Region Halland Roadmap till ökad samverkan inom EU

Roadmap till ökad samverkan inom EU

Region Halland

1. Allmän orientering

1.1 Inbjudan

Region Halland (org. nr 232100–0115) bjuder in till att lämna anbud i en direktupphandling avseendeframtagande av en strategiskt  färdplan för att öka Hallands engagemang i EUs program för samarbete och innovation.

De olika programmen (I3, RIV, Horizon, LIFE m.m.)  ska i rapportform sättas i en halländsk kontext för att identifiera de mest lämpliga utifrån de regionala förutsättningarna i Halland. Rapporten ska ge de halländska innovationsaktörerna inom livsmedel, hälso- och sjukvård samt AI och intelligenta system en orientering kring de olika finansieringsalternativen utifrån deras fokusområden och förutsättningar, samt ge en tydligare bild av vilka krav som gäller och hur de olika ansökningsprocesserna är uppbyggda.

Uppdraget ska genomföras mellan 15/5 och 15/10 2024 i nära samverkan med intern projektgrupp på Region Halland, kostnader ska inte överstiger 200 000 SEK.

Direktupphandlingens omfattning beskrivs mer detaljerat i avsnitt 3 Kravspecifikation.

1.2 Anbudet

Anbud lämnas via Mercell Direktupphandling. Anbudet ska vara skrivet på svenska och är giltigt i tre månader efter sista anbudsdag. Eventuella frågor om upphandlingen ställs direkt i verktyget under fliken ”Frågor och svar”.

1.3 Sekretess

Inkomna anbud är som regel allmän handling. Om anbudsgivaren anser att någon uppgift i anbudet bör omfattas av sekretess ska det i anbudet tydligt anges vilken uppgift som avses och vilken skada som anbudsgivaren anser sig lida om uppgiften röjs. Observera att Region Halland inte kan lämna några garantier för att viss uppgift inte kan komma att lämnas ut. En sekretessprövning kommer att göras i varje enskilt fall då någon begär att ta del av anbudet.

Om anbudsgivaren inte anger någonting kommer Region Halland att tolka det som att anbudsgivaren inte anser att någon information i anbudet omfattas av sekretess.

1.4 Besked om resultat

Efter avslutad anbudsutvärdering kommer ett beslut att fattas som visar vilken anbudsgivare som lämnat det anbud som är ekonomiskt mest fördelaktigt. Meddelande om detta kommer att skickas ut till samtliga anbudsgivare.

Bindande avtal uppstår när Region Halland har skickat en skriftlig beställning.

2. Krav på leverantör

2.1 Krav på registreringar med mera samt ekonomisk ställning

Anbudsgivare ska vara registrerade för redovisning av mervärdesskatt och inneha F-skattebevis samt vara fri från skulder för skatter och andra sociala avgifter. I det fall anbudsgivaren avser att använda underleverantör ska även dessa företag uppfylla kravet.

Anbudsgivare ska ha en stabil ekonomisk ställning och tillgång till resurser som svarar mot uppdragets omfattning. Anbudsgivare ska ha minst rating 40 enligt Creditsafe eller på annat sätt styrka företagets ekonomiska och finansiella ställning. Om lägre rating visas, exempelvis vid nystartade företag, ska anbudsgivare ändå anses uppfylla detta krav om anbudsgivaren lämnar sådan förklaring att det kan anses klarlagt att anbudsgivaren innehar motsvarande ekonomisk stabilitet.

2.2 Teknisk och yrkesmässig kapacitet

Anbudsgivaren ska inneha och kunna visa att denne har dokumenterade resurser, kompetens och erfarenhet att utföra uppdraget. Anbudet ska på begäran innehålla en kortfattad beskrivning av det anbudsgivande företaget där ovanstående framgår.

Anbudsgivaren ska vara verksam inom efterfrågat område och ska på begäran med minst en referens, gärna flera, kunna styrka erfarenhet av genomförda uppdrag. Uppdragen ska motsvarande den leverans som beskrivs i detta underlag och ha utförts under de tre senaste åren.

2.3 Förbud mot tilldelning av kontrakt med ryska företag

Europeiska Unionen beslutade den 8 april 2022 om förbud mot tilldelning och fortsatt fullgörande av offentliga kontrakt med ryska företag. Förbudet gäller även företag som använder ryska underleverantörer om underleverantören står för mer än 10 % av kontraktets värde. De som omfattas av förbudet är:

- Juridiska personer, enheter eller organ som är etablerade i Ryssland.

- Juridiska personer, enheter eller organ som till mer än 50 % direkt eller indirekt ägs av en enhet som avses i föregående punkt.

- Juridiska personer, enheter eller organ som agerar för, eller på uppdrag av, en enhet som avses i föregående punkter.

Förordningen i sin helhet finns på https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2022:111:FULL&from=SV 

3. Kravspecifikation

3.1 Uppdragsbeskrivning

Uppdraget avser att ta fram en strategisk färdplan för att öka Hallands engagemang i EUs program för samarbete och innovation.

Genom systematisk kartläggning av EUs program för samarbete och innovation som I3, RIV, Horizon, LIFE m.fl. ska de mest relevanta programmen i en halländsk kontext identifieras.

Det strategiska ramverket ska även peka ut vilka krav som är kopplade till de olika finansieringsalternativen som I3, RIV, Horizon, LIFE m.fl. samt ge vägledning kring ansökningsförfaranden.

Uppdragets utformning:

Fas1 - Studera och sammanfatta befintliga underlag kring regionala prioriteringar för Smart Specialisering i Halland.

Fas 2 - Förbereda, genomföra och sammanställa intervjuer med halländska aktörer för att bättre förstå de regionala förutsättningar samt de halländska innovationsaktörernas mognadsgrad för att kunna delta i ökad utsträckning i Eus olika program.

Fas - 3 Kartläggning av EUs program för samarbete och innovation utifrån de regionala förutsättningar.

Fas 4 - Författa avslutande rapport/ strategisk färdplan som sammanfattar resultat och ger konkreta handlingsförslag för vidare arbete.

Uppdraget fokuserar på de tre mest utvecklade smart specialiseringsområden i Halland: - Informationsdriven vård - Framtidens mat med fokus på nya produktionstekniker och biomarina näringar. - Intelligenta system med fokus på AI, IoT och Cybersäkerhet.

Arbetet ska vara avslutad senast 15 oktober och kostnader ska inte överstiger 200 000 SEK.

Hållbarhetskriterier

Att öka hållbarheten i alla tre dimensioner är en av de drivande faktorer bakom den halländska smarta specialiseringsstrategin.

Genom att hitta europeiska program och samarbeten att ansluta det regionala innovationssystemet till vill vi accelerera utvecklingen inom de utpekade områderna.

3.2 Utvärdering

Bästa förhållandet mellan pris och kvalitet

Vid prövning av anbuden kommer det anbud att antas som är ekonomiskt mest fördelaktigt med hänsyn till att det erbjuder bäst förhållande mellan pris och kvalitet. I utvärderingen kommer särskild vikt läggas på anbudsgivarnas tidigare erfarenheter av att arbeta med EUs olika program och finansieringsinstrument.

Sista anbudsdag
Anbudstiden utgått

(2024-05-03)

Förfarande

Direktupphandling

Publicerad

2024-04-23

Dokumenttyp

Direktupphandling

Leveransorter

Hallands län

Diarie-/referensnummer

20240422