Från noll till 70 kommuner på bara några år – så lyckades K-IT i den offentliga sektorn

 Med sin “Yetitablet” som hjälper personer med en funktionsnedsättning och äldre att kommunicera och utvecklas har K-IT tagit den offentliga sektorn med storm. Bara några år efter starten kan tekniken hittas på verksamheter i 70 av landets kommuner.

– Det är viktigt att man har förståelse för verksamheten man säljer till och att man förstår deras behov. Att vara lyhörd för vad de behöver, det är nyckeln, säger grundaren Karl-Johan Hjertén.

Karl Johan grundare K-IT

Snart fem år har gått sedan Karl-Johan Hjertén startade K-IT, men historien om produkten “Yetitabet” började egentligen tidigare än så – hos två finska föräldrar som kämpade med att lära sina tre barn på autismspektrat att kommunicera med världen. Tillsammans utvecklade de en stor specialbyggd surfplatta med specialanpassade appar som hjälper personer som är äldre eller har en funktionsnedsättning att utvecklas och interagera. Idag är K-IT exklusiva svenska återförsäljare av verktyget.

Innan han startade K-IT hade Karl-Johan en gedigen erfarenhet inom it och hade arbetat med produkter inom bland annat infrastruktur och dokumenthantering.

– Det finns fantastiskt många tekniska lösningar idag men många är krångliga. Ska en it-lösning fungera så behöver den vara enkel att använda, annars blir det inget. Det är det som har drivit mig framåt, säger Karl-Johan.

Möter stor uppskattning i offentliga sektorn

Även om det är en teknisk produkt riktar sig “Yetitablet” främst mot vård och omsorg och just det segmentet var helt nytt för Karl-Johan. Trots det har de aldrig haft några problem med att få in kunder från den offentliga sektorn.

– Allt började med att vi tog kontakt med Ulricehamns kommun, där vi själva är verksamma. De fick titta på “Yetitablet” och tyckte att den var lovande, personalen tyckte verkligen om den. Det blev startskottet, säger Karl-Johan.

Strax därpå drabbades världen av Covid 19-pandemin och intresset för tekniska lösningar på bland annat vård- och omsorgsboenden växte. Grannkommunen Tranemo fick nys om K-ITs surfplatta och hoppade på tåget och sedan fortsatte nyheten om innovationen sprida sig från kommun till kommun. Idag, bara fyra år senare, kan K-IT räkna 70 svenska kommuner till sin växande skara av kunder.

– Fördelen med “Yetitablet” är att den är så enkel att använda. Det är ett väldigt bra verktyg för äldre och personer med en funktionsnedsättning och vi får ofta stor uppskattning ute hos väldigt många av våra kunder inom kommunerna, säger Karl-Johan.

Fick värdefullt stöd av Mercell

För att få en extra boost i början av K-ITs resa inom den offentliga sektorn tog Karl-Johan hjälp av Mercell. Förutom att använda Mercell Opic Upphandlingskoll anmälde han sig också till ett webinar om offentlig upphandling. Efter det har han fortsatt bolla med sin kontaktperson på Mercell.

– Mercell har varit ett väldigt värdefullt stöd för oss, framförallt i början. Det är väldigt roligt att jobba mot offentlig sektor, personalen i verksamheterna är verkligen tacksamma och glada för att vi gör det jobbet vi gör, säger Karl-Johan.

Många som inte har kommit igång med att sälja mot offentlig sektor kan ha en fördom om att det är krångligt och svårt, men enligt Karl-Johan ska man inte bli avskräckt. Enligt honom och kollegorna på K-IT är det i själva verket tvärtom.

– Samarbetet blir tightare och tightare och man jobbar tillsammans väldigt mycket. Det är klart att det kan vara svårt att hitta rätt kontaktpersoner när man ska in på den offentliga sektorn för första gången, eftersom det är så väldigt många människor som jobbar inom det, men man får kämpa lite. Det är absolut värt det.

Viktiga nycklar för att lyckas med offentliga upphandlingar

På frågan om vilka upphandlingar som enligt honom fungerar allra bäst är svaret tydligt.

– Det bästa är de upphandlingar där enheten och verksamheten jobbar tätt tillsammans och där det finns en stor förståelse till vad produkten ska syfta till. Då är det inga konstigheter. Om enheten däremot bara har ett fokus på att köpa in till det lägsta priset utan förståelse för vad verksamheten behöver, då faller det.

En av framgångsfaktorerna till att de på bara några få år har hunnit vinna upphandlingar till över 70 kommuner, inklusive många olika verksamheter inom varje kommun, är enligt Karl-Johan en stor dos lyhördhet.

– Det är viktigt att man har förståelse för verksamheten man säljer till och att man förstår deras behov. Att vara lyhörd för vad de behöver, det är nyckeln.

– Har du några fler tips på hur man lyckas sälja mot offentlig sektor?

– Förutom att det är smart att läsa in sig lite på vad lagen innebär tycker jag att man ska behandla offentlig sektor precis som vilken kund som helst. Det är inte krångligare än så. Till de som inte har kommit igång mot offentlig sektor ännu vill jag också tipsa om att söka stöd hos Mercell.

Ta steget för att komma igång med dina offentliga affärer

Vill du också göra affärer med Sveriges största marknad? Anmäl dig till vår kostnadsfria och digitala Kom igång-kurs. Kom igång ger dig tillräckligt med kunskap för att ta första steget mot att lämna anbud till offentlig sektor. Vi har flera startdatum under våren. 

Läs mer och anmäl dig här