphandlingsdatabas, eller en annan sajt eller databas där upphandlingsannonser kan publiceras.
Till en sådan annons hör ett så kallat upphandlingsdokument som beskriver vad myndigheten vill köpa. Av detta dokument, som även kallas förfrågningsunderlag eller anbudsförfrågan, ska framgå vilka krav som ställs på leverantören och på den efterfrågade varan eller tjänsten. De anbud som lämnas in måste vara skriftliga, och den upphandlande myndigheten eller enheten får inte acceptera anbud som inte lever upp till kraven och villkoren i underlaget.
Leverantören är bunden av sitt anbud under hela anbudstiden, och möjligheterna att komplettera ett inlämnat anbud är ytterst begränsat. Däremot kan myndigheten eller enheten i efterhand välja att begära in kompletterande uppgifter.
Efter anbudstidens slut får myndigheten eller enheten pröva inkomna anbud. Det innebär att den kontrollerar att anbudsgivarna har uppfyllt ställda krav, besvarat alla frågor och lämnat in efterfrågade dokument. Anbuden utvärderas också utifrån de kriterier som har angetts i upphandlingsdokumentet.
Myndigheten eller enheten kan välja att anta ett eller flera av anbuden. Den får dock inte skriva kontrakt förrän tidigast ett par veckor efter att alla anbudsgivare har fått ta del av myndighetens så kallade tilldelningsbeslut, eller underrättelse om beslut. Detta beslut innehåller bland annat information om vem eller vilka som har fått kontrakt och varför. Det ska också berätta vad den upphandlande myndigheten eller enheten har tagit hänsyn till och under vilken period som avtal inte får ingås, den så kallade avtalsspärren.
Förlorande anbudsgivare har rätt att begära en motivering från myndigheten, och den som är missnöjd med beslutet kan välja att begära överprövning i domstol. Om en sådan blir aktuell förlängs tidsfristen tills ärendet av avgjort. Värt att notera är att i och med att tilldelningsbeslutet skickas ut hävs sekretessen för alla inkomna anbud.
Call for tenders, bidding procedures
Förbättra dina kunskaper i offentlig upphandling och hur man vinner affärer med offentlig sektor! Utbildningen ger dig trygghet och säkerhet i både juridiken och anbudsarbetet med en djupare insikt och perspektiv i anbudsprocessen.