Vägen in till den offentliga sektorn

Ny till offentlig upphandling behövde Sandra Pihl på KW Bruun snabbt sätta sig in i hur hon på bästa sätt skulle kunna coacha och hjälpa företagets återförsäljare att börja vinna fler affärer i offentlig sektor. Efter att Sandra gått utbildningen Lagen om offentlig upphandling & Skriva anbud kontaktade vi henne för att höra hur det går.

Sandra Pihl var ny i sin roll som business coordinator på KW Bruun då hon bestämde sig för att gå utbildningen “Lagen om offentlig upphandling & Skriva anbud”. KW Bruun har dock under en längre tid använt sig av vår tjänst Opic Analys, och det var på den vägen Sandra fick nys om utbildningen som skulle visa sig ta henne ett steg fram i hennes nya roll.


Sandra Pihl, B2B Coordinator på KW Bruun

Det var väl investerade pengar och timmar."

- Sandra Pihl, B2B Coordinator på KW Bruun
- Innan utbildningen var jag osäker på hur man kunde bearbeta den offentliga sektorn, om man fick bearbeta den och i så fall på vilket sätt man får göra det. I utbildningen fick jag väldigt bra inblick i hur både jag, och i förlängningen våra återförsäljare, ska kunna arbeta för att kunna vinna fler affärer och kunna visa den offentliga sektorn att “här är vi”, säger Sandra. 


En digital omställning

När Sandra anmälde sig till utbildningen var hon inställd på att den skulle ske fysiskt. Till följd av Corona ställdes dock utbildningen om till att ske på distans. Johan Svedberg, Upphandlings- och Affärsjurist på Procbid, som är en erfaren undervisare höll utbildningen i en digital plattform som tillåter interaktion, vilket gjorde distansutbildningen till en fullgod ersättning.

- Jag var lite nervös över att det inte skulle bli som jag tänkt mig. Att det inte skulle finnas utrymme för att ställa frågor och kanske inte få det kunskapsutbytet jag hoppades på. Men det lyckades man mer än väl med här. Johan Svedberg som höll i utbildningen var extremt duktig. Han var bra på att hålla uppe intresset, pausade och lät oss ställa frågor i chatten och gjorde det väldigt personligt, berättar Sandra.


Offentlig sektor - en allt viktigare marknad

Att gå utbildningar på distans är dock inte den enda förändringen som skett för Sandra och KW Bruun. På grund av förändringar i marknaden har offentlig sektor blivit en allt viktigare kund. Traditionellt sett kan man se att offentlig sektor köper även i lågkonjunktur, vilket även är fallet för KW Bruun. Sandra har därför varit tvungen att snabbt acklimatisera sig till sin nya tjänst och direkt börjat tillämpa sina nya kunskaper i praktiken. Nu uppmuntrar hon även andra till att inskaffa samma kunskap som hon.

Vad är ditt bästa tips till andra som funderar på att gå utbildningar som ger kunskap om LOU och att skriva anbud?

Att göra det! För även om man tror att man har förstått och känner sig trygg i hur man hanterar anbud och förändring kring inkommande avrop och så vidare, så kan man få väldigt bra input. Så gå den. Det är väl investerade pengar och timmar.

Sandra har redan nu bestämt sig för att gå utbildningen för att bli Certifierad Anbudsgivare, en utbildning som även den erbjuds av Commerce och hålls av Johan Svedberg tillsammans med Fredrik Kristiansson, expert inom strategisk försäljning mot offentlig sektor.