Trygghet med offentlig sektor

CANEA har lång erfarenhet av att göra affärer med offentlig sektor. “Det finns flera fördelar, vinner man en upphandling har man en säker affär många år framöver.” säger Linda Särnberger t.f Tender manager.

CANEA levererar IT-lösningar, konsulttjänster och utbildningar inom fyra huvudområden; Strategi, Organisation & Effektivisering, Projektledning och Ledningssystem. Deras affärsidé är att konkret realisera den förbättringspotential som finns i verksamheter och skapa ett driv i förändringsarbetet. Företaget grundades 1994 och har sedan start gjort affärer med offentlig sektor.

 

CANEA arbetar tvärfunktionellt i upphandlingsprocessen

Att tillsätta en roll som enbart specialiserar sig på upphandlingar inom CANEA var ett strategiskt beslut. De insåg att det kommer in otroligt många upphandlingar och såg ett värde i att tillsätta en Tender manager. Det är en stor fördel att ha den expertisen inom bolaget även om CANEA arbetar tvärfunktionellt och fler hjälps åt i processen, exempelvis affärsområdeschefer och andra kollegor.

 

Linda Särnberger, t.f Tender manager på CANEA

“Det är tryggt att göra affärer med offentlig sektor då de inte påverkas av låg- eller högkonjunktur på samma sätt som en privat aktör”

- Linda Särnberger, t.f Tender manager på CANEA

 

Under sina 11 år på CANEA ser Linda att antalet upphandlingar har blivit fler, men det är
också bevakningstjänsten Opic Upphandlingskoll som bidrar till att CANEA kan ha koll på alla upphandlingar inom exempelvis IT. De har använt Opic Upphandlingskoll sedan 2012 och Linda var med i uppstarten.

I början fick de utbildning i verktyget men även hjälp med att sätta rätt CPV-koder. CANEA använder Opic Upphandlingskoll för samtliga affärsområden och filtrerar sina CPV-koder utifrån dessa. 

- Med tiden är det bra att man brainstormar lite kring nya sökord och CPV-koder som kommer, säger Linda. 

Det gäller att vara aktiv i verktyget och inte luta sig tillbaka. Supporten hjälper till med att sätta upp koderna men det är vi själva som måste hitta de sökord som är relevanta för oss. Ett tips är att gå in i Opic Upphandlingskoll och titta runt bland upphandlingar för inspiration och se att man inte har missat något. Offentlig sektor kan ha valt att ändra ett sökord och då behöver även CANEA utöka med dessa sökord. Är du insatt i söktermer och följer med så får du väldigt bra träffar i Opic Upphandlingskoll.

 

Stora tidsbesparingar tack vare Opic Upphandlingskoll

Opic Upphandlingskoll har hjälpt CANEA att ta strategiska beslut vad det gäller
affärer med offentlig sektor. Genom att använda bevakningstjänsten har de även gjort stora tidsbesparingar tack vare att de enbart får relevanta upphandlingar via det bevakningsmejl som skickas ut från systemet varje morgon.

De slipper själva lägga tid på att leta upp relevanta upphandlingar. Med bevakningstjänsten får man väldigt mycket information och man kan snabbt fatta ett beslut huruvida upphandlingen är rätt för CANEA eller inte.

 

CANEA arbetar proaktivt

Som en del i sin process använder CANEA även Opic Analys. Där kan de se statistik, historik och vilka upphandlingar som är på gång, vilket gör att CANEA kan vara proaktiva. Linda Särnberger ser flera fördelar med att göra affärer med offentlig sektor. De är väldigt bra kunder och lätta att ha att göra med. Det är också tryggt att göra affärer med offentlig sektor, vinner man en upphandling så har man ofta en säker affär många år framöver. CANEA lämnar många anbud på upphandlingar från offentlig sektor och de har framgångsrikt vunnit en hel del.

Med hjälp av utbildning och erfarenhet blir man väldigt bra på att veta vad man ska svara på i en upphandling. Med tiden blir det till slut väldigt lätt att tolka upphandlingar och man räds inte för att ställa frågor, vilket gör det lättare att skriva ett anbud. CANEA ser positivt på framtiden och affärer med offentlig sektor.

- Vi har många kunder från offentlig sektor på vår IT-sida och vi ser möjligheter till ännu fler affärer med fler kommuner, landsting och myndigheter. Det blir ringar på vattnet när man har många kunder inom offentlig sektor, man får ett gott rykte och vi visar gärna upp våra kunder på vår webb till exempel.

Sedan ett år tillbaka satsar CANEA även på den norska marknaden och använder Opic Upphandlingskoll för norska upphandlingar.

“Offentlig sektor tryggar vår ekonomi och de är lätta att ha att göra med då.”

 

Ladda ner kundcaset som PDF nedan

 

Mercell Opic Upphandlingskoll ger trygga affärer med offentlig sektor