Köpare och säljare: Tillsammans skapar vi bättre affärer

Bättre affärer med offentlig sektor

Att sälja innebär att hjälpa någon att köpa rätt. För att kunna bistå med den hjälpen krävs dialog med sin köpare. Har du också möjligheten att analysera din köpares tidigare affärer är du på väg mot en affär som blir bättre för både köpare och säljare. För att hjälpa dig på vägen erbjuder vi en kostnadsfri analys av din bransch.

"Att sälja innebär att hjälpa någon att köpa rätt. [...]". Detta är en devis som jag och Commerce lever efter. Men hur ser man till att det inte bara blir en klyscha, utan också något som faktiskt sker? Med dialog. Låt mig fylla i de tomma klamrarna i citatet:

Om vi som leverantörer inte är där och talar om vad vi har för produkt eller tjänst som kan hjälpa köparen, hur ska de då kunna veta vad som finns och kravställa detta? 

Vi säljare bär dock inte ansvaret på egna axlar. Detsamma går nämligen att applicera i ett köparperspektiv. Under hösten fick jag chansen att föreläsa för våra kunder från andra sidan av den offentliga affären - upphandlare och inköpare - om hur vi kan hjälpa varandra. Under en timme fick jag möjligheten att berätta för köparna om vilka utmaningar vi som leverantörer ställs inför i en upphandling. 

Frustrerande kravspecifikationer: hur undviks dessa?

Kravspecifikationer som känns irrelevanta i en upphandling kräver ofta stor kreativitet för att kunna leva upp till. Eller så är krav så specifika att de ibland känns riktade mot en viss leverantör. Frustrerande, såklart. Men ibland är det så krasst att ett enskilt krav kan innebära en missad affärsmöjlighet och gå så långt att företag tvingas säga upp personal. 

För en köpare är dessa punkter inte alltid helt solklara och därför måste vi hjälpa varandra. Köpare behöver ges en ökad förståelse för hur avgörande ett endaste obligatoriskt krav kan vara.

Jag är fast övertygad om att ju mer dialog köpare och säljare har med varandra och ju mer vi lär oss av varandras branscher, arbetssätt, utmaningar och möjligheter - desto bättre affärer kommer vi att göra. I slutändan blir alla vi skattebetalare de stora vinnarna.

Analysera tidigare affärerAnalysera affärer med Opic Analys

Under min föreläsning för köparna fick jag också möjlighet att visa vår tjänst Opic Analys. Idag används tjänsten främst av leverantörer för att vara mer förberedda inför kommande upphandlingar. Men samma sak gäller här: den offentliga affären mår bättre av att båda parter nyttjar verktyget. 

Och jag vill visa verktyget även för dig. 

Boka en kostnadsfri demo här

Kort och gott är Opic Analys en databas där du enkelt kan analysera varje bransch i den offentliga sektorn. Du kan få fram data som:

  • Vilka företag som deltagit i upphandlingar
  • Vilka som vunnit, när avtal löper ut
  • Antal anbud per upphandling, andra myndigheters upphandlingsunderlag
  • Vilka upphandlingar som blivit rättsfall med mera.

Så ta chansen att boka in en 30minuters kostnadsfri demo som gör att du får än bättre koll på branschen du säljer till och på det sättet skapa dig bättre förutsättningar inför kommande upphandlingar.

Fredrik Kristiansson, Sales Manager, LA Opic & Business Advisor Mercell Commerce

Köpare och säljare, tillsammans gör vi bättre affärer!

Fredrik Kristiansson, Sales Manager & Business Advisor, Mercell Commerce